Student Jasmijn deed een opdracht voor het StadsLab: 'Mooie kans om te laten zien dat je een echte young professional bent'

"Elke dag is anders. De eerste paar dagen maak je kennis met de coach en de opdrachtgever. De eerste ontmoetingen zijn belangrijke gesprekken waar je meer te weten komt over de opdracht en de mensen waar je mee gaat werken.

Daarna ga je werken aan een plan van aanpak, hoe je de opdracht gaat uitvoeren. Dit wordt vervolgens goedgekeurd door de opdrachtgever en coach. Hierna ga je verder met de uitvoering van het plan. Het ligt aan de opdracht hoe vaak je op de locatie van de opdracht aanwezig wordt verwacht, of je interviews gaat afnemen en of je mensen gaat spreken, hoe je dag er uit ziet. Aan de hand van de opdracht ben je elke week bezig met andere dingen."

Aan welk project heb je gewerkt in het StadsLAB en wat was jouw rol daarin?

"Afgelopen StadsLab project ben ik bezig geweest met jongerenvoorzieningen in het Gelderse dorp Klarenbeek. Wij hebben daarbij onderzocht of er genoeg jongerenvoorzieningen zijn in Klarenbeek, wat de wensen zijn van jongeren hierin en hoe alle jongeren betrokken worden/zich betrokken voelen bij de voorzieningen. Ik had binnen dit project de rol van secretaresse. Als secretaresse heb ik mij beziggehouden met het contact met zowel de opdrachtgevers als de StadsLab coach, maar ook met bedrijven of personen die wij wilden interviewen voor deze opdracht. Ik plande gesprekken in met deze personen, stuurde tussenproducten door naar de opdrachtgevers en maakte alle afspraken."

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd of ontwikkeld?

"Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens deze opdracht is om geordend te werk te gaan. Doordat ik contact had met heel erg veel verschillende mensen, organisaties en de coach zelf zag ik soms door de bomen het bos niet meer. Gelijk reageren op mails en de ontwikkelingen bijhouden in een overzichtelijk excel bestand of in een schrift heeft mij hier heel erg bij geholpen."

Wat vond je het meest verrassend of inspirerend aan het werken in het StadsLAB?

"Het meest verrassend vond ik de flexibiliteit van zowel de coach als veel opdrachtgevers. Het eindproduct is voordat de opdracht begint vaak nog een grijs gebied waarin je zelf met creativiteit invulling kan geven (in overleg met coach en opdrachtgever natuurlijk). Dit is een mooie kans om te laten zien dat je een echte ‘young professional’ bent."

Wat moeten toekomstige deelnemers zeker weten voordat ze beginnen?

"StadsLab vereist dat je zowel zelfstandig goed te werk kan gaan als in een groepje kan communiceren. Het is de bedoeling dat je zelfstandig het contact behoud met bijvoorbeeld een opdrachtgever, en afspraken inpland met je coach. Maar je moet ook goed samenwerken met je werkgroep, om zo tot een goed en volwaardig eindproduct te komen. De eerste StadsLab-opdracht kan het voelen alsof je in het diepe gegooid wordt, maar hier leer je wel het meeste van, en het valt uiteindelijk allemaal mee!"