Bart Lukkassen
Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Gastvrijheid is heel belangrijk voor Bart Lukkassen. Hij loopt momenteel stage in Barcelona bij het Arts Hotel, waar hij de kennis uit zijn studie Hotel Management kan toepassen in de praktijk. “Het belangrijkste is dat gasten zich welkom voelen en dat je hun verwachtingen overtreft,” vertelt hij over zijn stage.

Hoi Bart, wil je jezelf voorstellen? 

"Ik ben Bart Lukkassen, 24 jaar oud en vierdejaars student Hotel Management. Voorheen heb ik toerisme gestudeerd, eerst op niveau 3 en daarna niveau 4, voordat ik besloot om op hbo-niveau verder te gaan. Tot nu toe bevalt het me allemaal goed. Daarnaast vertegenwoordig ik ook de opleiding Hotelmanagement in de academieraad." 

Wat was voor jou de reden om voor deze opleiding te kiezen? 

"Er zijn natuurlijk meerdere opleidingen Hotel Management in Nederland. De studie bij Saxion sprak mij aan omdat deze op meer gericht is dan alleen op de hotelsector. De andere opleidingen leken me te veel gefocust op hotels, terwijl Saxion ook de zakelijke kant belicht. Het gaat ook over bedrijven en hoe gastvrijheid overal toepasbaar is. Bovendien bevindt Saxion zich in Apeldoorn, wat betekent dat ik thuis kon blijven wonen en dat scheelde ook in de kosten." 

Kan je wat meer vertellen over de inhoud van jouw studie? 

"Zeker. We krijgen vakken die gericht zijn op leiderschap en probleemoplossend vermogen, wat essentieel is voor hotelmanagement. Ik voel echt dat ik word opgeleid als een hotelmanager, wat betekent dat je soms ook anders moet leren denken. Er is ruimte voor projecten waarbij je implementatieplannen moet schrijven en je creatief kunt zijn, maar er zijn ook bepaalde standaarden waaraan je moet voldoen." 

Wat is een veelvoorkomende misvatting over 'de hotelschool'? 

"Veel mensen denken dat je tijdens je studie altijd met een dienblad moet rondlopen. In het tweede jaar loop je inderdaad een meer operationele stage waarbij je dit soort taken kunt verwachten. Maar op mijn huidige stage, in de Executive Offices van het Arts Hotel in Barcelona, ben ik voornamelijk bezig met managementtaken." 

Ik ben het eerste aanspreekpunt na de manager en betrokken bij het creëren van een unieke gastbeleving. Dat is samen met mijn collega’s ons belangrijkste doel. Elke dag opnieuw.

Bart Lukkassen
Bart Lukkassen over zijn stage voor Hotel Management in Barcelona

Hoe ben je bij deze stage terechtgekomen? 

“Tijdens mijn vorige opleiding had ik stagegelopen op Mallorca. Ik wilde dit opnieuw ervaren en solliciteerde bij meerdere hotels. Het Arts Hotel bood de functie van assistent in de Executive Offices aan, wat ik een interessante kans vond.” 

Hoe ervaar je je stage? 

“Ik geniet van de verantwoordelijkheden en de vrijheid die ik krijg. Ik voel me veel zelfverzekerder dankzij alles wat ik geleerd heb op school. Ik ben het eerste aanspreekpunt na de manager en voornamelijk bezig met managementtaken. Ook ben ik betrokken bij het creëren van een unieke gastbeleving. Dat is samen met mijn collega’s ons belangrijkste doel. Elke dag opnieuw.” 

Wat is volgens jou cruciaal om gasten zich comfortabel te laten voelen in een hotel? 

“Het belangrijkste is dat gasten zich welkom voelen en dat je hun verwachtingen overtreft. Het luisteren naar hun wensen en daarop anticiperen is heel belangrijk. Stel je voor: ik praat met een gast die voor het eerst in Barcelona is en... op zoek naar een leuk tapasrestaurant. Ik ga daarna achter mijn laptop op zoek naar een aantal goede restaurants, schrijf ze op een kaartje en leg het in zijn of haar kamer. Dat soort  details kunnen iemands dag maken! Soms zetten we zelfs een flesje wijn op de kamer om het extra speciaal te maken. Het is zo gaaf dat ik mijn creativiteit kan gebruiken om gasten blij te maken!”  

Met zo’n stage moet je ook kennis van en interesse hebben in de Spaanse cultuur. Hoe is jouw interesse in Spanje ontstaan? 

“Door mijn vorige stage! Ik vind het best moeilijk om straks weer terug te gaan naar Nederland. De Spaanse cultuur is heel anders dan de Nederlandse. Hier is het meer een familiale cultuur. Dat is anders dan in Nederland, waar we meer op onszelf zijn. Hier merk ik dat er veel respect is voor elkaar. Mensen zijn vriendelijk en in Nederland vind ik dat mensen soms een beetje oordelend kunnen zijn. Dat is hier veel minder.” 

Zou je andere studenten aanraden om ook een stage in het buitenland te doen? 

“Ik weet dat het best spannend kan zijn om naar het buitenland te gaan voor een stage. Maar als je de kans hebt en het bedrijf waar je gaat stagelopen al ervaring heeft met buitenlandse studenten, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken. Ik ken veel studenten die het jammer vinden om weer terug te gaan, terwijl ze in het begin juist twijfels hadden. Maar als je gewoon gaat en ervoor open staat, zul je zien dat het hartstikke goed gaat. Dus mijn tip is eigenlijk: gewoon doen! Je bent jong, dus ga ervoor en ontdek jezelf. Je zult er geen spijt van krijgen!” 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Ward Onderwijs

Ward betrad een nieuwe wereld tijdens zijn stage in Dubai

28 februari 2024
Carlijne Onderwijs

Carlijne loopt stage in Brussel: ‘Ik vind het geweldig om met verschillende culturen samen te werken’

20 april 2022
Kris stage Studentenleven

‘Ik leefde op één hectare grond, vlakbij de wilde dieren’