Boekrecensie: ‘Sprookjesboek voor studenten die niet in sprookjes geloven’
Dat de realiteit van het studentenleven verre van een sprookje is komt steeds vaker aan het licht. De mentale gezondheid van jonge mensen staat onder druk, tot voor kort was er een leenstelsel en kamerprijzen gaan door het dak. Hoogste tijd om daar een boek over te schrijven vond Raimke Groothuizen. Studentredacteur Kiki las het en deelt haar recensie.
Raimke Groothuizen heeft meer dan tien jaar onderwijservaring en studentenwelzijn als belangrijkste pijler in haar werk. In haar boek 'Sprookjesboek voor studenten die niet in sprookjes geloven', heeft zij op speelse wijze de ervaringen van studenten omgevormd tot sprookjes. Na elk sprookje volgt een beschrijving van een vergelijkbare echte ervaring van een student, wat een bijzondere combinatie van fictie en realiteit oplevert. De lezer wordt in twaalf sprookjes meegenomen in de ups en downs van het studentenleven. Studeren wordt beschreven als een eenzame worsteling, iets waar veel studenten zich wellicht in zullen herkennen. Ik heb dit zelf tijdens mijn studie soms ook zo ervaren. Tijdens je studie ben je intensief bezig met je eigen ontwikkeling. Wil je echt worden waarvoor je studeert? Lukt het om je studiepunten te halen? Je moet zelf beslissen wat je met je leven wilt doen en wat voor jou belangrijk is.
Verschillende hindernissen
Eén van de sprookjes illustreert de impact van ongelijke kansen op studenten. Studenten waarvan de ouders niet hebben gestudeerd, ondervinden diverse obstakels. Een ander sprookje legt de nadruk op het belang van docenten die hun studenten de juiste ondersteuning en motivatie moeten bieden. Er is ook een sprookje dat laat zien hoe nadelig het werkt wanneer ouders te veel druk op hun kind leggen. Elk sprookje biedt een ander perspectief. Ik hoop niet dat er een student is die zich in alle sprookjes herkent, maar ik denk dat iedere student zich wel in een sprookje kan herkennen.
Het boek is fijn geschreven en biedt inzicht in mijn eigen studie situatie, maar ik kan me nu ook beter een voorstelling maken bij de struggles die andere studenten ondervinden. Wel vind ik het jammer dat het boek zo de nadruk legt op tegenslagen en hindernissen die overwonnen moeten worden. Misschien zou ik liever een avonturenboek van studenten willen lezen met daarin een afwisseling van obstakels, maar ook meer succesverhalen. Veel mensen zien hun studententijd toch vaak als de leukste tijd van hun leven, dus het is niet alleen maar kommer en kwel.
Voor wie is het boek?
'Sprookjesboek voor studenten die niet in sprookjes geloven' is vooral geschikt voor aankomende studenten en hun omgeving. Beginnende studenten hebben vaak verwachtingen die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Dit boek kan hen helpen om je minder alleen te voelen en eerder inzicht te krijgen in je situatie. Het boek is ook waardevol voor ouders, die zo beter begrijpen wat het betekent om in de huidige tijd te studeren. De sprookjesvorm waarin de studentenverhalen zijn gegoten, leest verrassend en maakt de inhoud luchtiger.
Conclusie
De kracht van dit boek ligt in de herkenbaarheid en de manier waarop het serieuze thema's op een speelse wijze behandelt. Raimke Groothuizen slaagt erin om met haar sprookjes de kloof tussen fictie en realiteit te overbruggen, waardoor ze op een unieke manier bijdraagt aan het begrip van de uitdagingen die studenten vandaag de dag ervaren. Hoewel de focus ligt op de moeilijkheden, opent het ook de deur naar gesprekken over hoe deze kunnen worden overwonnen. Het boek is een aanwinst voor iedereen die meer wil weten over de realiteit van het studentenleven. Dit boek is niet alleen een aanrader voor studenten zelf, maar ook voor docenten, ouders en iedereen die betrokken is bij het welzijn van jonge mensen.