Lector Timber Haaker

Timber Haaker is sinds maart 2018 lector Businessmodellen bij de School of Finance and International Business (SFIB).

Als lector gaat zijn onderzoeksbelangstelling uit naar businessmodel innovatie en tools, circulaire economie en de impact van digitalisering op duurzame business creatie. Daarnaast is hij oprichter van het Business Model Lab van Saxion dat zich richt op het toekomstbestendig maken van bedrijven en organisaties. En hij is coördinator van het Fieldlab Circulaire Innovaties in de Maakindustrie (Fieldlab CIM) dat bedrijven meer circulair wil maken. Samen met collega’s ontwikkelt hij methoden en tools voor het ontwerpen van slimme duurzame businessmodellen.

Bedrijven en organisaties moeten voortdurend hun businessmodel innoveren, in anticipatie op ontwikkelingen in technologie en maatschappij, om duurzaam relevant en van waarde te zijn.

Eerdere carièrre

Timber is gepromoveerd in toegepaste wiskunde aan de Technische Universiteit Delft in 1996. Na een korte periode in de financiële sector werkte hij vanaf 2000 enkele jaren bij KPN Research en TNO. Daar werd zijn belangstelling gewekt voor businessmodellen voor mobiele diensten en e-commerce.

In 2003 maakte Timber de overstap naar het Telematica Instituut in Enschede waar hij als onderzoeker, adviseur en auteur werkte aan innovatiemanagement en businessmodellen voor nieuwe ICT gedreven diensten. Samen met collega’s schreef hij het boek ‘Mobile Service Innovation and Business Models’ waarin de STOF-methode voor het ontwikkelen van businessmodellen uit de doeken is gedaan.

In 2013 ging Timber verder als senior adviseur in het spin-off bedrijf Innovalor. Daar was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een toolbox voor businessmodel innovatie voor het mkb in het H2020-project Envision. Vanuit een deeltijdaanstelling bij de TU Delft, faculteit Technische Bestuurskunde, was Timber één van drie docenten in een serie MOOCs over businessmodellen en businessmodel innovatie, voor meer informatie over dit project klik hier.

Lector en meer

Timber haalt voldoening uit zijn werk als lector wanneer hij collega’s, studenten en bedrijven kan helpen om waarde te creëren en toekomstbestendig te groeien. Slimme samenwerking organiseren, in ketens of netwerken, is de sleutel voor het sluiten van de kringloop. En dat is alleen zakelijk duurzaam met een sluitende business case.

Hij besteedt zijn tijd aan onderwijs en onderzoek, naast een lectoraat-overstijgende rol die hem in contact brengt met technische en sociale opleidingen en onderzoek. Hij is al jaren actief in het Saxion zwaartepunt Circulaire Innovatie & Energietransitie en betrokken bij het landelijke lectorenplatform Circulaire Economie. Daarnaast draagt Timber graag bij aan internationale samenwerking, zoals in een CE Capacity Building Program for Vietnamese Companies.

Medewerker Organisatie Functie Bezoldigd  Datum
Timber Haaker Het Groene Brein Wetenschapper Onbezoldigd 1 maart 2022 - heden
Timber Haaker NWO Lid begeleidingscommissie NWO Maritiem Onbezoldigd 1 november 2022 - heden

Contactgegevens:

Profielfoto Timber Haaker

Timber Haaker

Lector Business Models en Coördinerend Lector Fieldlab CIM

06 - 2095 6717 Profiel LinkedIn