Regulier tweedegraads header.jpg
Deeltijd

Ontwikkel jezelf tot een deskundig en bevoegd docent!

 • Graad

  Bachelor

 • Studiebelasting

  12 uren

 • Plaats

  Deventer

 • Lesdagen

  Woensdag 18.15 - 21.15 uur

Heb je al een hbo- of wo-diploma en lijkt het je mooi om jouw kennis over te dragen aan jongeren of volwassenen? Dan helpt Saxion jou om dat te realiseren! De verkorte tweedegraads lerarenopleiding pedagogisch-didactisch leidt deskundigen uit het werkveld op tot docent. In ongeveer twee jaar leer je alle pedagogische en didactische vaardigheden. Met een tweedegraadsbevoegdheid geef je les in het vmbo, mbo of de onderbouw van havo/ vwo.

Wat kun je straks?

 • Lesgeven in vmbo, mbo en onderbouw havo/vwo
 • Ontwerpen van onderwijsleersituaties
 • Omgaan met leer-/gedragsproblemen
Keurmerk NRTO

NRTO-keurmerk

De Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), brancheorganisatie voor private onderwijsinstellingen, heeft deze opleiding tot mei 2025 opnieuw een keurmerk verleend.

Aanmelden voor deze opleiding?

De opleiding start in september en februari op onze locatie in Deventer. De opleiding hanteert een maximaal aantal plekken, dus wees er snel bij!

Aanmeldprocedure Bezoek de open avond

Proefstuderen

Kom jij ook (online) proefstuderen? Check dan hier de dagen waarop je deel kunt nemen!

Vragen over studeren bij Saxion?

Tijdens je studie

Saxion leidt jou op tot docent, de vakkennis neem je mee. Deze opleiding verbindt theorie en praktijk aan onderwijskundige thema’s als (vak)didactiek, media- en leerpsychologie, (ortho)pedagogiek en klassenmanagement. Tijdens elke fase van de opleiding loop je stage. In de laatste fase werk je zelfstandig als leraar in opleiding (LIO).

Studie-inhoud
studie inhoud regulier.jpg

Bekijk de video over deze opleidingDE STUDIE IN EEN NOTENDOP

Toelatingseisen

Voor toelating dien je in het bezit te zijn van een vakinhoudelijk relevant hbo- of universitair getuigschrift. Voor onbevoegde docenten die al lesgeven (zij-instromers) hebben we ook trajecten op maat. Ook dan moet je een relevante hbo- of wo-opleiding en een geschiktheidsverklaring van een erkend assessmentbureau hebben.

Meer over de toelatingseisen

Kosten

De opleiding is een geaccrediteerde bacheloropleiding die door Saxion Next wordt aangeboden. Het collegegeld wijkt daarom af van het wettelijk collegegeld.

Meer over (eventuele extra) kosten

Carrièrekansen

Met het getuigschrift van een tweedegraadslerarenopleiding heb je een tweede bachelorsdiploma op zak. Op dit moment is er een groot tekort aan gekwalificeerde vakdocenten. Vaak krijgen onze studenten al meteen een baan aangeboden bij de organisatie van hun LIO-stage. De baankansen en vooruitzichten zijn dus uitstekend.

Lesbevoegdheid na je studie

Lesbevoegdheid na je studie Bij de pedagogisch-didactische variant van de tweedegraadslerarenopleiding van Saxion Next, krijg je lesbevoegdheid voor één van de volgende vakken: Nederlands, Engels, Frans, Duits, biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, economie, maatschappijleer, verzorging/huishoudkunde, gezondheidskunde en beeldende vorming. Hiermee kun je lesgeven in het vmbo, mbo en de onderbouw van havo/vwo.

Gerelateerde opleidingen