Master Veiligheid en Digitalisering

In een wereld waar traditionele veiligheidsthema's zoals criminaliteit en rampen steeds meer verstrengeld raken met technologische vooruitgang, staan we voor nieuwe uitdagingen. Van het versterken van cyberweerbaarheid tot het ethisch gebruik van data en het bestrijden van online fenomenen zoals complottheorieën. Ben jij klaar om deze complexe vraagstukken aan te pakken? Ontdek jouw rol in de toekomst van veiligheid door onze interdisciplinaire masteropleiding te volgen.

Master Veiligheid en Digitaliseren in deeltijd of voltijd

We zijn voornemend om vanaf september 2024 te starten met deze master in deeltijd. Vanaf september 2025 zijn we van plan om ook een voltijdvariant aan te bieden. Laat onderaan deze pagina je gegevens achter om op de hoogte te blijven!

Traditionele veiligheidsthema's zoals criminaliteit, rampen en arbeidsveiligheid zijn niet meer los te koppelen van de voortdurende technologische vooruitgang. Op het grensvlak van digitalisering en veiligheid ontstaan complexe uitdagingen die dringend om aandacht vragen. Denk aan het versterken van de cyberweerbaarheid van organisaties en lokale gemeenschappen, het ethisch gebruik van data in de veiligheidssector, en het aanpakken van schadelijke online fenomenen zoals complottheorieën en haatzaaien. 

Bij onze interdisciplinaire masteropleiding moedigen we je aan om diverse perspectieven te omarmen, van bestuurskunde en recht tot communicatie, psychologie en filosofie. Dit alles wordt gecombineerd met informatica, waardoor je innovatieve oplossingen kunt ontwikkelen voor de uitdagende veiligheidsvraagstukken van de digitale wereld. 

Na het voltooien van onze master ben je uitgerust om een essentiële 'brugfunctie' te vervullen tussen IT, veiligheid en veiligheidszorg. Word de schakel die het verschil maakt in het bevorderen van veiligheid en digitale innovatie. Schrijf je nu in en ontdek jouw rol in de toekomst van veiligheid. 

Mogelijke beroepen 

Het masterprogramma is ontwikkeld om te voorzien in de behoefte aan specifieke en interdisciplinaire expertise op masterniveau op het gebied van veiligheid en digitalisering. 

Na de master kun je terecht in organisaties waar interdisciplinaire kennis van veiligheid en digitalisering van grote meerwaarde is, zoals ministeries, gemeenten, rechtshandhavingsorganisaties, adviesbureaus en grote ondernemingen. 

Afgestudeerden kunnen doorstromen naar een breed palet aan functies, zoals adviseur digitale veiligheid, beleidsmedewerker digitale weerbaarheid, projectleider cybercriminaliteit, of een rol als kwartiermaker aanpak online polarisatie. Daarnaast biedt de masteropleiding een solide basis voor Information Security Officer (ISO) of Chief infomation Security Officer (CISO), maar deze functies vereisen doorgaans verdere specialisatie en ervaring. 

Het gaat enerzijds om functies met een sterke maatschappelijke oriëntatie (functies die in dienst staan van het creëren van een digitaal veilige samenleving) en anderzijds om functies die primair gericht zijn op het beschermen van de bedrijfscontinuïteit van een specifieke organisatie. Het zijn functies die raakvlakken hebben en waarbij de verschillende invalshoeken elkaar versterken, maar waar geregeld nog een kloof tussen bestaat. Het is een van de redenen voor de brede benadering van de thematiek in de masteropleiding. 

Toelatingseisen

Alle studenten moeten een intakeprocedure doorlopen waarin ze kunnen worden toegelaten of afgewezen. Om in aanmerking te komen voor toelating, moet je op zijn minst over het volgende beschikken: 

Voordat je aan de masteropleiding Veiligheid en Digitalisering kunt beginnen, dien je in het bezit te zijn van een hbo- en/of wo-bachelor (of masteropleiding) in de gebieden van veiligheidskunde, security management, bestuurskunde, bedrijfskunde, rechten en informatica. 

Waaronder formuleren onderzoeksvraag en hypothese, onderzoeksmethodologie (dataverzameling en data analyse – vermogen om gegevens te verzamelen en analyseren met behulp van statistiek en kwalitatieve methoden en rapporteren van onderzoeksresultaten). 

Hoewel het niet noodzakelijk is om een Cambridge toets te overhandigen, wordt je leesvaardigheid in het Engels indirect beoordeeld tijdens de intakeprocedure. En dient je leesvaardigheid in het Engels op het niveau C1 te liggen om de master succesvol te doorlopen.  

Voor deze master in deeltijd vragen we een geschikte werkomgeving om de diverse opdrachten en onderzoeken te kunnen uitvoeren tijdens de masteropleiding. 

Let op: Voor voltijd delen we zo spoedig mogelijk meer over de aanvullende toelatingseisen.

Intakegesprek

Mocht je aan bovenstaande punten voldoen, dan is de volgende stap een intakegesprek. Het intakegesprek zal in het teken staan van de volgende twee onderwerpen: 

  • Jouw interesse in de masteropleiding Veiligheid en Digitalisering: je interesse in de masteropleiding Veiligheid en Digitalisering dient gericht te zijn op de onderwerpen die worden behandeld in het curriculum. Dit omvat sociale vraagstukken met een technisch component, zoals het herkennen, opsporen, analyseren en aanpakken van veiligheidsrisico’s, dreigingen, cybercriminaliteit en het versterken van de digitale weerbaarheid van burgers, bedrijven en organisaties. 

  • Casustoets: de casustoets heeft als doel om te beoordelen of je een onderzoekende houding hebt en je in staat bent om met een onderzoekende blik naar een casus te kijken. Het doel is ook om te bekijken of je in staat bent om abstracte begrippen te koppelen aan bijvoorbeeld jouw concrete werksituaties (tijdens het intakegesprek ontvang je de tekst en de analysevragen). 

Interesse en aanmelden onder voorbehoud van accreditatie  

De beoogde startdatum voor deze master in deeltijd is september 2024. Accreditatie voor deze masteropleiding is aangevraagd. Je kan je dus nog niet aanmelden. Ben je wel geïnteresseerd in deze master? Meld je dan aan om op de hoogte gehouden te worden over (online) open avonden en wanneer je je kan aanmelden voor de master. 

Contact

Profielfoto Renze Tjoelker

Renze Tjoelker MA

Onderzoeker

LinkedIn Profiel