Waterstof.jpeg

Toepassing van groene waterstof

Saxion brengt in dit project de behoefte aan kennis over waterstof in kaart. Zo is in een learning community met bedrijven het oriëntatieproces voor de inzet van waterstof doorlopen.

De bedrijven Owens Corning en Aurubis onderzochten aan de hand van inbreng van experts van Saxion en Kiwa welke vraagstukken zij moeten aanpakken om groene waterstof voor het eerst of uitgebreider te benutten in hun bedrijfsvoering.

De sessies behandelden onderwerpen als keuzes tussen elektrificatie en inzet van waterstof, prijsontwikkeling, de bijdrage van waterstof aan CO2 emissiereductie, en hoe de eigenschappen van waterstof productieprocessen beïnvloeden. De ervaringen uit de learning community zetten we vervolgens in voor de ontwikkeling van kennismateriaal en kennisdeling voor een bredere groep bedrijven.

Betrokkenen

In het hoger onderwijs is behoefte aan basiskennis en een specialistische opleiding over waterstof voor docenten en studenten. De HAN werkt aan specialistische opleidingen en modules over waterstof, als onderdeel van de ambities van het SPRONG kenniscentrum, waarin HAN en Saxion onderzoek en onderwijs op het gebied van decentrale waterstoftoepassingen ontwikkelen. Bij Saxion wordt een libguide opgezet over waterstof, zodat geselecteerde betrouwbare kennis over zowel technische als maatschappelijke aspecten van waterstof breed toegankelijk wordt via de Saxion bibliotheek.

In het project zet partner Kiwa bovendien in op het geven van workshops over waterstof. En Witteveen en Bos ontwikkelt een methode voor het in kaart brengen van informatie ten behoeve van de ontwikkeling van een waterstofbackbone in Oost Nederland.

Opdrachtgever

Cleantech Regio

Looptijd

1 september 2021 tot eind december 2022

Waterstof in de energietransitie voor hoge temperatuurprocessen

Wat moet je als ondernemer weten om waterstof te gebruiken voor hoge temperatuurprocessen? Samen met partners uit de industrie hebben Kiwa en SAST zich over deze vraag gebogen.

Lees het in dit document: 
Regio-Stedendriehoek-Brochure-Waterstof 

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Neem contact met ons op:

Annemarije Kooijman.jpeg

dr. ir. Annemarije Kooijman

Associate lector

LinkedIn Profiel