Twee studenten zijn in het Civiele Techniek Lab bezig met de stroomgoot.

Word​ een creatieve civiel ingenieur in de weg- en waterbouw

  • Bachelor (Voltijd)
  • 4 jaar
  • Enschede
  • Start in september

Kies jij voor een toekomst in de Civiele Techniek? Dan ga je aan de slag met het ontwerpen, realiseren, onderhouden en het bestuderen van de openbare ruimte. Hierbij kan gedacht worden aan rivieren, kanalen, (spoor)wegen, bruggen en sluizen. Civiele techniek bestaat uit de richtingen waterbouwkunde, constructies, verkeer & wegen en watermanagement.

Topopleiding HBO Keuzegids 2023.jpg

Topopleiding

De opleiding Civiele Techniek is door de Keuzegids hbo 2023 beoordeeld als topopleiding.

Klimaatadaptatie.png

Klimaatadaptatie

Klimaatverandering zorgt de komende 100 jaar voor grote uitdagingen binnen de te civiele techniek. De kans op overstromingen, hittegolven en droogtes neemt toe. Het is dan ook een centraal thema binnen de civiele techniek. Als toekomstig civiele ingenieur pas je de bestaande en nieuw te ontwerpen openbare ruimte hierop aan, oftewel 'klimaatadaptatie'. 

Innovatieve brug over het water

Digitalisering

Softwareprogramma's als bijvoorbeeld AutoCAD hebben processen als ontwerpen, tekenen en rekenen gedigitaliseerd. De huidige uitdagingen zijn om deze processen te automatiseren door ook kennis op te doen van programmeren. ICT-vaardigheden en Civiele Techniek komen daarmee steeds dichter bij elkaar.

Een park met sport- en recreatiefaciliteiten

Duurzame mobiliteit

Het verduurzamen van het verkeersnetwerk en al het transport is een belangrijke maatregel om klimaatverandering te stoppen. Is het daarom verstandig om meer wegen te bouwen? Rijden we straks allemaal elektrisch en wat betekent dat voor de samenleving? Of ligt de oplossing bij het opschalen van het openbaar vervoer?

Digitale bouwetekening van een ophaalbrug

Circulariteit

Civiele ingenieurs hebben de opdracht om duurzamer om te gaan met het materiaal dat zij gebruiken voor het ontwerpen, bouwen en demonteren van bruggen, stuwen en wegen (circulair bouwen). Dit draagt bij aan het verminderen van broeikasgassen. Nu is de sector verantwoordelijk voor 40% van alle CO2 op aarde. Dat moet anders! De opleiding Civiele Techniek speelt hierop in.

Meld je nu aan

Aanmelden doe je via Studielink.nl

Direct aanmelden

Proefstuderen

Kom jij ook (online) proefstuderen? Check dan hier de dagen waarop je deel kunt nemen!

Vragen over studeren bij Saxion?

Studenttevredenheid

Tijdens je studie

Tijdens de hbo-opleiding leer je alles over het vak Civiele Techniek. Dat begint met het opdoen van basiskennis, daarna verdieping in thema’s als watermanagement, waterbouwkunde, verkeer en wegen, constructief ontwerpen en programmeren/3D ontwerpen. Daarbij doe je veel ervaring op in ons eigen civiele lab en in het werkveld. Gedurende de opleiding kom je er achter waar jouw hart ligt en welke richting je op wil voor jouw toekomstige baan.

Studie-inhoud
Twee studenten zijn in het Civiele Techniek Lab bezig met de stroomgoot.

Bekijk de video over deze opleidingDE STUDIE IN EEN NOTENDOP

Nieuws van deze opleiding

Mogelijkheden na je studie

Als je de hbo-opleiding Civiele Techniek met succes afrondt, ontvang je de internationaal erkende titel Bachelor of Science (BSc). Vanaf dan ben je een breed inzetbare civiel ingenieur. Je kunt aan de slag als projectleider of ontwerper bij overheden (bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, gemeenten en waterschappen) of als ontwerper, adviseur of uitvoerder bij ingenieur-en adviesbureaus. Als civiele ingenieur ben je in staat openbare kunstwerken (bijvoorbeeld bruggen, treinstations, tunnels en dammen)  te ontwerpen en uit te rekenen. Daarnaast zal je ook ruimtelijke data analyses kunnen uitvoeren met GIS-systemen. Het is ook mogelijk om je bezig te houden met ruimtelijke ordening, het klimaat en het effect van bouwen op het milieu. Al met al heb je zeer veel keuzes in beroepen die je na deze studie kan gaan uitoefenen.

Jouw toekomst
vrouw met bouwhelm op kijkt in camera
brug

De geleerde theorie breng ik gelijk in de praktijk

Lees de ervaring Alle ervaringen

Gerelateerde opleidingen