Student tijdens college

Heb jij je havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak? Sta jij te springen om verder te studeren, maar wil je niet vier jaar lang in de schoolbanken zitten? Dan is een Associate degree (Ad) iets voor jou.

Wat is een Associate degree?

Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding waarbij je wat je leert, meteen kunt toepassen in de praktijk. Mocht je na twee jaar studeren de smaak te pakken hebben, dan kun je gemakkelijk doorstromen naar een verwante hbo-bachelor. In deze video zetten we alles even voor je op een rijtje.

Beste Associate degrees

Even opscheppen: in de Keuzegids hbo 2023 staat Saxion bovenaan de ranglijst van beste associate degrees! De associate degrees Software Development, Pedagogisch Educatief Professional en Management zijn door de Keuzegids hbo namelijk beoordeeld als een topopleiding.

Beste Associate Degree volgens de HBO Keuzegids 2023

Wil jij je direct aanmelden voor onze open dagen?

Aanmelden

Onderwijs in ontwikkeling

Momenteel bieden we diverse Associate degree (Ad) opleidingen aan in voltijd en deeltijd. In de komende twee jaar breiden we ons aanbod uit. Deze opleidingen starten onder voorbehoud van accreditatie. Dit zijn de voltijd Ad's die we momenteel ontwikkelen:

Meisje staat in een bus met boek in haar hand en lacht naar de camera

Een erkend hbo-diploma

Na het succesvol afronden van je Associate degree-opleiding ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma. Met dit diploma op zak vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Werkgevers staan te springen om afgestudeerden met een Associate degree-diploma. Bovendien zijn de Associate degrees in nauwe samenwerking met het werkveld ontwikkeld. Je leert dus precies datgene waarnaar bedrijven en instellingen op zoek zijn.   

Wat is het verschil tussen het mbo en een Ad?

Een Associate degree is een 2-jarige hbo-opleiding. Het niveau ligt tussen mbo-4 en hbo-bachelor. Een Associate degree is met name bedoeld voor studenten met een mbo4-diploma en mensen met een aantal jaren werkervaring. Ook onder havisten die liever bezig zijn met de praktijk dan de theorie groeit de populariteit van een Associate degree.

Mbo 4 (MBO) Associate degree (HBO) Bachelor (HBO)
Opleidingsniveau 4 Opleidingsniveau 5 Opleidingsniveau 6
Je verstaat je vak. Je verbindt vakmanschap met operatie en strategie. Je bent een vakman of -vrouw in een bredere context.
Je past standaard procedures en methodes toe in je dagelijkse werk. Je past theorieën uit jouw vakgebied toe op praktische vraagstukken. Je vertaalt theorieën naar toepassingen voor praktijkvraagstukken.
Je werkt vrijwel zelfstandig aan taken en werkt samen in het eigen team. Je werkt onder begeleiding aan complexe taken en stuurt een operationeel team aan. Je werkt zelfstandig aan complexe taken en werkt in een omgeving waar verschillende belangen een rol spelen.
Je communiceert over je eigen taken binnen je team. Je communiceert over je taken en weet wat die bijdragen aan de doelen van de organisatie. Je communiceert met meerdere partijen en overziet de verschillende belangen.
Je past aangedragen oplossingen toe. Je implementeert oplossingen. Je formuleert de oplossingsstrategie.

 

Veelgestelde vragen

Je kiest voor een Ad als het concept van een tweejarige hbo-opleiding je aanspreekt en je bijvoorbeeld een havo-, vwo-, of mbo 4-diploma hebt.

Het kan ook zijn dat je al aan het werk bent en wilt doorgroeien, of dat je een verdiepingsslag wilt maken. Werkervaring is niet verplicht, maar kan je wel helpen je opleiding goed af te ronden.

Een Associate degree heeft een duur van 2 jaar, een hbo-bachelor 4 jaar. Daarnaast is een Ad praktisch van aard en opzet en pas je je geleerde kennis meteen toe in de praktijk.

Bij Saxion kun je voltijd en deeltijd Ad’s volgen. De komende jaren ontwikkelen we een breder aanbod Ad's voor zowel voltijd als deeltijd, dus houd deze pagina goed in de gaten!

Je kunt starten met een Ad als je een mbo4, havo- of vwo-diploma op zak hebt. Daarnaast kan het zijn dat er bij een bepaalde Ad nog specifieke toelatingseisen gelden, bijvoorbeeld een specifieke werkomgeving. Het is dus goed om deze te checken bij de opleidingspagina van de desbetreffende Ad.

Dit verschilt per Associate degree. Kijk bij de desbetreffende opleidingspagina om te zien waar de Ad wordt aangeboden. Daar vind je de leslocatie(s). In principe worden bij Saxion Ad’s aangeboden in Enschede en/of Deventer.  

Ben je na het volgen van je tweejarige Associate degree-opleiding nog niet uitgeleerd? Dan kun je gemakkelijk je hbo-bachelor halen. Als deze bachelor aansluit op de Ad die je gevolgd hebt, dan kan dat zelfs in twee jaar.

Open avonden

Gerelateerd nieuws

Contact en vragen

Bij de opleidingspagina’s van de Ad’s vind je handige informatie over het programma, de toelatingseisen, de kosten en hoe je je kunt aanmelden.
Wil je toch even je vraag persoonlijk aan ons stellen? Dat kan!

Whatsapp 088 - 019 3700
Telefoon 088 - 019 3700
E-mail info@saxion.nl