Student tijdens college

Heb jij je havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak? Ben je al enkele jaren aan het werk? Sta jij te springen om verder te studeren, maar wil je niet vier jaar lang in de schoolbanken zitten? Dan is een Associate degree (Ad) iets voor jou.

Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding waarbij je wat je leert, meteen kunt toepassen in de praktijk. Mocht je na twee jaar studeren de smaak te pakken hebben, dan kun je gemakkelijk doorstromen naar een verwante hbo-bachelor.

Een erkend hbo-diploma

Na het succesvol afronden van je Associate degree-opleiding ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma. Met dit diploma op zak vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Werkgevers staan te springen om afgestudeerden met een Associate degree-diploma. Bovendien zijn de Associate degrees in nauwe samenwerking met het werkveld ontwikkeld. Je leert dus precies datgene waarnaar bedrijven en instellingen op zoek zijn.   

De brug tussen mbo en hbo

Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding. Het niveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Een Associate degree is met name bedoeld voor studenten met een mbo4-diploma en mensen met een aantal jaren werkervaring. Ook onder havisten die liever bezig zijn met de praktijk dan de theorie groeit de populariteit van een Associate degree.

Mbo 4 (MBO) Associate degree (HBO) Bachelor (HBO)
Opleidingsniveau 4 Opleidingsniveau 5 Opleidingsniveau 6
Je verstaat je vak. Je verbindt vakmanschap met operatie en strategie. Je bent een vakman of -vrouw in een bredere context.
Je past standaard procedures en methodes toe in je dagelijkse werk. Je past theorieën uit jouw vakgebied toe op praktische vraagstukken. Je vertaalt theorieën naar toepassingen voor praktijkvraagstukken.
Je werkt vrijwel zelfstandig aan taken en werkt samen in het eigen team. Je werkt onder begeleiding aan complexe taken en stuurt een operationeel team aan. Je werkt zelfstandig aan complexe taken en werkt in een omgeving waar verschillende belangen een rol spelen.
Je communiceert over je eigen taken binnen je team. Je communiceert over je taken en weet wat die bijdragen aan de doelen van de organisatie. Je communiceert met meerdere partijen en overziet de verschillende belangen.
Je past aangedragen oplossingen toe. Je implementeert oplossingen. Je formuleert de oplossingsstrategie.

 Doorstuderen

Ben je na het volgen van je tweejarige Associate degree-opleiding nog niet uitgeleerd? Dan kun je gemakkelijk je hbo-bachelor halen. Als deze bachelor aansluit op de Ad die je gevolgd hebt, dan kan dat zelfs in twee jaar.

Gerelateerd nieuws

Veelgestelde vragen

Je kiest voor een Ad, omdat je bijvoorbeeld wilt doorgroeien. Of omdat je een verdiepingsslag wilt maken, maar niet zit te wachten om te starten aan een 4 jaar durende hbo-opleiding. 

Als je een havo-, vwo-, of mbo 4-diploma hebt, kun je kiezen om een Associate degree te volgen. Werkervaring is niet verplicht maar wel zeer gewenst en gaat je helpen je opleiding goed af te ronden.

Een Associate degree heeft een duur van 2 jaar, een hbo-bachelor 4 jaar. Daarnaast is een ad praktisch van aard en opzet en pas je je geleerde kennis meteen toe in de praktijk.

Bij Saxion kun je vooralsnog alleen deeltijd Ad’s volgen.

Je kunt starten met een Ad als je een mbo4, havo- of vwo-diploma op zak hebt. Daarnaast kan het zijn dat er bij een bepaalde Ad nog specifieke toelatingseisen gelden, bijvoorbeeld een specifieke werkomgeving. Het is dus goed om deze te checken bij de opleidingspagina van de desbetreffende Ad.

Dit verschilt per Associate degree. Kijk bij de desbetreffende opleidingspagina om te zien waar de ad wordt aangeboden. Daar vind je de leslocatie(s). In principe worden bij Saxion Ad’s aangeboden in Enschede en/of Deventer.  

Open avonden

Contact en vragen

Bij de opleidingspagina’s van de Ad’s vind je handige informatie over het programma, de toelatingseisen, de kosten en hoe je je kunt aanmelden.
Wil je toch even je vraag persoonlijk aan ons stellen? Dat kan!

Whatsapp 06 -1018 1868
Telefoon 088 - 019 3700
E-mail info@saxion.nl