Saxion start twee nieuwe voltijd Associate degrees (Ad's)
Misschien heb je de term al eens voorbij horen komen: een Associate degree (Ad). Heel kort samengevat is dit een tweejarige opleiding die qua niveau tussen mbo-4 en een hbo-bachelor ligt. Praktijkgericht, verdiepend in het vakgebied en de perfecte kennismaking met het hoger onderwijs. Én heel mooi; vanaf september zijn twee van deze Ad’s ook te volgen in voltijd.
Wij spraken met docenten Auke Wolfs van de Ad Ondernemerschap & Retail Management en Frank van Viegen van de Ad Software Development om alle ins en outs te krijgen!
Wat is een Ad precies?
Ad’s in voltijd
Waar Saxion eerst alleen deeltijd Ad’s aanbood, is dit vanaf september dus ook voor voltijdstudenten een optie. Dat betekent dat je met jouw havo/vwo of mbo-4 opleiding op zak gelijk kan starten bij de Ad Ondernemerschap & Retail Management of de Ad Software Development. Wij vroegen docenten Auke Wolfs en Frank van Viegen: waarom nu ook voltijd? Het antwoord was eigenlijk heel simpel; vanuit het mbo is er behoefte aan een passende vervolgopleiding en het werkveld staat te springen om gekwalificeerde mensen!
Frank: “Inhoudelijk zagen wij dat er veel behoefte bestaat aan een opleiding tot softwareontwikkelaar op een hoog niveau. Maar dan meer praktisch van aard dan de bacheloropleiding. Deze behoefte zagen we zowel bij aankomende studenten als bij het bedrijfsleven - dus dat gat zijn we in gesprongen! De kern van het beroep is programmeren en daar ligt de focus van de opleiding.”
Auke: “Vanuit het mbo bestond de behoefte voor een passende vervolgopleiding op het gebied van E-commerce en Retail. Het retail- en e-commercewerkveld staat voor de uitdaging om toekomstbestendig te blijven. Het onderscheid tussen online- en offline-kanalen verdwijnt en retailorganisaties zetten de klant steeds meer centraal. Denk aan meer informatie en data waarmee ingespeeld kan worden op de wensen van de klant. Dit vraagt van degene die werkzaam is in de Retail meer ondernemendheid, omgevingsbewustzijn en creativiteit. De retailmedewerker moet de spin in het informatieweb worden van een retailorganisatie en kunnen schakelen tussen denken en doen.”
Voor wie zijn deze Ad’s interessant?
Voor sommige studenten is er twijfel tussen het kiezen voor een Ad of een hbo-bachelor. Het grootste verschil is dat een Ad korter en nóg praktijkgerichter is. Je duikt gelijk de inhoud in en gaat aan de slag. Wat zeggen de docenten over welke studenten ze verwachten te zien bij de Ad’s?
Auke: “Onze Ad is geschikt voor jonge, ondernemende mensen die aan de slag willen in de e-commerce en/of retail. Mensen die zichzelf herkennen in de volgende kenmerken: ondernemend, klantgericht, praktijkgericht, leergierig en teamspeler. De Ad richt zich volledig op de e-commerce en retail. Als je dat vergelijkt met de bacheloropleiding in dezelfde richting, focust die zich meer op het ondernemerschap.”
Frank: “De Ad Software Development is eigenlijk interessant voor mensen die weten wat ze willen: software maken! Als je zeker weet dat softwareontwikkeling voor jou de juiste keus is, is de Ad een korter, intensiever en meer praktisch gericht alternatief. Als je dit vergelijkt met de bacheloropleiding HBO-ICT, is die opleiding veel breder van aard. Daar kom je er in het eerste jaar geleidelijk achter welke richting in de ICT je op wilt, met softwareontwikkeling als een van de drie opties. De bacheloropleiding is ook wat breder, met meer aandacht voor algemene hbo-competenties zoals onderzoek doen en projectmanagement.” En goed om te beseffen: je hebt de mogelijkheid om na de Ad in te stromen en alsnog de verwante bacheloropleiding te volgen!

Een diploma binnen twee jaar
Ad’s zijn opleidingen die je binnen twee jaar afrondt. Maar hoe zien die leerjaren er ongeveer uit en wat kun je verwachten van het type onderwijs?
