The Digital Data Divide

The Digital Data Divide

Binnen het project The Digital Data Divide ontwikkelen we een festivalervaring om het gesprek aan te gaan over het toenemende gebruik van persoonlijke data.

Looptijd

2023 - 2024

Startdatum

1 april 2023

Samenvatting

Data, data, data, we verzamelen steeds meer data en we maken er steeds vaker gebruik van. Maar we zijn ons er niet altijd voldoende van bewust van wat dit voor ons als persoon en de maatschappij betekent.

Om daar onderzoek naar te doen is het concept van ‘The Digital Data Divide’ ontwikkeld, een festivalervaring.

Het project richt zich op een breed publiek, vandaar de keuze voor festivals. Voor het onderzoeksontwerp zijn specifieke keuzes gemaakt die passen bij de setting van een festival. Zo is het geheel op een wat theatrale manier opgezet en wordt de data verzameld op een manier die de bezoekers niet veel tijd kost.

Dit project is een initiatief van het lectoraat Technology, Health & Care en sluit aan bij het promotietraject van Sjors Groeneveld: Artifical Intelligence: slimme hulp óf help!?

Ga naar de projectwebsite: www.thedigitaldatadivide.nl.

Social proof

Quotes van deelnemers aan het onderzoek:

  • Ik miste mijn trein omdat ik in 'The Digital Data Divide' belandde. Maar dat was het meer dan waard! Supergaaf gedaan en een heel leuk gesprek!
  • Het magische zinnetje; “What you know you can't explain, but you feel it” laat me sindsdien niet meer los, het zet aan tot denken, voor mij althans een bijkomend ongrijpbaar effect. En dat is tof!
  • Food for thought in een festivalsetting. Heel erg tof gedaan!
  • Heftig, maar het zet je wel echt aan tot denken.

In dit filmpje worden deelnemers geïnterviewd door Innofest: https://youtu.be/ojhF2vswL6E
En hier een filmpje met nog een interview door AD.nl: https://youtu.be/tvE4MgWIJzY?feature=shared

Over dit project

We verzamelen steeds meer data, we worden handiger in het analyseren van data en raken steeds meer gewend aan het gebruik ervan. In theorie is dat een waardevolle ontwikkeling, zeker omdat de inzichten uit de data ons kunnen helpen onze gezondheid preventief te verbeteren. Maar er is ook een keerzijde: de data kan ook gebruikt worden voor doeleinden die niet overeenkomen met wat jij als persoon belangrijk vindt. Bovendien spelen er vragen rondom ethiek, privacy, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid. Er zitten dus duidelijk twee kanten aan deze ontwikkeling en een makkelijk antwoord is niet voorhanden: een wicked problem.

Om in gesprek te gaan over deze toegenomen rol van data op ons als persoon en als samenleving hebben we het concept van ‘The Digital Data Divide’ ontwikkeld. Het idee is simpel: twee mensen worden in de vorm van een festivalervaring gestimuleerd om vanuit een verschillend standpunt na te denken over relevante vraagstukken op dit gebied en gaan daarna in dialoog over hun gedachten. Het project onderzoekt daarmee de manier waarop we bewustwording rondom dit thema, dat zich op het snijvlak tussen zorg, welzijn en technologie bevindt, op een ludieke en toegankelijke manier kunnen vergroten.

Projectresultaat

  • Ontwikkelen van een festivalervaring om het gesprek aan te gaan over de toenemende rol van data in onze samenleving.
  • Bewustwording stimuleren onder studenten, docenten en het werkveld over de toenemende rol van persoonlijke data.
  • Media-aandacht voor het thema en onderzoek.
  • Publicatie in een (vak)tijdschrift.

Betrokken partijen

Dit project is een samenwerking tussen Saxion, University Twente, ROC Twente, Solis, Innofest, SIA en de Saxion-lectoraten Technology, Health & Care en Smart Health. Het project wordt gesubsidieerd door Regieorgaan SIA.

Onze onderzoekers

  • Idee en concept: Sjors Groeneveld
  • Uitwerking: Marlies Koster-Brouwer, Marèll Talsma
  • Script: Sara Laurijssen
  • Videoproductie: Dennis Broekhof, Sarah Bosch, Kirsten olde Heuvel, Emma Hoogenraad, Demy Gringhuis
  • Acteurs: Truus de Boer, Martin Vis
  • Muziek: Stijn Rombouts (iDA iDA iDA)
  • Actief betrokkenen: Marjolein den Ouden, Harmieke van Os-Medendorp, Laura Steman-Zaal, Charlotte Bannink-van der Helm, Wouter Barewijk, Paul Haarman, Johan van der Meulen, Ronald van der Burg, Annemart Janssen, Carla Brinkman, Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en Innofest

Lectoraten

De volgende lectoraten zijn betrokken dit project:
Technology, Health & Care en Smart Health.

In de media

Gerelateerde projecten

Promotietraject van Sjors Groeneveld: AI: slimme hulp of help?

Sustainable Development Goals

Het project draagt direct bij aan het kernthema van de toekomstbestendige professional, (we krijgen er in die rol allemaal mee te maken). Maar indirect draagt het ook zeker bij aan brede welvaart & welzijn en wijkgerichte preventie, aangezien de rol van data ook op deze terreinen steeds groter wordt.

Lees hier meer over de visie van Saxion op de SDG’s en hoe we hieraan bijdragen.