Zo zorg je voor een succesvolle stageperiode
Het nieuwe semester begint volgende week. Voor veel studenten betekent dat: stage lopen! Ook ik ga het komende halfjaar stage lopen. Daarom deel ik tips hoe je een succes maakt van deze periode. Handig, want misschien ga jij deze periode ook stage lopen of ben je al opzoek naar een stage voor het volgende semester.
Connect met collega’s
Je stageperiode is hét uitgelezen moment om waardevolle connecties op te doen. Connecties waar je wellicht iets aan hebt in de toekomst. Voor mijn werk als studentredacteur interview ik wekelijks Saxion-alumni. Als ik vraag hoe iemand zijn of haar baan heeft gevonden is het antwoord acht van de tien keer: via een connectie. Een connectie die iemand op een bepaalde vacature heeft gewezen, een connectie die een goed woordje heeft gedaan of die persoon is bij die connectie gaan werken. Kortom het is erg handig om een goede band met je stagebedrijf te ontwikkelen en connecties op te doen.
Gespreksstof inspiratie
Makkelijker gezegd dan gedaan, een connectie. Maar wat is dat eigenlijk? Tijdens een stage is het belangrijk om een band te creëren met je collega’s. Je stageperiode is een win-winsituatie. Jij als stagiair kunt een heleboel leren, maar je stagebedrijf heeft ook veel aan jou. Je beschikt over de nieuwste kennis en je hebt frisse ideeën. Er is daarom geen reden waarom je het gevoel hoeft te hebben dat je er niet toe doet. Je bent van waarde voor je collega’s. Voer gesprekken met ze en leer ze beter kennen. Waar zijn ze eigenlijk mee bezig? Deel je eigen ideeën en geef ook vooral aan wat je leuk vindt om te doen of wat je doelen zijn. Op deze manier kunnen je collega’s je helpen om deze te bereiken.
Samen pauzeren
Een band opbouwen doe je niet door alleen maar over werk te praten. Ga samen met je collega’s koffiedrinken en lunchen. Vooral in het begin kan het makkelijk zijn om 'nee' te zeggen en achter je laptop te eten. De hele pauze op je mobiel kijken is misschien comfortabel, maar deze momenten zijn juist heel belangrijk voor je stage. Het gaat niet alleen om het werk dat je doet, maar ook om je groei als persoon. In de pauze kun je erachter komen wat de interesses van je collega’s zijn. Dit zijn de momenten dat je elkaar leert kennen en kansen zich voordoen. Misschien zijn er elk half jaar wel meerdere stagiairs. Als jij telkens achter je laptop blijft zitten zijn ze je binnen no-time weer vergeten. Eet iedereen achter zijn laptop? Vraag dan of er collega’s zijn die zin hebben om buiten een rondje te lopen.
Geen leuke stage?
Misschien kom je er tijdens je stage al vrij snel achter dat de realiteit anders is dan je had gedacht. Een sollicitatie is maar een kort moment en je stage is mogelijk anders dan het beeld dat jij had. Ook dan kan je van deze stageperiode een succes maken. Het is erg leerzaam om erachter te komen wat je níét leuk vindt. Misschien kom je erachter dat je later graag bij een klein bedrijf wil werken of dat je vormgeven veel leuker vindt dan schrijven. Wees blij dat je hierachter komt tijdens een stage en geef dit ook vooral aan bij het bedrijf. Misschien kunnen ze meedenken en krijg je meer vormgeef-klussen of weten zij een ander bedrijf waar je beter past. Zo lang je respectvol omgaat met je stagebedrijf zullen zij dat ook met jou doen.
Keep in touch
Een stage heeft een begin en een eind, maar zorg dat je het contact niet helemaal verliest. Als je na je studie opzoek gaat naar een baan is het fijn dat je nog een lijntje hebt met je oude stagebedrijf. Een simpele manier om een connectie te blijven houden is natuurlijk LinkedIn. Een LinkedIn-connectie met je oude collega’s is dan ook echt een must. Plaats hier aan het einde van je stage een bedankberichtje. Waarschijnlijk komt je bericht dan ook terecht in het netwerk van het stagebedrijf. Ook als je later weer opzoek gaat naar een baan zien je oude collega’s dit.
Tot slot nog een tip die ik van een docent kreeg: vraag een referentie. Bij een andere baan kan het ongemakkelijk voelen om een referentie te vragen, omdat zij of jij het dienstverband op dat moment hebt beëindigd. Bij een stage kun je zonder blikken of blozen om een referentie vragen. Die referentie kan je weer gebruiken om te solliciteren in het vervolg.
Succes met je stage en geniet ervan!