Bouwtex

‘Renovaties en herbestemming van gebouwen kunnen veel slimmer’. Dat is de stelling van bedrijven die betrokken zijn bij het project Bouwtex. De gangbare werkwijzen zijn ingrijpend, onomkeerbaar en vragen een (heel) hoog materiaalgebruik.

Renovaties en herbestemming van gebouwen kunnen veel slimmer!

Textiel met waterdruppels

Dit maakt het transformeren van gebouwen duur en tijdrovend. Dit heeft een onnodig grote impact op het milieu. De bedrijven die samenwerken in Bouwtex willen daarom onderzoeken of met textiel andere, lichtere en meer flexibelere oplossingen mogelijk zijn.

Textiel voor gebouwverbetering

Textiel heeft in het verleden in verschillende toepassingen bewezen waarde toe te kunnen voegen aan gebouwen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het versterken van constructies (tentdoek), verbetering van gebouwprestaties (isolatiewaarde, akoestiek) en vergroting van de belevingswaarde (visueel, vorm).

Textiel is licht van gewicht, makkelijk te vormen, sterk, isolerend, vochtregulerend en kan goed voorzien worden van extra functies.

De potentie van textiel voor gebouwverbetering gaan we benutten in de vraag naar goedkope en snelle transformatie van vastgoed. Textiel is licht van gewicht, makkelijk te vormen, sterk, isolerend, vochtregulerend en kan goed voorzien worden van extra functies. Met name in gebieden met aardbevingsgevaar en gebieden met een (tijdelijke) vraag naar flexibele indeling van ruimtes kan textiel een belangrijke bouwwaarde hebben.

Doelstelling Bouwtex

De doelstelling van het project is om binnen een periode van twee jaar te komen tot vier toepasbare prototypes voor:

  • Het constructief versterken van bestaande buitenmuren met textiel
  • Het realiseren van flexibele binnenmuren met gebruik van textiel.

Om deze doelstellingen te behalen onderzoeken we hoe bij de transformatie van gebouwen textiel gebruikt kan worden voor het versterken van buitenmuren en de constructie van lichte, flexibele binnenmuren.

bouwplaats.jpeg

Deelnemers

De Hanzehogeschool Groningen, Saxion, textiel- en bouwbedrijven gaan deze uitdaging aan, samen met architecten en beheerders van vastgoed. De vier prototypes kunnen door de betrokken mkb’ers verder ontwikkeld worden tot vermarktbare producten. Daarnaast bieden de prototypes casuïstiek voor opleidingen in textiel en bouwkunde.

Looptijd

Het project Bouwtex loopt van oktober 2017 tot en met september 2019.

Meer weten over Bouwtex?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: