Green Dome

3D Concrete printed green waste disposal dome

Op Saxion is er ook een 3D beton printer ontwikkeld als onderdeel van het RAAK-MBK Konkreet project. De betonprinter is ontwikkeld in samenwerking met bedrijven en studenten in de vorm van multidisciplinaire projectgroepen, stagiaires en afstudeerders. Hierbij zijn nuttige resultaten geboekt die inzicht geven in de kansen en obstakels voor het 3D betonprinten. Het onderzoek op Saxion richt zich onder andere op receptuur ontwikkeling, ondersnijding, uitproberen van nieuwe cadsystemen en anders leren denken/ontwerpen. 
De vormvrijheid die het 3D printproces biedt, in samenwerking met ontwerptechnieken zoals Generatieve Design (parametrisch ontwerpen), geeft de mogelijkheid om ontwerpen te maken die voorheen niet mogelijk waren. Nu de ontwikkeling van de 3D betonprinter zo ver is dat er consistente kwaliteit geleverd kan worden is het interessant om theoretische casussen ook daadwerkelijk te realiseren. Een van de theoretische casussen is een dome gemaakt van unieke blokken. 

De Green Dome is een concept opwikkeldt door het lectoraat Industrial Design waarbij de 3D betonprint technologie van Saxion, een composteertechnologie van Twente Milieu en de uitwerking van het concept in een businessplan samenkomen. De Green Dome bestaat uit een behuizing welke alleen door de unieke voordelen van de 3D betonprinter kan worden gemaakt. In deze behuizing bevind zich een composteerder welke van groen en tuinafval compost maakt. De Green Dome zal zelfvoorzienend moeten zijn met betrekking tot bijvoorbeeld water en energie om zo overal inzetbaar te zijn. 

Waarom de Green Dome als case? Uit afvalstroomanalyses is gebleken dat nog ruim 30% van het restafval uit huishoudens bestaat uit etensresten en tuinafval. Laagbouw heeft hiervoor een groene container aan huis. Voor de hoogbouw is op dit moment nog geen oplossing voor het scheiden van etensresten en tuinafval, waardoor bewoners genoodzaakt zijn om dit bij het restafval te doen. In Nederland lopen diverse initiatieven en proeven om een oplossing te vinden voor het scheiden van etensresten en tuinafval bij hoogbouw. Tot op heden is er nog geen goede oplossing gevonden die geschikt is voor alle hoogbouw met een aantal appartementen van 10 tot 500. 

Per Nederlander gooiden we in 2015 nog 490 kilo afval per jaar weg. wanneer we voor een gemiddelde de hoogbouwstructuur van tussen de 50 en de 250 mensen gaan dan komt per jaar tussen de 7000 en 37000 Kg aan afval. Het scheiden van Wanneer er dit afval niet meer apart gescheiden hoeft te worden zou dit een aanzienlijke besparing zijn als tevens minder transportbewegingen.

Het circulaire aspect van de Green Dome is hierin een grote plus. Het op de plek inzamelen en verwerken van het afval zorgt voor minder logistieke bewegingen en een circulaire buurt/wijk rondom de hoogbouw. Ook kan het eindproduct uit de Dome in de vorm van ferment of compost direct worden gebruikt in tuinen of de openbare ruimte. Doordat de Green Dome zichzelf van energie en water voorziet ontstaat een zelfstandig functionerend inzamelmiddel dat op meerdere plekken kan worden toegepast.

PROJECT PARTNERS 

LOOPTIJD

2018 tot 2019 

SUBSIDIE