3D Betonprinting Lab installeert concrete printing robot
Trudy heet ze, de robotarm die afgelopen week geïnstalleerd werd in het 3D Betonprinting Lab van Saxion aan het Ariënsplein in Enschede. Het geavanceerde 3D betonprint-systeem stelt het lectoraat Industrial Design in staat om grotere en complexere ontwerpen te printen. “Door de nieuwe robotarm worden de mogelijkheden van het lab flink vergroot”, aldus betonlab-manager Dion Zwakenberg.
Het 3D Betonprintinglab, dat werd ontwikkeld door het lectoraat Industrial Design van lector Karin van Beurden, is de plek waar het genoemde lectoraat samen met studenten onderzoek verricht naar de mogelijkheden van 3D betonprinten. Het is de plek waar prototypes worden geprint en productideeën voor de bouwsector worden gerealiseerd. Tot op heden gebruikte het team een zelf ontworpen en zelf gebouwde portaal-printer, die geschikt was voor het printen van kleine en eenvoudige betonproducten.
Behoefte aan een geavanceerder 3D beton print-systeem
Omdat het ambitieuze en innovatieve team steeds interessantere ideeën bedacht, die ook groter en complexer in uitvoering werden, groeide de behoefte aan een geavanceerder 3D beton print-systeem. Dat systeem is er nu. “Na bijna vijf jaar onderzoek naar 3D betonprinten hebben we veel geleerd”, zegt onderzoeker Ivo Vrooijink. “We bouwden destijds onze eigen printer die na vele tonnen aan 3D-prints compleet versleten was. Met de start van ons nieuwe RAAK-mkb project KONKRETER, werd het dan ook tijd om het Saxion 3D Betonprinting Lab een update te geven. Daarom presenteren we onze nieuwe aanwinst Trudy met gepaste trots.”
Na bijna vijf jaar onderzoek naar 3D betonprinten hebben we veel geleerd. We bouwden destijds onze eigen printer die na vele tonnen aan 3D-prints compleet versleten was. Het was dan ook tijd om het Saxion 3D Betonprinting Lab een update te geven.
Nieuwe 3D print-strategieën onderzoeken
De nieuwe ABB IRB 4600-45/2.05 robotarm, zoals de officiële benaming van Trudy luidt, kan op de millimeter nauwkeurig printen. De arm maakt het mogelijk om nieuwe 3D print-strategieën te onderzoeken, zoals het printen onder een hoek en het printen op een niet-vlakke ondergrond. Dit maakt het mogelijk om grote, functionele prototypes te bouwen van betonproducten met een mooie, maar vaak ook complexe vormgeving. De robotarm werd geleverd door Vertico XL D3 Printing en is voor veel taken inzetbaar. Naast 3D printen kan hij ingezet worden om constructies samen te stellen, of zelfs portretten te tekenen.
Slimmer printen
"Door de nieuwe robotarm worden de mogelijkheden van het lab flink vergroot en zijn we niet alleen in staat om meer, groter en complexer te printen. We kunnen dat nu ook op een slimmere manier doen", legt Dion Zwakenberg uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. De enige beperking voor de leden van het betonprint-team vormt voorlopig hun eigen verbeelding. Het lab opent begin 2021 met de nieuwe robotarm. Tot die tijd volgt het team een gedegen training met de pas geïnstalleerde apparatuur. Intussen staat het open voor nieuwe projectideeën.
Wie meer wil weten of samen wil werken, kan contact opnemen met Karin van Beurden (lector Industrial Design), Ivo Vrooijink (projectleider 3D betonprint project Konkreter), Dion Zwakenberg (beheerder Betonprint Lab) of Iman Hadzhivalcheva (onderzoeker).