KIEM Selectiemethode voor WAAM

KIEM Selectiemethode voor WAAM

Wire Arc Additieve Manufacturing (WAAM) is een techniek waarbij men, door middel van een lastoorts op een robotarm en gespecialiseerde procesinstellingen, kan 3D printen. De techniek heeft grote potentie en wordt dan ook gezien als een Key Enabeling Technologie (KET).

Het doel van het onderzoek is het verbeteren van acquisitie trajecten voor Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) applicaties. "WAAM is een techniek voor 3D metaalprinten met vele mogelijkheden, kansen en toepassingen. Tegelijkertijd zien we dat de techniek nog relatief onbekend is en dat er veel kennisoverdracht nodig is om tot een sterke toepassing te komen. Er is veel snelheid en effectiviteit te winnen in deze gesprekken als we deze meer gestructureerd aanpakken", aldus René Backx van MX3D, pioniers op gebied van WAAM. Het idee is daarbij ontstaan om een “selectiemethode voor WAAM” te ontwikkelen als methodiek voor het acquisitietraject.

Ook het LAC deelt deze mening en zoekt naar een effectievere manier om bedrijven te helpen om tot een toepassing te komen. “Het is in gesprekken met potentiele klanten altijd veel aftasten en overbrengen. Als dat op een gestructureerde manier kan zou dat enorm helpen” zegt Ard Hofmeijer, Directeur van LAC.

De drie partijen kennen elkaar al geruime tijd. "Er ligt binnen dit consortium veel kennis en ervaring in 3D metaalprinten en we hebben competenties die elkaar goed aanvullen," aldus Ivo Vrooijink, projectleider en onderzoeker bij Saxion. "Bij Lectoraat Industrial Design is er al eerder een selectiemethode ontwikkeld voor SLM of ‘poederbed printen’ van metaal. Deze kennis kan samen met de kennis van MX3D en LAC over toepassingen en het proces van WAAM gecombineerd worden". De methode wordt getoetst op snelheid, effectiviteit en kwaliteit van acquisitiegesprekken naar sterke toepassingen.
 

Meer over de PARTNERS 

LAC

LAC is een landelijk kennisinstituut gespecialiseerd in automatische verbindingsprocessen. De stichting heeft als doelstelling een sterkere concurrentiepositie voor de maakindustrie en in het bijzonder voor de lassende bedrijven in de metaalindustrie te realiseren. De Koninklijke Metaalunie maakt deel uit van het Stichtingsbestuur. Daarnaast is het LAC ook penvoerder van het Fieldlab Smart Welding Factory, waardoor het over veel kennis beschikt over het WAAM proces.

MX3D

MX3D richt zich op het flexibeler, sneller en goedkoper maken van grootschalig 3D-metaalprinten. Met meer dan 10.000 kg aan metalen 3D-geprinte objecten en 40 manjaren ervaring sinds 2014, is MX3D een bedrijf met veel kennis en kunde in grootschalig 3D-metaalprinten via robotic wire arc additive manufacturing (WAAM). Naast projecten in 3D-printen, heeft MX3D onlangs haar MetalXL-software gelanceerd waarmee bedrijven, ingenieurs en ontwerpers zelf grootschalig 3D-metaal kunnen printen. MX3D werd direct innovatieleider op het gebied van 3D-metaalprinten door het 3D printen van een 12 meter lange volledig functionele roestvrijstalen voetgangersbrug die binnenkort in het hart van Amsterdam zal worden geïnstalleerd.

Saxion

Saxion was in 2015 de eerste hogeschool in Nederland met een eigen 3D metaal printer. Lectoraat Industrial Design voert sindsdien onderzoek uit op dit gebied samen met het (regionale) bedrijfsleven. Daarbij zijn 20+ cases behandeld welke direct uit een 20-tal bedrijven kwamen. De focus van het lectoraat ligt voornamelijk op het realiseren van innovatie en relevante toepassing, minder op procesontwikkeling. Dit heeft daardoor ook geresulteerd in de selectiemethode (voor het vinden van zinvolle toepassingen) voor SLM.

PROJECT PARTNERS 

LOOPTIJD

November 2020 tot november 2021

SUBSIDIE

Profielfoto Ivo Vrooijink

Ivo Vrooijink

Project leader/ researcher

0880193358 linkedin