HRM & Verandermanagement2.jpg
Deeltijd

Strategisch en Bedrijfskundig HRM

Leer hoe je op een strategische en bedrijfskundige manier naar HRM kijkt. Lijkt het je interessant om als business partner de organisatiestrategie naar strategisch, tactisch en operationeel HR-beleid te vertalen? Kennis te krijgen over planning & control, ken- en stuurgetallen en benchmarking? Om te sparren over hoe resultaten van HR-beleid te meten zijn en hoe je daarop kunt sturen? En meer inzicht in de financieel economische context binnen jouw organisatie te krijgen en te kijken hoe je de bedrijfsresultaten kan beïnvloeden? Dan biedt de post hbo Strategisch en Bedrijfskundig HRM-cursus meer dan voldoende uitdaging en meerwaarde voor jou!

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en stad naar keuze en kies 'aanmelden'.

Vragen over deze cursus?

 • Type

  Cursus

 • Start in

  Anders

 • Vakgebied

  HRM & Verandermanagement, Management & Organisatie

 • Duur

  8 maanden

 • Prijs

  € 3.000,00

 • Plaats

  Deventer

 • Lesdagen

  De cursus omvat 15 bijeenkomsten. Deze vinden plaats in de avond van 18:15 uur tot 21.30 uur. De bijeenkomsten vinden om de week plaats. De totale doorlooptijd bedraagt 26-30 weken. Bij de planning houden wij rekening met vakantieperiodes en feestdagen.

Subsidieregeling STAP

Dit is een vergoeding van maximaal €1.000,-. Dit kun je één keer per kalenderjaar aanvragen bij het UWV.
Wil je weten of deze cursus in aanmerking komt voor de subsidieregeling STAP? Kijk dan op de website van het UWV of de opleiding in het scholingsaanbod staat Meer over het STAP-budget

Je hebt hier wel een STAP-aanmeldingsbewijs voor nodig. Deze ontvang je van ons na aanmelding voor deze opleiding. Let op: je ontvangt geen aanmeldingsbewijs als je werkgever de opleiding betaalt.

Wat kun je straks?

 • Je weet hoe je een tactisch- en strategisch HR beleidsplan inclusief implementatieplan ontwikkelt
 • Je weet hoe je een set van ken- en stuurgetallen op HR-gebied of scorecard voor je eigen organisatie ontwikkelt
 • Je weet hoe je beleidsvoorstellen vertaalt in termen van kosten en baten, en kunt deze vertalen in Excel-scenario’s

Post hbo HRM-opleiding: direct toepasbare kennis

Heb je na de cursus jouw Saxion-certificaat behaald? Dan ben je gesprekspartner voor de financiële discipline in je organisatie over hoe je samenwerking en de bedrijfsresultaten kunt optimaliseren. Met deze post-hbo HRM cursus doe je actuele kennis, inzichten en vaardigheden op die je direct in je dagelijkse praktijk kunt toepassen!

Inhoud

Hoe kun je ervoor zorgen dat jij of jouw afdeling een nog belangrijkere factor wordt voor het succes van uw bedrijf of organisatie? Hoe vertaal je organisatiestrategie naar strategisch, tactisch en operationeel HR-beleid? De cursus ‘Strategisch en bedrijfskundig HRM’ geeft je inzicht in planning & control, ken- en stuurgetallen en benchmarking. Je spart over de vraag hoe resultaten van HR-beleid te meten zijn en hoe daarop te sturen is. Ook krijgt je meer inzicht in de financieel economische context binnen je organisatie. Kortom, met deze cursus krijg je inzicht in hoe HR de bedrijfsresultaten kan beïnvloeden.

De cursus bestaat uit drie thema’s:

