Janco Bonnink
Corporate

Janco Bonnink na bijzonder jaar: ‘Goed om spirit te behouden’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

In aanloop naar de Afsluiting Hogeschooljaar blikken we met enkele betrokkenen terug op afgelopen studiejaar. Ook voor Janco Bonnink, directeur van Onderwijs en Student Support (OSS), waren en zijn het spannende tijden door de coronacrisis, maar hij is trots op hoe zijn collega’s het opgepakt hebben. “Het enthousiasme en de bereidwilligheid waren echt heel mooi om te zien.”

Afsluiting Hogeschooljaar

Op donderdag 2 juli van 14.00-15.00 uur vindt voor studenten, docenten en relaties de afsluiting van het hogeschooljaar 2019-2020 plaats. Net als de opening van het hogeschooljaar vanuit het Wilminktheater, maar dit keer via een livestream. Presentator Erik Dijkstra spreekt met boeiende gasten, waaronder minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. Genoeg reden dus om digitaal aan te schuiven!

Wil jij hier bij zijn? Meld je dan snel aan!

2019/2020 was volgens Janco op voorhand al een spannend jaar. Het was het eerste jaar van Onderwijs en Student Support (OSS) in de huidige vorm, een samensmelting van zes Saxion-onderdelen. “In die zin was het spannend of we onze ondersteunende rol waar konden maken”, licht hij toe. “Alles stond nog in de kinderschoenen, dus het was belangrijk hoe het zou uitpakken. De meerwaarde is er echt wel, maar je moet het tastbaar maken: de mensen moeten het ervaren en er blij van worden.”

Janco ziet OSS als een partner van de academies, de opleidingen en de studenten. “En we willen dat partnerschap uitbouwen. We zijn heel goed bezig geweest aan de vraagkant – zeker gezien de urgente behoeftes vanwege corona, maar na de zomer willen we nog meer een sparringpartner worden. We zijn nu één team als OSS en dat merken we: de lijntjes intern zijn korter en beslissingen worden sneller genomen. Dat heeft echt wel z’n meerwaarde gehad in de afgelopen crisis.”

Online onderwijs

Want in die coronacrisis lag voor OSS en ICT & Onderwijs (ICT&O) een belangrijke taak weggelegd: het bijspijkeren van docenten voor het online lesgeven. “We hebben vanaf half maart allerlei sessies opgezet, zoals webinars en online trainingen. Daar is door het ICT&O-team keihard aan gewerkt. Het was heel gaaf om te zien hoe ze dat met een enorm veel adrenaline opgepakt hebben. Het was spannend, maar dat hebben ze heel goed gedaan, ook samen met de docenten. Uiteindelijk is het doel dat studenten zo min mogelijk studievertraging oplopen en ik denk dat we daar alles aan gedaan hebben.”

Toch beseft Janco dat het online onderwijs bij Saxion voor verbetering vatbaar is. “Zeker als we straks gaan naar een mix van online en onsite onderwijsvormen. Hoe ga je dat doen als je straks studenten thuis achter de laptop én in de collegezaal hebt zitten? Hoe ga je dan de interactie vormgeven? Dat zijn voor ons als Saxion ook nieuwe ontwikkelingen waarin we nog kunnen groeien.”

Ik denk wel dat we die fase nu langzaam moeten afronden: veel mensen hebben keihard gewerkt en dat kun je niet structureel van ze vragen. Het is heel goed dat de zomer in zicht is en we vanaf september weer meer onze reguliere werkprocessen oppakken, op een iets normaler tempo.

Janco Bonnink over het hectische voorjaar vanwege het coronavirus

Toch is hij ook Saxion-breed positief verrast door de snelheid waarop zijn collega’s de omschakeling hebben gemaakt. “Het enthousiasme en de bereidwilligheid waren echt heel mooi om te zien. Ik denk wel dat we die fase nu langzaam moeten afronden: veel mensen hebben keihard gewerkt en dat kun je niet structureel van ze vragen. Het is heel goed dat de zomer in zicht is en we vanaf september weer meer onze reguliere werkprocessen oppakken, op een iets normaler tempo. Al denk ik dat het goed is om de spirit van het begin te behouden: de we-can-do-it-mentaliteit. Ik denk dat we veel dingen bereikt hebben. Volgend jaar worden we echt nog weer beter in het verzorgen van online en onsite onderwijs, en in die zin ben ik positief gestemd.”

Internationale studenten

Begin dit kalenderjaar kondigde Janco al aan dat in februari een pilot zou starten van Nederlandse taal- en cultuurlessen voor internationale studenten. Die is een succes gebleken. “Sinds corona is de cursus online verder gegaan en hoewel enkele studenten zijn gestopt, blijft een flink aantal vanuit hun thuisland trouw naar de les komen. Ook komend studiejaar wordt de module, in een hybride variant, aangeboden aan de nieuwe lichting internationale studenten.”

Maar ook het studiejaar 2020/2021 wordt weer een spannend jaar. Is die nieuwe lichting internationale studenten in staat om naar Nederland af te reizen? Het aantal aanmeldingen van internationale studenten kan dan wel zijn toegenomen; komen die studenten daadwerkelijk naar Saxion? “We gaan er natuurlijk alles aan doen om de studenten zo goed mogelijk te accommoderen, maar je zit met allerlei gelimiteerde reisbewegingen, zeker voor studenten van buiten de EU. Ook de recessies in sommige landen kunnen gevolgen hebben voor de betaalbaarheid, dus dat brengt een grote onzekerheid met zich mee.”

Veel internationale studenten kunnen momenteel geen visum voor Nederland ophalen bij hun consulaat en dat betekent dat ze voorlopig niet naar Nederland komen. International Office werkt er, samen met de Dienst Marketing & Communicatie en de academies, hard aan om deze studenten toch te kunnen laten starten bij Saxion. “En veel opleidingen zijn hier op ingesprongen door online te beginnen. Als de studenten in februari alsnog komen, hebben ze het eerste half jaar wel al mooi kunnen afronden. De opleiding International Business heeft zelfs een tweede instroommoment in februari ingesteld. Dat zijn wel hele mooie voorbeelden.”

Mbo-programma’s

De internationale studenten zijn niet de enige groep studenten waar speciale aandacht naartoe gaat. Voor instromers vanuit het mbo zijn veel acties opgezet om de overgang naar het hbo zo soepel mogelijk te laten verlopen. “Normaal is de overstap van het mbo naar het hbo al groot, maar de stap naar een hbo-opleiding met online onderwijs is nog groter. Daarvoor hebben we een paar mooie programma’s opgezet, waaronder het 100-dagen-programma. Ook is er een digitale leeromgeving ontwikkeld waar alle studenten terecht kunnen voor het ontwikkelen van hun studievaardigheden, leerstrategieën en hun professionele en persoonlijke groei. Ik hoop dat we hiermee meer studenten gaan helpen succesvol uit de startblokken te komen in het eerste jaar.”

Conclusie? “Het was een bijzonder jaar”, aldus Janco, “die ik op alle fronten niet zou willen herhalen.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Organisatie

Landelijke Bestuurskunde Dag 2024

02 april 2024
Tom Puper (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Tom gooide het roer om en werd docent: ‘Bij Saxion is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid’