KIEM GoCI - Designstrategieën voor het circulair ontwerpen van producten

Wat zijn voor industrieel ontwerpers de mogelijkheden en beperkingen van strategieën voor het circulair ontwerpen van producten? En hoe kan het effect van die strategieën op de circulariteit onderling vergeleken worden?

Kantoormeubilair is gedefinieerd als één van de eerste sectoren waarin geëxperimenteerd wordt met circulair inkopen. Levensduurverlenging door onderhoud of revitaliseren van bestaand meubilair staat daarbij centraal.

Ahrend zet in op het revitaliseren van bestaand meubilair door het terugnemen en het opwaarderen van oud meubilair. Dit meubilair is echter van oorsprong ontworpen voor lineair gebruik. Levensduur­ver­lenging wordt succesvoller als daar vooraf in het ontwerp rekening mee wordt gehouden. Verschillen­de strategieën zijn samengevat in de circulariteitsladder en variëren van functieverandering tot recy­cl­ing. Inzicht in de effectiviteit van designstrategieën voor circulair ontwerpen ontbreekt echter.

D’Andrea&Evers is een ontwerpbureau en adviseur voor circulair ondernemen. Wordlenig is een ontwerpbureau gericht op marktinnovatie. Beide zien in de ontwerppraktijk gebrek aan kennis hoe circulariteit afhangt van ontwerpkeuzes. Het is daarbij moeilijk om het effect van de verschillende designstrategieën onderling te vergelijken. 

Met ontwerpend onderzoek gaan we in dit project daarom een kantoorstoel vanuit verschillende circulaire designstrategieën herontwerpen en vervolgens de circulaire verschillen inzichtelijk maken. Daarvoor gebruiken we milieu-impact analyses zoals LCA.

Door het onderzoek uit te voeren als praktische design-casus, geven we inzicht in de uitdagingen van circulair ontwerpen voor product designers. De vraagstukken in deze sector, zijn de vraagstukken waar industrieel ontwerpers in andere sectoren later óók mee geconfronteerd worden. Het kennis­ver­band voor circulair ondernemen, CIRCO, helpt daarom met disseminatie van de resultaten in andere sectoren.

Looptijd

Maart 2022 tot februari 2023

Subsidie

Foto van Erik Goselink

Erik Goselink

Researcher

linkedin