Tips studie doelen
Studentenleven

Tips voor je studie: realistische doelen opstellen doe je zo

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

De zomervakantie is weer voorbij en het nieuwe schooljaar is begonnen. Dat betekent dat we weer de mogelijkheid krijgen om dingen anders aan te pakken. Om actief onze doelen na te streven. In dit artikel lees je tips over hoe je realistische doelen kunt opstellen waarbij je gemotiveerd blijft.

Doelen opstellen zorgt ervoor dat je jezelf gaat afvragen welke richting je op wilt gaan met je leven. Daardoor zal je als persoon groeien, want je gaat moeite doen om je doelen te behalen. Op deze manier daag je je zelf uit om nieuwe vaardigheden te leren, ervaringen op te doen en te leren van je mislukkingen. 

Stel een jaarthema op

Voordat je begint met het opzetten van je doelen, is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat het thema van de komende tijd is. Waar wil je dat dit jaar om draait en waar wil je meer aandacht voor hebben? Uiteindelijk ga je het jaarthema uitschrijven naar hoofddoelen. 

Categoriseer je doelen

Ik heb altijd vijf categorieën: financiën, werk/studie, relaties, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid. Per categorie stel ik een hoofddoel op, dat ik uiteindelijk onderverdeel in kleine (actie)doelen. 

Stap 1: Schrijf je hoofddoel op

Wat wil je bereiken en waarom. Stel een aantal hoofddoelen op waar je de komende tijd aan wilt werken. Deel je doelen op in een X aantal maanden. Ik doe dit vaak voor een half jaar. Op deze manier heb je meer grip op je doelen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een periode van drie maanden. Let er wel op dat je maximaal drie á vier grote doelen opstelt, die je kunt aanvullen met kleinere doelen. Op deze manier houd je het overzichtelijk én realistisch.

De reden waarom doelen vaak niet worden behaald is omdat ze te groot en niet realistisch worden opgesteld. Een doel stellen is goed, maar je moet een doel ook koppelen aan concrete actiepunten. Zo kun je als doel hebben ‘elke maand 5 boeken lezen’, maar daar moet je ook iets voor doen. 

Stap 2: Schrijf 5 kleine (actie)doelen op gerelateerd aan het hoofddoel

Als je elke maand vijf boeken wilt lezen, moet je daar kleine goals aan koppelen die dit hoofddoel waarmaken. Je kunt dan opschrijven:
-    ‘Ik ga elke dag 50 bladzijdes lezen’
-    ‘Ik ga een leesclub joinen’
-    ‘Ik heb altijd een boek bij de hand om te lezen’
-    ‘Ik ga dagelijks tijd vrijmaken om te lezen’
-    ‘Ik maak een lijst van boeken die ik wil lezen’
Op deze manier motiveer je jezelf om naar het einddoel te werken en heb je (specifieke) actiepunten. 

Doelen opstellen is goed voor jezelf en voor je ontwikkeling. Houd er rekening mee dat je je doelen realistisch opstelt. Daar zijn de actiedoelen heel goed voor. Zo kun je inzien of je gemakkelijk kunt werken om het einddoel te realiseren. 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)