 • Strategisch HRM: De vertaling van de organisatiestrategie naar strategisch, tactisch en operationeel HR/P&O-beleid komt aan bod. Het gaat daarbij om de dominante in- en externe ontwikkelingen en (f)actoren die van invloed zijn op de inrichting van de HR-functie in de organisatie. De effectiviteit en implementatie van het HR/P&O-beleid, ook in relatie tot de lijn. Daarnaast komt de eigen professionaliteit, ethiek en het ontwikkelen van de eigen visie op de HR discipline aan bod. Dit onderdeel leidt tot een strategisch-tactisch HR-beleidsplan, inclusief een implementatieplan. 
 • Planning & Control: In dit onderdeel gaan we in op hoe organisaties de resultaten van HR-activiteiten kunnen meten, monitoren en opnemen in de Plan en Control cyclus. Kernbegrippen daarbij zijn ken- en stuurgetallen, prestatie-indicatoren, benchmarking, scorecards en andere vormen van management control. Dit onderdeel leidt tot een ontwikkeling van een eigen HR-scorecard dat je kunt toepassen en verwerken in de eigen werksetting.
 • Financiële context en onderbouwing HR-beleid: In dit onderdeel ga je in op de bedrijfseconomische context voor het HR-werk. Het financiële begrippenapparaat wordt inzichtelijk gemaakt en toegepast op het (eigen) HR-werk. Beleidsvoorstellen worden onderbouwd met kosten-batenanalyses en scenariomodellen. Dit onderdeel leidt tot een uitgewerkt HR-beleidsvoorstel en wordt vertaald naar een business case, waarin ook het aspect Planning & Control wordt meegenomen. In Excel wordt deze business case ondersteund met een scenariomodel.
5 Deeltijd studenten op bankje voor Hoofdlocatie Enschede

Benieuwd hoe het is om in deeltijd te studeren?

Lees de ervaringen van onze studenten

Programma

Deze deeltijd HR-opleiding telt in totaal 15 bijeenkomsten van 3 uur per avond. Tijdens de bijeenkomsten wordt de helft van de tijd benut voor kennisuitwisseling tussen deelnemers, feedback te geven en te vragen van elkaar en van de docent. In of na elk onderdeel is er een consultatiemogelijkheid bij de docent van 30-45 minuten. Elke bijeenkomst zullen één of meerdere deelnemers een presentatie verzorgen. De lessen worden om de week gepland. Er wordt rekening gehouden met alle schoolvakanties in het hele land.

De studiebelasting bedraagt gemiddeld 8 uur per week, inclusief de bijeenkomsten.
De totale cursusduur beslaat circa 9 maanden.

Afronding

Afronding/ beoordeling

Elk onderdeel wordt afgesloten met een essay.

Certificering

Bij afronding van de cursus post-hbo Strategisch en Bedrijfskundig HRM met voldoende resultaat ontvang je een certificaat van Saxion Academie Mens en Arbeid.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

Locatie

De lessen vinden plaats bij Saxion Hogeschool in Deventer. 

Lesdagen

De lessen zijn om de week op de donderdagavond van 18.30 – 21.30 uur. 

Groepsgrootte

De cursusgroep bestaat uit maximaal 16 deelnemers.

Kosten

De kosten voor de totale cursus bedraagt € 3.000,-. Saxion is een hbo-instelling en valt buiten de btw-regeling. Je hoeft daarom geen btw te betalen.

Bij de cursuskosten is het volgende inbegrepen:

 • Studiemateriaal en literatuur
 • Koffie en thee.

Op al onze producten zijn de algemene leveringsvoorwaarden van Saxion AMA Kennistransfer van toepassing.

Wil je gebruik maken van termijnbetaling? 

Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan €1.000,- Hieraan zijn €24,- administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt. 

Toelating en aanmelden

Toelating

Voor de post-hbo Strategisch en Bedrijfskundig HRM moet je aan onderstaande punten voldoen:

 • Je hebt minimaal een afgeronde hbo diploma in de richting van personeel en arbeid.
 • Je bent werkzaam in een HR-(advies)functie zodat je het geleerde toe kan passen in het werkveld.

Heb je vragen over je geschiktheid van jouw werk, ervaring of functie voor deelname aan de cursus? Neem dan contact met ons op via 06-13046463 / 088-0193930 of m.kleefstra@saxion.nl. Wij denk en graag met je mee!

Aanmelden

Om je aan te melden klik je op de aanmeldbutton en vul je het aanmeldformulier in. Naast het invullen van het formulier vragen wij om een kopie ID bewijs (beide kanten) of een kopie paspoort, digitale foto, curriculum vitae en een kopie diploma. Als we jouw aanmelding hebben ontvangen mailen wij jou een ontvangstbevestiging en algemene informatie. 

Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Monique Kleefstra, projectcoördinator AMA Kennistransfer.

Telefoon: 06-13046463 / 088-0193930 (werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag)
E-mail: m.kleefstra@saxion.nl

Uiteraard is het mogelijk om voor jouw organisatie maatwerk te leveren in de vorm van bijvoorbeeld een in company traject. Vraag naar de mogelijkheden, wij denken graag met je mee.