Klimaat en Management-student Jarno: 'Heel inspirerend dat je je eigen weg moet vinden'
"Hoe een dag eruitziet bij StadsLab, verschilt heel erg per opdracht. Er waren vaak wel wekelijkse momenten met de docentcoach. Met de opdrachtgever overleg je wanneer je het hebt afgesproken, bij de opdrachtgever of via Teams. Hoe vaak dat is, hangt af van de afspraken tussen je eigen groepje en de opdrachtgever.
Met je groepje ging je vaak wel samenzitten op school en zelf werken aan je eigen stuk. Hoe lang je op school blijft zitten en of je graag in stilte thuis wil werken of op een andere plek (bibliotheek, werkcafé) is aan jou."
Aan welk project heb je gewerkt in het StadsLAB en wat was jouw rol daarin?
"Ik heb voor een adviesbureau met mijn groepje een waardenmodel van hen mogen testen op bruikbaarheid en effectiviteit. Het model hield in dat je een gebied of openbare ruimte kon beoordelen op een aantal punten - zij noemden het ‘local goals’ - voortkomend uit de SDG's van de Verenigde Naties. Een local goal kon bijvoorbeeld biodiversiteit of klimaatadaptatie zijn, maar ook veiligheid of gezondheid. Het model had verschillende indicatoren en meetlatten (deskresearch, schouw of interviews) om die local goals te beoordelen. Om het model te testen, zijn we fysiek de wijk ingelopen om het te beoordelen. Vervolgens heeft ieder van het groepje het model zelf beoordeeld en hebben we de resultaten vervolgens met elkaar vergeleken om tot een gemiddelde te komen.
Mijn rol was dus, net als ieder ander binnen het groepje, om het model individueel in te vullen. Ook was mijn bijdrage om te kijken hoe het adviesbureau tot de local goals zijn gekomen door te kijken welke SDG's ze wel of niet meegenomen hebben in het waardenmodel. Verder heb ik een infographic gemaakt voor het beoordelen van een wijk in Deventer door middel van het model te gebruiken."
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd of ontwikkeld?
"Je eigen zaken inplannen. Je moet vanaf begin af aan al duidelijk hebben waar je naar toe wilt werken en wat er van iedereen verwacht moet worden die verwant is aan de opdracht. Dat doe je natuurlijk ook in een plan van aanpak, maar het is ook goed om dat duidelijk te communiceren in besprekingen en via de mail."
Wat vond je het meest verrassend of inspirerend aan het werken in het StadsLAB?
"Ik vind het wel heel inspirerend dat je je eigen weg moet vinden. Naar mate je verder komt in je studie en in je ontwikkeling, krijg je meer zelfstandigheid. Je moet echt duidelijk naar voren laten komen waar je zelf aan wilt werken binnen de opdracht dus dit moet je duidelijk laten overkomen. Door aan deze grotere opdrachten te werken, kom je erachter wat je leuk vindt en waar je goed in bent wat je erg kan helpen om te bepalen wat voor werk je doen wilt later!
Wat moeten toekomstige deelnemers zeker weten voordat ze beginnen?
"Je kunt voor de tweedejaars StadsLAB-opdrachten je eigen opdracht kiezen voor het grootste gedeelte. Zo schrijf je je in voor meerdere opdrachten en kun je eigen voorkeuren rangschikken. Sommige opdrachten zullen namelijk populairder zijn dan anderen en toch moet elk groepje studenten vier of vijf personen bevatten."