HOI Eindfeest 2017
Studentenleven

Geslaagde HOI-dag in Deventer

Leestijd Minuten

Zweten tijdens de Wipe-out op de Brink, wegzwijmelen bij de zwoele klanken van Jeangu Macrooy, helemaal losgaan bij het optreden van Chef'Special en daarna op naar de afterparty in Feestcafé De Tijd. Beter kan het Saxion-tijdperk voor de nieuwe eerstejaarsstudenten in Deventer niet beginnen.

Een stevige beat klinkt over de Brink. Het is dag vier van de introductieweek. Na een woensdagavond die voor menig student tot in de vroege uurtjes van de donderdagmorgen doorging, oogt het gros van de nieuwe lichting Saxionners nog aardig fris. De lunch - of voor sommige studenten het ontbijt - wordt naar binnen geschrokt. Terwijl de regen langzaam maar zeker plaatsmaakt voor een paar voorzichtige zonnestralen, worden op de terrassen de eerste biertjes naar binnen gehesen.

Niet iedere student begint de dag met een alcoholische versnapering. Op de Brink werken verschillende feuten zich in het zweet op de opblaasbare attracties die er zijn neergezet. Er is een springkussen voor levend tafelvoetbal. Er kan touw worden getrokken en de lenigheid van de nieuwelingen wordt op de proef gesteld met een potje Twister. Het meest in het oog springt echter de Wipe-outbaan. Al gaat die een uur later de lucht in dan gepland. "De baan is te laat geleverd en we hebben problemen met de elektriciteit", laat Paulien van het HOI-bestuur weten. Een kleine tegenvaller op een introductie die tot dan toe soepeltjes verloopt.

Losgaan op de rodeostier

Totdat de Wipe-outbaan opgeblazen is, is de rodeostier favoriet. Een Spanjaard oogst oh's en ah's omdat hij zo lang op de op hol geslagen machine blijft zitten. Dat hij meerdere keren hard met zijn edele delen tegen de stier aanbotst, lijkt hem niet te deren. Aan nageslacht denkt toch geen enkele eerstejaars. Als hij even later toch valt ligt de Spanjaard enkele seconden uitgeput op het kussen. Na hem is het de beurt aan Dean. Een 18-jarige Griek die bij Saxion is neergestreken om de studie International Business and Languages te volgen. Ook hij houdt het lang vol. Zo lang zelfs, dat zijn medestudenten Dean op een applaus trakteren als hij eindelijk van de stier afvalt. "Fijn om zo'n applaus te krijgen!", zegt de Griek. "Wat mijn geheim is? Simpel. Eerst kijken hoe de anderen het doen en dan pas zelf op de stier gaan zitten. Het is de kunst om de bewegingen van het dier te volgen, dan kan je het het langst volhouden."

Dat de keuze van Dean uitgerekend op Saxion is gevallen om te studeren, is geen toeval. "Mijn broer heeft hier ook gestudeerd. Afgelopen kerst ben ik bij hem op bezoek geweest. Toen al werd ik uitstekend opgevangen. Dat is me zo goed bevallen dat ik zelf ook hier wilde studeren. Hoelang ik blijf? De studie duurt vier jaar. Maar als het aan mij ligt blijf ik langer. Ik wil hier een toekomst opbouwen."

Leuker dan gedacht

Dean geniet zichtbaar tijdens de HOI. En hij is niet de enige. Ook de 17-jarige Robbie heeft het uitstekend naar haar zin. "Het is veel leuker dan ik had gedacht", zegt ze, terwijl ze naar adem hapt. De Pabo-studente heeft zich net over de Wipe-outbaan geworsteld. Net als enkele andere meiden die haar voorgingen, moest ze daarbij wel een drempeltje over. Met name de vijf meter diepe sprong na de hoogste helling van de baan zorgt voor kriebels bij menig student(e). "Dit is f*cking hoog", schreeuwt Robbie als ze bovenop de helling zit. Mede dankzij de aanmoedigingen van haar nieuwe klasgenoten waagt ze de sprong toch. "Dat vind ik ook het leuke aan de introductie: je bouwt direct een band op met je klasgenoten. En dan te bedenken dat ik eerst weinig zin had in de introductie. Maar het is echt gewoon heel leuk!"

