Beweegplezier in de Deventer Rivierenwijk is winnend idee Smart Solutions Semester
“We stonden daar al trots te zijn dat we mochten presenteren, maar dat we ook echt zouden winnen? Dat hadden we nooit verwacht.” De 19-jarige Mandy Voorvelt uit Almelo, derdejaarsstudent Facility Management bij Saxion, straalt als ze vertelt over haar avontuur binnen het winnende Smart Solutions Project ‘Beweegplezier in de Rivierenwijk’. Een project dat niet alleen haar kijk op samenwerken verbreedde, maar ook écht iets in beweging bracht. Letterlijk én figuurlijk.
Het project richtte zich op het verbeteren van de gezondheid in de Deventer Rivierenwijk, waar de beweegparticipatie onder ouders opvallend laag bleek. “Er was al veel aanbod voor kinderen,” vertelt Mandy, “maar de ouders bleven achter. Terwijl juist zij het voorbeeld geven. Door onderzoek en nauwe samenwerking met wijkpartners en bewoners ontwikkelde ik samen met mijn groepje een beweegaanbod gericht op ouders van schoolgaande kinderen.” De inzet: preventieve gezondheidszorg stimuleren door samen te bewegen, ouder en kind. “Wat ons het meest verraste,” zegt Mandy, “was hoe open en enthousiast de bewoners waren. Je hoort van tevoren oordelen over dat het een achterstandswijk is. Toen wij in de wijk waren, merkten we pas hoe warm en gastvrij de mensen eigenlijk zijn.”
Een mix van studies, ideeën en krachten
Officieel vervulde Mandy de rol van voorzitter, al kwamen daar in de praktijk ook taken als projectmanager bij kijken. “We werkten met studenten van verschillende opleidingen: van Verpleegkunde tot Ondernemerschap & Retail Management. In het begin kijk je allemaal vanuit je eigen vakgebied, maar al snel merk je hoe waardevol die verschillende perspectieven zijn. Je leert zoveel van elkaar. De studenten Verpleegkunde waren heel goed in onderzoek doen, hier heb ik echt veel van geleerd. Dat kan ik goed gebruiken in de toekomst, bijvoorbeeld bij mijn scriptie.”

Mandy Voorvelt
Data verzamelen én testen in de wijk
Het team organiseerde zelf het evenement ‘Lente op het plein’, waarmee het data verzamelde over wensen en belemmeringen rondom bewegen. De studenten spraken daar met ouders uit de wijk en ontdekten dat veel van hen wel wilden bewegen maar het liefst samen met hun kind. Later mochten ze hun ideeën testen op de Buitenspeeldag, een bestaand evenement van de wijk. Mandy: “We hadden toen minder tijd, maar konden onze drie prototypes wel even voorleggen aan ouders en kinderen. De reacties waren positief. Vooral ons ‘beweegtasje’, een soort Flip de Beer met sportopdrachten viel goed in de smaak.” De andere twee ideeën waren een seizoensvierdaagse (elke paar maanden een wandeltocht met thema) en een sport-rondje waarbij ouders samen met hun kind verschillende sporten konden uitproberen.
Blijvende impact
Hoewel Mandy’s team het project afrondde, gaat het beweegaanbod verder. De volgende lichting Smart Solutions-studenten werkt door aan de uitvoering. “Hopelijk wordt het aanbod straks écht gebruikt in de wijk. Je merkt dat het nodig is en dat mensen er klaar voor zijn.” Het project maakte diepe indruk, zowel professioneel als persoonlijk. “We hebben het zo gezellig samen in het team dat we binnenkort samen uit eten gaan van het prijzengeld,” lacht Mandy.
Saxion als broedplaats voor échte verandering
Met dit project laat Saxion zien dat samenwerking tussen opleidingen niet alleen leerzaam is, maar ook direct maatschappelijke impact heeft. Studenten leren samen te werken, onderzoek te doen en verschil te maken al tijdens hun studie.
Projectteam
Verpleegkunde
Julia holsbeek
Manal Lahzal
Moniek Beldman
Facility Management
Elise Bark
Mandy Voorvelt
Ondernemerschap & Retail Management
Friso van den Broek