Auke: “Het eerste leerjaar leert de student alles over e-commerce en retail. Door het uitvoeren van opdrachten uit en in de praktijk, wordt kennis gemaakt met alle online en offline aspecten van de retail. Tegelijkertijd werkt de student aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Sommige opdrachten worden met een groep uitgevoerd, de meeste opdrachten individueel. Vanaf het laatste kwartiel van het eerste jaar gaat de student ook een aantal dagen werken aan opdrachten in de praktijk.
Studenten gaan in het tweede jaar de opgedane kennis en ervaring in complexere opdrachten uitvoeren. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: klantbeleving, verbeteren en implementeren van de customer journey en persoonlijke ontwikkeling. Tevens gaan ze op retail-inspiratiereis naar een stad in het buitenland. De studie wordt afgesloten met een afstudeeropdracht in en voor de praktijk. Na het behalen van het Ad diploma bestaat de mogelijkheid om een verwante bacheloropleiding via een verkort traject te volgen.”
Frank: “Goed om te weten is dat de Ad Software Development werkt met de methode ‘mastery learning’. Dat betekent dat je als student in je eigen tempo door de stof heengaat. Heel handig, want je kunt de modulen dus juist sneller of met wat meer tijd afronden. Je werkt in het eerste jaar zelfstandig aan ongeveer 100 programmeeropdrachten. We beginnen met de basis van het programmeren in Python, maar komen gaandeweg het eerste jaar nog vijf andere programmeertalen tegen. Je maakt kennis met heel veel verschillende technieken en methodieken.
Je staat er echter niet alleen voor, want er wordt gestudeerd in een omgeving die lijkt op een jong softwarebedrijf. Met goede voorzieningen, maar vooral ook ‘collega's’ (docenten en medestudenten) die altijd een helpende hand willen uitsteken als een student even vast komt te zitten. Ook qua focus en ritme wordt het bedrijfsleven nagebootst: studenten kunnen zich voor lange aaneengesloten perioden concentreren op een onderwerp. Ook werk je in principe gewoon binnen kantooruren op 'kantoor' en heb je daarbuiten vrij. Na afronding van het eerste jaar ben je in staat om zelfstandig te programmeren.
Het tweede jaar ligt de focus op leren samenwerken in grotere softwareprojecten. Dit gebeurt voor een groot deel aan de hand van drie relatief korte stages. Hier probeer je bijdrage te leveren aan echte projecten, als onderdeel van een professioneel team. De opleiding eindigt met het verdedigen van een afstudeerportfolio, waarin je onder meer op basis van het stagewerk laat zien dat je alle benodigde competenties te beheerst.”
Waarom moet jij voor deze Ad’s kiezen?
Het moge duidelijk zijn dat docenten Auke en Frank meer dan enthousiast zijn over de Ad’s. Wij vroegen ze om eens kort te ‘pitchen’ waarom zij nou zelf zo blij worden van hun vakgebied.
Auke: “Het mooie is dat wij van dichtbij e-commerce- en retailprofessionals opleiden die voldoen aan de behoefte die is ontstaan in het werkveld. Door de praktijkgerichte opzet van de opleiding is het levendig en is het onderwijs altijd actueel. We proberen studenten te prikkelen en nog meer te enthousiasmeren met gastcolleges, bedrijfsbezoeken en échte, interessante opdrachten uit de praktijk. Tijdens de opleiding is volop aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.”
Frank: “We zitten nu met een kleine groep voltijdstudenten in een proeftraject van de Ad. Kleine groep, leuke sfeer, maar ook gewoon serieus en hard werken. Studenten helpen elkaar en kunnen anders ook op elk moment van de dag terugvallen op een docent, als zij ergens niet uitkomen. Wat wij hopen studenten in ieder geval bij te brengen, is liefde voor het vakgebied. Software maken is ontzettend mooi, omdat je continu interessante puzzels met veel creativiteit aan het oplossen bent. En als je het goed doet, wordt het werk nooit eentonig. Je hoeft nooit hetzelfde probleem twee keer op te lossen: je kan de eerdere oplossing hergebruiken! Daarnaast is het mooie van software dat het maken ervan niks kost behalve je eigen tijd. Het is daarom mogelijk om op eigen initiatief gave projecten te starten, zonder dat je iemand om geld of toestemming hoeft te vragen. Zo'n eigen project afronden geeft veel voldoening!”