DSC_1766.jpg
Organisatie

Succesvol afsluitend event INDU-ZERO

Afsluitend event Europees project INDU-ZERO is het begin van nul-op-de-meter woningrenovaties tegen de helft van de huidige marktprijs

Sinds 2018 werkt een Europees consortium bestaande uit bedrijven, kennisinstellingen, brancheorganisaties en lokale overheden aan de ontwikkeling van een blueprint voor een renovatiefabriek om grootschalig en industrieel renovatiepakketten voor bestaande woningen te produceren. Deze hightech fabriek moet per jaar renovatiepakketten produceren voor 15.000 woningen. Deze woningen gebruiken dan op jaarbasis geen energie. Ze zijn nul-op-de-meter. Hiermee is een belangrijke volgende stap gezet in het opschalen van renovaties in Europa.

Op 7 oktober zijn de resultaten van het INTERREG 5b project INDU-ZERO gepresenteerd in het Overijsselse Provinciehuis in Zwolle aan een breed publiek. In deze internationale online livestream met dagvoorzitter Harm Edens presenteerden de partners uit Duitsland, Noorwegen, Zweden, Schotland, België en Nederland hun product- en productieontwerp, de automatisering van de productie, de data supply chain, logistiek en de on-site mounting.

Bovendien tekenden 14 bedrijven en woningcorporaties de intentieverklaring voor de volgende stap naar het realiseren van een smart factory. Deze werd aan INTERREG en gedeputeerde Eddy van Hijum overhandigd.

Bekijk hier een samenvatting van het evenement

Bekijk de video

Als projectpartner heeft het Saxion lectoraat Sustainable Building Technology (SBT) van de academie BBT aan verschillende onderwerpen gewerkt. Het gaat hierbij niet alleen om technische vraagstukken, zoals het uitvoeren van dynamisch thermische simulaties van drie specifieke gebouwtypologieën, het ontwikkelen van een robotpath op basis van een gebouw informatie model of het disruptief veranderen van processen op de bouwplaats (on-site mounting), maar ook om het ontwikkelen van een sluitende businesscase voor mogelijke investeerders.

Programma

Tijdens het ochtendprogramma schoven collega’s Jacques Bazen (Saxion, Technische Bedrijfskunde) en Gerard Salemink (Saxion, lectoraat SBT) aan bij de paneldiscussie. Jacques voor de businesscase en Gerard voor het onderwerp on-site mounting.

Vergeleken met het huidige nul-op-de-meter aanbod worden in het INDU-ZERO-concept de prijzen voor de klant bijna gehalveerd. Daarbij worden de werkzaamheden op de bouwplaats teruggebracht van 30 naar 14 werkdagen voor een rij van 6 woningen. Dit laatste met de inzet van 4 medewerkers.

In de Enschede-Zuid worden door woningcorporatie Domijn en Rc Panels op dit moment 3 showcase-woningen volgens het INDU-ZERO-concept gerenoveerd. Daarin zijn veel nieuwe technologieën verwerkt als (bijna) kozijnloos, vacuümglas en een nieuw daksysteem, waarbij de PV-panelen al in de fabriek op de dakelementen zijn gemonteerd. Ook hebben de drie woningen verschillende duurzame installatietechnieken. De prestaties van deze woningen worden binnenkort, op basis van monitoringdata, door het lectoraat SBT uitgebreid geanalyseerd.

Een van deze drie woningen blijft voor ruim twee jaar een demonstratiewoning. Deze woning kan op afspraak, ook via het lectoraat SBT, door belangstellenden worden bezichtigd.

De volgende stap

Het afsluitende event is eigenlijk een beginevent. De 14 partijen tekenden de Letter of Intent voor de volgende stap. Om de fabriek echt te bouwen, moeten nog stappen gezet worden. Bijvoorbeeld, moeten de door Strathclyde University gemaakte productieprocessimulaties nu vertaald worden naar een definitief ontwerp. Daarnaast hebben investeerders zicht nodig op klanten. Vandaar de betrokkenheid van woningcorporaties; de belangrijkste klantengroep. Aan het einde van de middag was zelfs al weer een afspraak over dit vervolg, dus de allereerste stappen worden gezet.

Bij al deze ontwikkelingen zal lectoraat SBT zeker een bijdrage leveren. Het niet te stoppen industrialisatieproces in de bouw biedt grote kansen voor de samenwerking van meerdere opleidingen binnen de academie BBT.

Voor de aanpak is een Europese Interreg-subsidie verkregen van ruim 2 miljoen euro. De deelnemende partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag aan verplichte cofinanciering op tafel. Het totale projectbudget is daarmee bijna 4,4 miljoen euro. Doel is om binnen 3 jaar een blauwdruk te ontwikkelen voor een volautomatische fabriek. Kijk voor meer informatie op https://northsearegion.eu/indu-zero/

Gerelateerde artikelen

Functioneel hout Organisatie

Functioneel hout als toekomstbestendig bouwmateriaal: Saxion en Gooskens Hout intensiveren samenwerking met betrekking tot onderzoek en innovatie

01 december 2022
Wijken.jpeg Onderzoek

Saxion wil met digitalisering van wijken de energietransitie soepel laten verlopen

25 oktober 2022
Saxion wint Publieksprijs Circulaire Innocatie Top 20 Onderzoek

Saxion-project wint publieksprijs Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20