Net als in Enschede en Apeldoorn worden de eerstejaarsstudenten ook in Deventer begeleid door zogenaamde papa's en mama's. Oudere studenten die de nieuwelingen op sleeptouw nemen. Dave Doijer - rauw uiterlijk, bandana om zijn hoofd geknoopt - draagt deze donderdag een groen papa-shirt. Hij zit op het midden van de Brink en plakt met ducttape een GoPro vast aan een pet. Van zijn kinderen is geen spoor te bekennen. "Die zitten op het terras", zegt de 25-jarige student. "Ze hebben geen zin in de activiteiten. Prima toch? Als zij liever op het terras zitten heb ik daar geen problemen mee. Zelf vind ik het lekker om actief bezig te zijn. Maar ik hou ze wel in de gaten hoor. Ga af en toe kijken of ze er nog zitten. En anders bel ik ze op."

Ik zorg wel dat ik genoeg binnenkrijg. Ik ga zelf ook helemaal los tijdens de HOI, maar ben oud genoeg om te weten waar mijn grens ligt.

Buffalo Bill

Of hij niet bang is dat hij iets mist als zijn tijdelijke kids op het terras zitten? Dave schudt zijn hoofd.  "Nee, hoor. Ik zorg wel dat ik genoeg binnenkrijg. Ik ga zelf ook helemaal los tijdens de HOI, maar ben oud genoeg om te weten waar mijn grens ligt. Voor de kids is dat anders. Die hebben nog geen rem. We spelen ook een drankspelletje met ze: Buffalo Bill. Dan mag je alleen met je linkerhand drinken. Als je dat niet doet, dan moet je atten. Ja, dan kan het heel hard gaan natuurlijk. Aan mij dan de taak om ervoor te zorgen dat iedereen weer veilig thuiskomt. En ik leg alles vast met mijn GoPro, dan kunnen we navertellen wat er allemaal is gebeurd."

Ook deze donderdagavond kan Dave weer aan de bak. Want als de activiteiten op de Brink ten einde zijn gekomen en de studenten hun pizzadiner achter de kiezen hebben wacht het avondprogramma. Te beginnen met het Kick-off concert op het Grote Kerkhof. De studenten laten zich verwennen door de zwoele klanken van Jeangu Macrooy, om vervolgens helemaal los te gaan op de muziek van Chef'Special. De boys uit Haarlem zetten een spectaculaire show neer met veel rook en vuur en zorgen daarmee voor flink wat sfeer op het plein aan de voet van de Grote of Lebuïneskerk. Er wordt gesprongen en gedanst en regelmatig maakt een groepje studenten de gang naar de bar om het vochtgehalte aan te vullen.

Daarna is het tijd voor de ultieme afsluiter van de HOI in Deventer: de afterparty bij Feestcafé De Tijd. De groepen studenten verplaatsen zich van het Grote Kerkhof naar opnieuw de Brink. Dat de meeste studenten nog wel zin hebben in een afterparty blijkt wel, want er staat een rij voor De Tijd die met de minuut langer lijkt te worden. Het gros van de studenten laat zich daar echter niet door afschrikken. Helemaal niet als het gerucht rondgaat dat de shotjesbar in de kroeg is geopend. Nog één keer proosten ze op alles wat de HOI ze heeft gebracht: hilarische anekdotes, dronken buien, kennismakingen met klas- en schoolgenoten, katers, maar bovenal vriendschappen. Beter kan hun  tijd op Saxion niet beginnen.

Gerelateerde artikelen

Video: terugblik op de International Project Week 2024 SaxionTV

Video: terugblik op de International Project Week 2024

13 februari 2024
Saxion Apeldoorn Event

Congres Security: verleden, heden en toekomst

14 juni 2024 Apeldoorn Saxion Apeldoorn
Voor talentbehoud in de regio: Talententuin Twente Studentenleven

Ontmoet jouw droomwerkgever op de Talententuin Twente 2023