Wonen en studeren in het hart van Enschede
Saxion om de hoek, de Oude Markt op loopafstand en het station plus winkelcentrum dicht in de buurt: Het klinkt als de ideale locatie voor een studentenkamer. Vanaf komende zomer komen er flink wat kamers bij die aan die voorwaarden voldoen.
In het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein wordt de komende maanden hard gewerkt aan de realisatie van ruim 250 studentenkamers. De tekeningen van de kamers zien er strak uit. Aan niets doen de appartementen straks nog denken aan de oude ziekenhuiskamers. "Er zijn momenteel 108 onzelfstandige en 163 zelfstandige studentenkamers vergunt", vertelt Jacky Scherens van de Belgische projectontwikkelaar LIFE. Het bedrijf is eigenaar van het 50.000 vierkante meter tellende pand en heeft grote plannen met het oude ziekenhuis. Zo is sinds dit schooljaar het Saxion Centrum voor Ondernemerschap al in de locatie aan het Ariënsplein gevestigd en krijgt ook Saxion Smart Solutions een prominente plek in het gebouw.
Het komende jaar moeten de ruim 250 studioappartementen daar bijkomen. Die zullen zo'n 8.000 vierkante meter van het gebouw in beslag nemen. De asbestsanering van het oude ziekenhuis is inmiddels achter de rug. De komende maanden wordt gewerkt aan de realisatie van de studentenkamers, zodat deze vanaf september 2018 in gebruik kunnen worden genomen. "De kamers zijn ook echt enkel en alleen bedoeld voor studenten", zegt Scherens. "Niet alleen voor Saxion, maar ook voor studenten van de Universiteit Twente, het ROC of voor artsen in opleiding die coschappen lopen in het ziekenhuis. Voor alle studenten dus."
The Heights
De 108 onzelfstandige kamers worden door Saxion gehuurd van LIFE. Deze appartementen zullen worden gebruikt voor de huisvesting van internationale studenten. "Het wordt vergelijkbaar met The Heights in Deventer", weet Hans Wichers Schreur, directeur van Bureau Vastgoed van Saxion. "Onzelfstandige kamers houdt in dit geval in dat de kamers een gezamenlijke ruimte hebben met een keuken en sanitair. Aan die ruimte grenzen vijf studentenkamers, die qua grootte tussen de twaalf en veertien vierkante meter zullen worden. Groot genoeg dus om ook nog eens bij elkaar over de vloer te kunnen komen."
De kamers voor de internationale studenten worden in een oude beddenvleugel gebouwd. Haaks op die vleugel worden in een ander deel van het voormalige ziekenhuis de zelfstandige appartementen gebouwd: ruim opgezette kamers van zo'n 24 vierkante meter. "En elk voorzien van een klein badkamertje met een douche en een wastafel, keukenvoorzieningen, een bed en een bureel", zegt Scherens. Geen gedoe dus voor studenten met het aanschaffen van inboedel, maar een volledig gemeubileerd appartement. "Ze kunnen, als ze dat willen, hooguit nog een stoel aan te schaffen, maar verder zijn de studio's volledig aangekleed", aldus Scherens.
Bruisend hart
Beide vleugels met studentenkamers komen samen in een trappenhuis, waar de internationale studenten en de autochtone studenten elkaar ontmoeten. "En zodra de studenten de trap afgaan komen ze in het hart van het Ariënsplein terecht", zegt Wichers Schreur. "Daar moet straks van alles te beleven zijn. Het moet in het beeld van de projectontwikkelaar een bruisend geheel worden, mogelijk met winkels en bijvoorbeeld een fietsenmaker."
Vergeleken met de studentenkamers in oude, tochtige huizen in buitenwijken van Enschede lijken de kamers die in het oude ziekenhuis worden gecreëerd van ongekende luxe. En daarmee spelen Saxion en LIFE in op de behoefte van de student. "De kamermarkt in Enschede is over het algemeen prima in orde", weet Wichers Schreur, "maar je ziet wel dat de vraag naar kwaliteit steeds verder toeneemt onder studenten. Daarin speelt onder meer de locatie van een studentenkamer een belangrijke rol. Het maakt nogal een verschil of je in een kamer achteraf op de Wesselerbrink zit, of dat je een appartement hier hebt, in het hart van het centrum."
De plannen die LIFE en Saxion hebben met de studentenkamers klinken veelbelovend. Maar een kamer op een A-locatie gaat vaak ook gepaard met een hoge prijs. Scherens en Wichers Schreur verwachten in dit geval echter dat dat wel meevalt. "Samen met het International Office is er voor de internationale studenten een package deal samengesteld, daar vallen de kosten van een jaar lang studie en huisvesting onder", weet Wichers Schreur. "Voor de andere studio's mikken we op een marktconforme prijs in vergelijking met andere studentenkamers", zegt Scherens. "De kamers voldoen bovendien aan de puntentelling, waardoor het voor studenten straks mogelijk is om huursubsidie aan te vragen. Al met al verwachten we daardoor op een prijs uit te komen van 300 tot 320 euro netto per maand."