Vier studenten civiele techniek die samen afstuderen in n project-header.jpg
Studentenleven

Vier studenten civiele techniek die samen afstuderen in één project

Schermafbeelding 2023-05-30 om 13.41.51.png
Jan-Luc Jansen Leestijd Minuten

“Afstudeeropdracht gezocht: wij zijn vier civieltechnische studenten op zoek naar een uitdagende afstudeeropdracht in de richting railtechniek en constructie...”. Zo startte de zoektocht van mij (Jan-Luc Jansen) en drie andere studenten van de Saxion Hogeschool via LinkedIn. Voor een afstudeerder is het vinden van een fijn bedrijf met goede begeleiding cruciaal. Samen met Dorien, Nienke en Kevin ging ik met Arcadis in gesprek. Het bleek dé goede match, we konden snel samen aan de slag met een opdracht én met alle disciplines.

Expertises komen samen in de Nedersaksenlijn

Arcadis is een enorm breed bedrijf, ook op het gebied van civiele techniek heeft het alle disciplines in huis. De verdeling over onze verschillende afstudeerrichtingen binnen één project was snel gemaakt. Het werd de Nedersaksenlijn. De teams die aan dat project werken, zitten allemaal op één locatie, kantoor Eempolis in Amersfoort. Korte lijntjes met de specialisten en met elkaar, dat werkt ideaal voor ons als groep. We zijn onder de indruk van de professionele en tegelijk persoonlijke benadering van het bedrijf. Nu werken we vanuit onze eigen expertise samen aan één mooie afstudeeropdracht: een gedeelte van de Nedersaksenlijn tussen Musselkanaal en Emmen. En dit doen we precies:

Ik, Jan-Luc, ontwerp een kunstwerk

“Mijn specialisatie is constructies. Binnen de afstudeeropdracht ontwerp en bereken ik een kunstwerk voor een ongelijkvloerse kruising tussen het spoortracé en de N366. Ik vind deze opdracht erg interessant, omdat ik ervoor moet zorgen dat het kunstwerk aan alle gestelde eisen voldoet. Tijdens het project hebben we regelmatig contact met belanghebbenden, zoals gemeentes. Zij wijzen ons op de urgentie van de Nedersaksenlijn. Dit maakt het project voor mij nog levendiger en realistischer.”

Dorien Irokromo werkt aan een complexe constructie

“Persoonlijk heb ik altijd al een passie gehad voor het ontwerpen en berekenen van complexe constructies. Daarom was ik blij toen ik samen met mijn groepsgenoten deze opdracht kreeg. Ik ontwerp en bereken een spoorbrug die aan alle veiligheidsnormen voldoet en ook esthetisch aantrekkelijk is. Het vereist veel onderzoek en expertise. Ik bedenk oplossingen voor het constructief ontwerp voor één van de spoorbruggen van de Nedersaksenlijn. Daar ben ik heel trots op. Maar ook dankbaar dat ik hier deel van uit maak en een bijdrage mag leveren aan dit project.”

Kevin Beumer maakt een spoorontwerp via een nieuw programma

“Ik studeer in de richting van verkeer en wegen. Binnen onze afstudeeropdracht focus ik mij op het spoorontwerp tussen Musselkanaal en Emmen. Hierbij kijk ik naar het alignement, dus hoe het spoor komt te liggen. Maar ook naar het baanlichaam en de fundering, zodat het de baan en het spoor er jarenlang stabiel bij ligt. Het is een erg interessant en leuk onderzoek, omdat we rekening moeten houden met veel voorschriften voor het spoorontwerp. Tijdens mijn afstuderen leer ik werken met een nieuw programma voor het spoorontwerp. Ook zijn de werknemers van Arcadis erg behulpzaam en is er een goede sfeer.”

Nienke Collet ontwerpt een nieuwe stationsomgeving

“Mijn afstudeerrichting is ook verkeer en wegen en binnen deze opdracht werk ik aan het ontwerp van de nieuwe stationsomgeving in Ter Apel. Ik vind het een erg interessant project omdat er veel verschillende aspecten bij mijn opdracht komen kijken. Alles komt samen in het ontwerp van het nieuwe station met perrons en opgangen, inclusief de stationsomgeving met een parkeerplaats, busstation en een fietsroute. Binnen Arcadis is veel vakkennis over stationsomgevingen die ik benut in de opdracht. Het project is actueel en dat geeft mij het gevoel dat ik bezig ben met een project dat er echt toe doet.”

Afstuderen bij Arcadis, een unieke ervaring

Voor mij, Dorien, Kevin en Nienke is het een unieke ervaring om samen te werken aan een gezamenlijke afstudeeropdracht. Bij Arcadis krijgen we een goede begeleiding en de sfeer is prima. Wij werken aan een opdracht die we samen hebben uitgekozen, maar je kunt ook zelf een onderzoeksopdracht aandragen. Ben jij op zoek naar een stage of afstudeeropdracht? Kijk dan naar de mogelijkheden bij Arcadis.

Schermafbeelding 2023-05-30 om 13.41.51.png

Jan-Luc Jansen

Gerelateerde artikelen

Word jij ook een civiele held? Organisatie

Word jij ook een Civiele held? Hogescholen slaan handen ineen voor gezamenlijke campagne

16 oktober 2023
Dorien Irokromo en Stephan Terpstra poseren voor het Klimaatplein bij Saxion (fotografie: Pien van der Woning) Onderwijs

Het Saxion Klimaatplein is er straks ook dankzij de inzet van studenten Dorien en Stephan

19 juni 2023
Klimaatplein2-04.PNG Corporate

Bouw klimaatplein gaat van start