Sneller je deeltijddiploma halen? Ontdek wat jouw kennis en werkervaring waard zijn

Als professional heb je je door de jaren heen waarschijnlijk ontwikkeld in je werk. Niet alleen door de werkervaring die je hebt opgedaan, maar ook door cursussen of een niet afgemaakte hbo-opleiding.

Waardevolle kennis of ervaring die je wellicht een voorsprong in jouw (toekomstige) studietraject kan opleveren. Valideren van jouw werk- en leerervaring. Bij ons kan dat op verschillende manieren, waaronder met het Valideringstraject dat we hier speciaal voor ontwikkeld hebben.

Man kijkt in de camera terwijl hij een les bij Saxion volgt

Hoe werkt het?

We starten met een oriënterend en informerend gesprek: het Studieadvies op maat gesprek. Hierin kijken we of je toelaatbaar bent voor de opleiding van jouw keuze.

Inschatting van de waarde van jouw ervaring

Vervolgens maken we op basis van jouw achtergrond, cv en mondelinge toelichting een inschatting van de waarde van jouw huidige ervaring, voor de opleiding die je wilt volgen. Als de inschatting is dat je één of meerdere onderdelen van de opleiding op hbo-niveau al beheerst, kan één van de onderstaande routes een optie zijn.

Starten met een Studieadvies op maat gesprek?

Meld je aan!

Wanneer je onderdelen (studiepunten) van de opleiding bij een erkende instelling voor Hoger Onderwijs hebt behaald, kun je een verzoek voor vrijstelling indienen bij de examencommissie. Dit kun je doen wanneer je bent ingeschreven bij Saxion en de status ‘student’ hebt.  

Onze deeltijdopleidingen zijn opgebouwd uit leeruitkomsten die gekoppeld zijn aan modulen. De meeste modulen zijn 5 studiepunten waard (EC: European Credits). Wanneer de inschatting is dat je één of meerdere leeruitkomsten beheerst (in totaal minder dan 30 EC) en je bent ingeschreven als student bij Saxion, is deze route voor jou interessant. Je kunt dan de module behalen zonder het onderwijs te volgen. Op basis van je werkervaring kan je het beroepsproduct dat voor de module opgeleverd moet worden (als toets) opstellen en inleveren. Je beroepsproduct wordt beoordeeld als reguliere toets. Het voordeel hiervan is dat je het onderwijs niet hoeft te volgen en je op hetzelfde moment een andere module kunt volgen. En zo je studietijd kunt verkorten. 

Een valideringstraject geeft je de mogelijkheid om, op basis van je relevante werkervaring, vrijstelling te krijgen voor delen van de door jou gekozen opleiding.

Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het valideringstraject iets voor jou!

  • Je hebt recente ervaring in de richting van de opleiding die je wil volgen
  • Je hebt ruime werkervaring op hbo-niveau
  • Je kan minimaal een half jaar van de opleiding ‘aantonen’ met bewijsstukken.

Je kunt deelnemen aan dit traject wanneer je een van de deeltijdopleidingen wilt gaan volgen

Binnen de sector Economie:

  • Bedrijfseconomie
  • Bedrijfskunde
  • Bestuurskunde
  • Commerciële Economie
  • Facility Management
  • Hbo Rechten
  • Hotelmanagement
  • Human Resource Management
  • Integrale Veiligheidskunde
  • Ondernemerschap & Retailmanagement
  • Ondernemerschap & Retailmanagement Ad (Associate degree)
  • Security Management
  • Sociaal Juridische Dienstverlening
  • Tourism Management.

Of sector Zorg & Welzijn:

  • Hbo Verpleegkunde
  • Social Work
  • Toegepaste Psychologie

In de toekomst is dit ook voor deeltijdopleidingen Electrotechniek, Hbo ICT, Mechatronica, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde (sector Techniek) mogelijk. Wanneer hier meer over bekend is, vermelden wij dit op deze pagina.

Het valideringstraject wordt uitgevoerd door Libereaux, onze externe partner die gespecialiseerd is in het erkennen van werkervaring.

