Lopend

Next-Level Hardlopen: Technologie die je Voelt

Hardlopen is een van de populairste sporten ter wereld, maar blessures vormen een groot probleem. Elk jaar krijgen honderdduizenden hardlopers te maken met blessures. Vaak door een verkeerde techniek of overbelasting. Ondanks ontwikkelingen in de sportwetenschap blijft blessurepreventie een uitdaging. Wearable-technologie biedt een veelbelovende oplossing door real-time feedback te geven om beweging te verbeteren en mogelijke risico’s te verminderen. Ons project combineert geavanceerde bewegingssensoren met slimme textieltechnologie om een comfortabel slim kledingstuk te ontwikkelen. Dit kledingstuk geeft trillingen als feedback, waardoor hardlopers hun beweging op een natuurlijke manier kunnen aanpassen. Zo maken we hardlopen veiliger en efficiënter.

Status:
Lopend
Looptijd
1 jaar
Startdatum
1 oktober 2024
Einddatum
1 oktober 2025
Motionvibe

Huidige oplossingen, zoals sporthorloges, geven feedback via visuele en haptische signalen op de pols. Hoewel deze technologie ondersteuning biedt, zijn deze apparaten niet altijd effectief voor het verbeteren van de hardlooptechniek, omdat ze geen directe en gerichte feedback bieden op de dynamische bewegingen van het hele lichaam. Er is daarom behoefte aan een innovatievere aanpak die real-time, nauwkeurige bewegingsinformatie combineert met directe feedback om hardlopers te ondersteunen.

Dit project is een initiatief van het lectoraat Sustainable & Functional Textiles

Het voorgestelde slimme kledingstuk gaat verder dan pols gebonden apparaten door zowel sensoren als actuatoren (vibratie motoren) te integreren in textiel op verschillende delen van het lichaam. Door motion tracking en lichte trillingen van vibratiemotoren te combineren, biedt dit systeem een vernieuwende manier om sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Hardlopers ontvangen real-time feedback via subtiele trillingen, zonder afhankelijk te zijn van een scherm, wat een intuïtieve en continue begeleiding mogelijk maakt.

De samenwerking tussen Movella, experts in bewegingsensoren, en het lectoraat Sustainable and Functional Textiles van Saxion zorgt voor een multidisciplinaire aanpak. Het onderzoek richt zich op snel prototypen maken, testen en verfijnen, met directe input van hardlopers om het systeem optimaal af te stemmen op gebruikersbehoeften. We onderzoeken belangrijke uitdagingen, zoals sensorbevestiging, vibratie-intensiteit, systeemresponsiviteit en de optimale positie van de vibratiemotoren.

Het resultaat is een innovatieve wearable die hardlopers ondersteunt bij elke stap, zonder afleiding van een scherm. De toepassingen reiken verder dan alleen hardlopen en biedt ook waardevolle inzichten voor revalidatie, ergonomie en nooddiensten, waar real-time bewegingsfeedback belangrijk kan zijn voor prestaties, veiligheid en welzijn.

Melissa van Schaik.jpeg

Samenwerken of vragen?

Neem contact met ons op.

Melissa van Schaik

Onderzoeker

Doel

Hardlopen biedt vele gezondheidsvoordelen maar gaat vaak gepaard met blessures. Om de uitdaging van blessures bij hardlopen aan te pakken, werken Movella en Saxions onderzoeksgroep Sustainable & Functional Textiles samen aan een innovatief project genaamd ‘MotionVibe: Haptische Wearable met Bewegingsanalyse’ waarbij een slim kledingstuk wordt ontworpen: een wearable. Deze wearable heeft ingebouwde bewegingssensoren en vibratiemotoren, waarmee hardlopers real-time feedback ontvangen over aspecten zoals hun loopstijl of ritme. Naast blessurepreventie, beoogt het project ook bredere toekomstige toepassingen in verschillende sport-disciplines maar ook revalidatie. Het uiteindelijke doel van het project is het stimuleren van innovatie in sport- en gezondheidstechnologieën.

Partners

Het project wordt gesubsidieerd door KIEM HighTech van Regieorgaan Sia (HT.KIEM.01.033).

website

Betrokken onderzoekers