NanoLab

Nanotechnologie Laboratoria

In deze laboratoria ontwikkelen, bouwen en testen we micro- en nanotechnologische systemen, zoals sensoren, gemodificeerde oppervlakten en nieuwe materialen.

In de laboratoria van Nanotechnologie wordt het onderzoek van de beide lectoraten NanoPhysics en NanoBio uitgevoerd. Bovendien voeren ook de studenten van de Master Applied Nanotechnology en Minor Nanotechnologie hier hun projecten en practica uit.

Gerelateerde lectoraten en opleidingen

De laboratoria zijn verdeeld over een aantal verschillende gespecialiseerde ruimtes. Er is een volledig geïntegreerd celkweeklaboratorium, waar gewerkt kan worden met levende cellen, waaronder kanker en stamcellen, maar ook met verschillende biomoleculen (bv. antilichamen).

In het chemisch lab wordt de synthese en karakterisatie van nanodeeltjes uitgevoerd, alsook experimenten op gebied van oppervlaktemodificatie.

In het fysisch meetlab staat een uitgebreid assortiment aan elektrische en fysische uitlees- en meetsystemen en zijn er mogelijkheden om gecontroleerd gas- en vloeistofstromen aan te bieden aan de devices.

Voor de karakterisering van gemaakte devices en structuren staan een aantal technieken ter beschikking, zoals FTIR, SEM, AFM en Raman spectroscopie.

In de cleanroom op de HTF, tenslotte, zijn er mogelijkheden tot het fabriceren, assembleren en testen van verschillende typen sensoren en andere devices.

Onze laboratoria zijn gelegen op de vierde verdieping van Wolvecamp. Daarnaast hebben we nog gespecialiseerde ruimtes in de High-Tech Factory op de campus van Universiteit Twente.