Jorik Koenjer

"Hoi! Ik ben Jorik Koenjer, 23 jaar oud, woon in Utrecht en zit nu in het derde jaar van de opleiding Security Management.

In mijn examenjaar heb ik, zoals veel scholieren, behoorlijk getwijfeld over de studiekeuze die ik zou gaan maken. De opties die ik in mijn examenjaar op de havo overwogen heb, waren IVK en de politieacademie. Je kunt dus wel zeggen, dat ook toen al mijn interesse in de veiligheidssector lag. Uiteindelijk is pas later mijn oog op Security Management gevallen. Aangezien de opleiding nog maar twee jaar bestond, was het nog niet zo bekend.

Dankzij de complete opdrachten heb ik op verschillende manieren nagedacht over securityvraagstukken

Guidion_profielshot_007__1_.jpg
Jorik Koenjer, derdejaars student

Nadat ik veel studies heb bekeken en (bijna te) veel gelezen had over de mogelijkheden in de toekomst die deze studies mij konden bieden, ben ik erachter gekomen dat het ‘gewoon doen en ervaren’ mij een veel beter inzicht gaf in welke studie ik nou moest kiezen. Ik ben gewoon een dag gaan meelopen en in gesprek gegaan met de studenten en docenten die ik op deze dag sprak. Na het ervaren van de sfeer op school via deze meeloopdag, was mijn keuze gemaakt. Ik ging Security Management studeren."

Opdrachten geven goed beeld van de praktijk
"Ik heb altijd met veel plezier aan de integrale opdrachten gewerkt, de diversiteit in vitale sectoren heeft mij op veel verschillende manieren laten nadenken over securityvraagstukken. Ook hebben de casussen die aangeleverd werden, mij een goed beeld gegeven over de mogelijke situaties die ik in de praktijk tegen kon gaan komen.
Het vak Internet Security is door mij (en veel andere studenten) ervaren als behoorlijk stoffig en misschien wel wat gedateerd. De stof die behandeld werd, sprak mij niet echt aan, vooral omdat de theorie behoorlijk technisch was."

Denken vanuit daderperspectief
"Via het studentenplatform SMSP heb ik deelgenomen aan een masterclass predictive profiling. Tijdens deze driedaagse training werd de criminele planningscyclus behandeld en werd je (ook weer) gestimuleerd om vanuit het daderperspectief te denken. Voor mij is deze stof heel leerzaam geweest, omdat ik gedurende mijn stage mijn interessegebied heb ontwikkeld richting security awareness en tijdens deze masterclass en ook criminologie werd de nadruk gelegd op de menselijke factor in organisatie. Ontzettend interessant!"

Zelf een boek schrijven
"Sinds april 2017 ben ik naast mijn studie parttime gaan werken bij Guidion in Amsterdam. Hier ben ik via een oud-klasgenoot terechtgekomen. Van september 2017 tot en met januari 2018 heb ik ook bij Guidion mijn stage gelopen. Ik heb ontzettend veel kunnen leren, omdat het een organisatie is waar je gelijk je eigen verantwoordelijke opdrachten krijgt toegeworpen. Ook kun je er heel gaaf je eigen ideeën en initiatieven pitchen en is het ook daadwerkelijk mogelijk deze plannen uit te gaan voeren als het als cool wordt beoordeeld en realistisch is. Zo heb ik samen met een collega, (oud-security management student Jip Barthen) gewerkt aan een boekje die onder de Guidion-werknemers zal worden uitgedeeld en waar, op een stijl die bij de jonge organisatie Guidion past, wordt beschreven hoe bepaalde werksituaties veilig uitgevoerd kunnen worden."