Afbeelding recycling onderwijs

Laat je onderwijs opbloeien door hergebruik!

In de Open Education Week 2019 worden over de hele wereld verschillende activiteiten ontplooid om meer aandacht te krijgen voor het delen en (her)gebruiken van open online leermaterialen. Vandaar dat deze week gekozen is om de resultaten van het project Open en Online Onderwijs te delen. Dat doen we met het openstellen van de website openonderwijs.saxion.nl

OEWeek 2019.png

Open Education Week 2019

OEWeek 2019

Wereldwijd is inmiddels bewezen dat open en online leermaterialen leiden tot efficiënter onderwijs. Open leermaterialen hergebruiken kan bijvoorbeeld leiden tot lagere productiekosten, tijdwinst bij het ontwikkelen van onderwijs, een kwaliteitsverbetering door (peer)feedback op de materialen en diversiteit in didactiek en presentatie door de verschillende beschikbare resources.  

Natuurlijk willen wij dat ook onze eigen Saxiondocenten hier meer van gaan profiteren. Het is van grote meerwaarde om te kijken wat er in Nederland en zelfs wereldwijd al beschikbaar is. Daarnaast betekent het ook dat we eigen ontwikkelde leermaterialen met elkaar kunnen gaan delen, binnen Saxion, maar ook daarbuiten.  

In 2018 is daarvoor in het project ‘Open en Online Onderwijs’ (binnen het programma ICT&O), samen met de Saxion Bibliotheek, open leermateriaal gezocht voor de vakken Onderzoek, Professionele Communicatie en Business Analytics. Vakdocenten waren hierbij betrokken in pilotgroepen.  
Behalve dat het in veel gevallen een eyeopener is wat er allemaal open online beschikbaar is, bleek ook dat de betrokken docenten heel geïnspireerd raakten over de mogelijkheden!  
 
Op de speciaal hiervoor ontwikkelde website zijn de resultaten van het project te vinden. Kijk vooral in de database met verschillende open leermaterialen, die je op onderwerp kunt filteren. 

"Laat je onderwijs opbloeien door hergebruik!"

Bekijk hier de website

Openonderwijs.saxion.nl
Marjon Baas Saxion Oss Deventer13764.jpg

Marjon Baas

TLC - Onderwijskundig Adviseur. Expertise: Open onderwijs en digitaal toetsen

Foto Debbie Braakman

Debbie Braakman

Academies AGZ en AMM

06-23952691
Cynthia Halfwerk.png

Cynthia Halfwerk

Medewerker informatiespecialist

0880193576
Heleen Hesselink Saxion Oss Deventer13758.jpg

Heleen Hesselink

TLC - Onderwijskundig Adviseur AMA, ABR&R en HBS - Expertise: Blended learning, Open onderwijs en Docentprofessionalisering

Gerelateerde artikelen

Microfoon - bron: florantevaldez, Pixabay Organisatie

Ervaringen met podcasts in het onderwijs

20 oktober 2023
Ontwikkeltools.jpg Organisatie

Tools en methodiek voor het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs

21 juni 2023
Blendy lancering afbeelding.jpeg Organisatie

Lancering nieuwe versie van Blendy: dé website voor interactieve werkvormen