Elçin Çoraklar
Studentenleven

Column: Ik wil geen mooie kleurplaten

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Als kind was ik dol op kleurplaten. Het was een fijne manier om binnen de lijntjes te spelen. Dankzij de lijntjes wist ik waar ik naartoe werkte en had ik alles onder controle. Een gevoel van zekerheid. Ik wist niet dat het spelen met kleurplaten zoveel met zich meebracht. Ze zorgden ervoor dat ik constant bevestiging ging zoeken bij anderen, ook tijdens mijn studie.

Als ik netjes binnen de lijntjes had gekleurd, kreeg ik een compliment. Dat maakte mij dolgelukkig. Ik had de kracht van bevestigingen ontdekt. De complimenten lieten mij gewaardeerd voelen, waardoor ik door en door aan het tekenen was, om telkens weer een compliment te ontvangen. Ik was in een eenzijdige strijd met mezelf. Niet zo gek dat ik nu met perfectionisme kamp. Een kleine bevestiging deed wonderen.

Emotionele bevestiging

De kleurplaten waren een manier om mij goed te voelen door een bevestiging van mijn ouders te krijgen. En nog steeds, 24 jaar later, zoek ik die bevestiging bij anderen. Niet door onzekerheid, maar door de perceptie van falen. Een gevoel van tekort komen en niet voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Als je als klein kind niet goed begrepen werd, je thuis niet gezien werd en je het niet vaak over je gevoelens mocht hebben, zoek je in je volwassen leven de emotionele bevestiging bij anderen. En dat heeft heel veel gevolgen voor de relaties die je op dit moment hebt. Maar voornamelijk de relatie met jezelf. Dat is het moment dat je hard bent voor jezelf en alles perfect wilt doen om een stukje waardering te zien. Je legt de lat hoog om maximaal te presteren en stelt hoge eisen aan jezelf.

Waarom we naar bevestiging verlangen

Het begint met het verlangen naar goedkeuring vanuit onze ouders en gaat verder in onze carrières tot aan de liefdesrelaties die we hebben. Van onze ouders hebben we geleerd wat belonen en straffen is. Want als je iets verkeerd deed, werd je gestraft. Als je iets goed had gedaan, kreeg je daar een beloning voor. Ook al was dat in de vorm van lieve woorden. Op die manier hebben we ook geleerd om goede studenten te zijn. Denk aan je eerste rapport en de goede cijfers die je moest behalen. Goed gedrag moest altijd bevestigd worden door erkenning van een ander.

Ook in de liefde blijven we zoeken naar bevestiging. Vroeger hadden we de behoefte aan verbondenheid en liefde van onze ouders. En als volwassenen hebben we nog steeds deze behoeftes en zoeken we waardering, erkenning en respect in een partner. 

Op school werd er niet geleerd om jezelf lief te hebben en het erkennen van je eigen behoeften werd niet verwacht. We hebben daarom onbewust geleerd om anderen boven onszelf te zetten. Door bevestiging te zoeken geef je andere mensen de leiding over jouw leven. Als jij mensen toestemming geeft om jou te beoordelen over je prestaties, geef je ze de mogelijkheid om je af te wijzen. En dat is het moment dat je de regie over je eigen leven kwijt raakt.

Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. De enige bevestiging die je nodig hebt, is de bevestiging die je jezelf kunt geven.

Van bevestiging naar zelfvertrouwen

De reden dat we bevestiging nodig hebben van andere mensen, is dat we vaak angst ervaren. Bevestiging geeft ons het vertrouwen dat alles goed komt. Het nadeel hiervan is, dat wanneer je vertrouwen extern verwacht te krijgen, je jezelf altijd zal afwijzen tot het moment dat je de bevestiging van een ander hebt gekregen. Je zelfvertrouwen is op dat moment afhankelijk van een ander. Echter wanneer je deze behoeftes zelf kunt vervullen, zal je minder behoefte hebben aan bevestiging van anderen. 

Je zelfvertrouwen ontwikkelen doe je zo

  1. Uit je dankbaarheid voor de dingen die je op dit moment in je leven hebt. Zelfs als je je niet dankbaar voelt moet je oefenen door dagelijkse of wekelijkse dankbaarheidslijsten te schrijven en jezelf te bedanken voor alle liefde die je in je leven hebt gebracht. Erken de waarde van je leven als een geschenk. 
  2. Wees je bewust van je gedachtes. Elimineer de negatieve en saboterende gedachten. Dit betekent niet dat je de gevaren negeert, maar dat je realistisch en optimistisch denkt over hoe je om kunt gaan met tegenslagen. Stel jezelf de vraag: “Wat kan er goed gaan?” in plaats van: “Wat kan er mis gaan?”. Wees er bewust van dat je gedachtes je emoties beïnvloeden
  3. Houd een dagboek bij van je prestaties en noteer de nieuwe dingen die je elke dag doet. Zorg ervoor dat je alle stappen opschrijft die je neemt, zelfs kleine, op weg naar een specifiek doel. En zet achter elk prestatie neer waarom je trots bent op jezelf omdat je dat doel hebt behaald.
  4. “Wat zou mijn zelfverzekerde zelf doen in deze situatie?” Stel jezelf deze vraag terwijl je dingen moet doen dat zelfvertrouwen vereist. Begin met kleine stappen; Glimlach naar een vreemde, solliciteer voor die baan waar je nooit op hebt gesolliciteerd. Probeer je niet te veel zorgen te maken over de gevolgen. Niet bang zijn om risico's te nemen is een belangrijke stap om zelfverzekerd te zijn.
  5. Je kunt jezelf de dingen geven wat je van anderen verwacht. Wees goed voor jezelf en toon jezelf medeleven. Vertel jezelf wat je het liefst zou willen horen van anderen. Jij bent de belangrijkste persoon in het leven. Waardeer en houd van jezelf.

Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Een mening, bevestiging of goedkeuring is niet nodig, in geen enkele relatie. De enige bevestiging die je nodig hebt, is de bevestiging die je jezelf kunt geven.

Het is tijd om te stoppen met die perfecte kleurplaten. Tijd om buiten de lijntjes te tekenen, want daar leer je het meeste van.

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Studentenleven

Column: Geghost worden na een sollicitatie, zo voorkom je dat

26 april 2024
Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: mislukking is de beste leermeester