Student op de trap glimlacht naar de fotograaf

Open avond: Tweedegraads lerarenopleiding Pedagogisch-Didactisch

Wil jij alles weten over de Saxion-deeltijdopleiding Tweedegraads lerarenopleiding Pedagogisch-Didactisch? Kom op dan naar onze open avond voor deeltijdonderwijs en kom alles te weten over deze opleiding!

Zien we jou tijdens de open avond?

Ontdek alles over jouw favoriete deeltijdstudie

Veelgestelde vragen over deze opleiding

Voor de collegeavonden, bestudering van de theorie, voorbereiding van toetsen en opdrachten moet je rekenen op gemiddeld 12 uur per week. Daarnaast loop je minimaal 1 dag per week stage (maar dat kunnen er ook 2, 3, 4 of 5 dagen zijn). Totaal lopen studenten 200 dagen stage. Die stages kun je zelf inplannen.

De verkorte Tweedegraadslerarenopleiding is opgezet om studenten met een hbo of wo achtergrond op te leiden tot docent. Juist hun vakinhoudelijke expertise en hun ervaring in het beroepenveld vormen een uitstekende basis voor het docentschap. Vakmensen worden vakdocenten.

De lerarenopleiding biedt je de mogelijkheid om in deeltijd een tweede beroepskwalificatie te halen. We leiden docenten op voor de volgende zestien tweedegraads bevoegdheden: Nederlands, Engels, Frans, Duits, biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, economie, verzorging/huishoudkunde, maatschappijleer, verzorging/gezondheidskunde en beeldende vorming.

Studenten lopen 200 dagen stage op een school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs, verdeeld over 4 stages. Je geeft dan les in het vak waarin je bevoegd wilt worden. Je zoekt zelf een stageschool. Als dat niet lukt, dan kan de lerarenopleiding je helpen bij het vinden van een stageplaats. Gedurende je opleiding doe je jouw stages op verschillende scholen, maar dat is niet verplicht. Als je al werkzaam bent op een school dan kun je daar je stages doen. Je start met een oriënterende stage. Daarna ga je steeds meer onderwijstaken op je nemen.

In de laatste fase van de opleiding werk je als leraar in opleiding (LIO). Je krijgt dan de volledige verantwoordelijkheid over verschillende klassen in het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs. Natuurlijk bouw je die verantwoordelijkheid stapsgewijs op, tot je meedraait als volwaardig lid van het docententeam. Je staat er niet helemaal alleen voor. Je kunt terugvallen op een collega-vakdocent op de school waar je stageloopt of werkt. Vanuit de lerarenopleiding is er altijd een stagebegeleider die jou een aantal keren bezoekt op je school.

Aan de toelating voor de Tweedegraadslerarenopleiding worden eisen gesteld. Je wordt toegelaten:

  • Indien je in het bezit bent van een relevant hbo- of wo-getuigschrift;
  • Voor zij-instromers geldt een geschiktheidsverklaring (ook zij zijn in het bezit van een relevant hbo- of wo-getuigschrift);
  • Indien je het hbo-niveau anders kunt aantonen. Hiervoor is een aanvullend onderzoek nodig. Je kunt daarover contact opnemen met het secretariaat.

Per individu wordt altijd gekeken of de vooropleiding aansluit bij de gewenste bevoegdheid.

Naast ons reguliere aanbod bieden we ook trajecten op maat voor zij-instromers. Het zij-instroomtraject is bedoeld voor onbevoegde docenten die al lesgeven in het voortgezet onderwijs. Ook zij hebben een relevante hbo- of wo-opleiding afgerond. Deze studenten hebben op basis van een assessment een geschiktheidsverklaring gekregen die het mogelijk maakt om hun opleiding binnen twee jaar af te ronden. Uitgaande van hun competentieprofiel wordt een persoonlijk opleidingsplan opgesteld. De nadruk in dit traject ligt op het leren in de praktijk.

Landing-OOA-focus.jpg

Open avond deeltijd

Meer informatie

Video's: studeren bij Saxion

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Weet jij al in welke sector jouw interesse ligt maar nog niet goed welke opleiding of cursus bij jou past? Of weet jij al welke opleiding je aanspreekt, maar twijfel je of dit 100% is wat je wilt? Maak dan gebruik van ons oriëntatie gesprek of het Studieadvies op maat!

Heb je een vraag?

Neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum. We proberen jouw vragen direct te beantwoorden. Of we brengen jou in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.