Hoe gaat het in z'n werk?
 

STAP 1: Opstarten

Na het Studieadvies op Maat-gesprek meld je je bij Libereaux om een intakegesprek te plannen. Tijdens het intakegesprek legt de valideringsadviseur van Libereaux uit wat het valideringstraject inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Vervolgens leg je samen met de valideringsadviseur vast welke Eenheden van Leeruitkomsten je tijdens het traject gaat aantonen. Tot slot maak je concrete afspraken over de planning en voortgang van het traject.

Na het intakegesprek kun je officieel starten met het Valideringstraject bij Libereaux. Vanaf dat moment brengen zij kosten in rekening. Als blijkt dat jouw ervaring wel erg waardevol is, maar je hiermee minder dan 30 EC van de opleiding kan aantonen, dan is route B een mogelijkheid (zie meer info hierboven).

STAP 2: Bewijsstukken verzamelen 

Je kunt starten met het verzamelen van bewijsstukken op basis van de valideringsmeetlat van de door jou gekozen opleiding. De bewijsstukken zijn onder andere beroepsproducten uit jouw eigen werkpraktijk. Alle verzamelde bewijsstukken voeg je toe aan het e-portfolio. De valideringsadviseur begeleidt je hierbij. 

STAP 3: Beoordeling e-portfolio en mondeling assessment

Als je het het e-portfolio volledig hebt ingevuld wordt het beoordeeld door twee assessoren. Vervolgens nemen zij een mondeling assessment af. Op basis van beide onderdelen wordt gekeken in hoeverre je hebt aangetoond de betreffende leeruitkomsten van de meetlat van de gekozen opleiding op hbo-niveau te beheersen.

STAP 4: Valideringsrapportage 

Vervolgens ontvang je de Valideringsrapportage, waarin de uitkomsten van de beoordeling zijn beschreven en welke modulen zijn erkend.  

STAP 5: Inschrijven bij Saxion en indienen rapportage t.b.v. verzilvering

Om deze uitkomsten daadwerkelijk te verzilveren bij Saxion, moet je ingeschreven zijn als student bij Saxion. Je biedt dan jouw valideringsrapportage aan bij de examencommissie. 

STAP 6: Verzilveren bij Saxion

Na controle van de Valideringsrapportage, geeft de examencommissie concreet aan hoe de ervaring daadwerkelijk verzilverd kan worden bij Saxion, welke modulen niet gevolgd en getoetst hoeven worden en welke studieverkorting dit oplevert. Vervolgens ga je in gesprek met jouw studiecoach, om te bepalen wat de beste studieroute is voor jou. 

Investering 

Wanneer na het intakegesprek blijkt dat jouw ervaring toereikend is (zowel kwalitatief als kwantitatief), kun je officieel starten met het Valideringstraject bij Libereaux. Vanaf dat moment brengen zij kosten in rekening. De prijs voor het traject is € 1.995 (excl. btw). 

De erkenning van jouw kennis en ervaring kan vrijstelling opleveren voor modulen voor de opleiding van jouw keuze. Daarmee kan jouw studietraject (fors) worden verkort.

De erkenning van jouw kennis en ervaring kan vrijstelling opleveren voor modulen voor de opleiding van jouw keuze. Daarmee kan jouw studietraject (fors) worden verkort. 

Hoe lang duurt het Valideringstraject?

Het totale traject duurt tussen de 2 en 5 maanden. De duur hangt o.a. af van de snelheid waarmee je jouw e-portfolio kunt vullen. Wanneer je bijvoorbeeld in februari wilt starten met een deeltijdopleiding, is het handig om in september met het Valideringstraject te beginnen. Wil je in september starten met een opleiding, dan is eind februari het beste moment. Inschrijven voor de opleiding doe je nadat je het Valideringstraject hebt afgerond. Dit betekent niet dat je moet wachten met studeren: tijdens het traject kun je al wél starten met losse modulen waarvan je zeker weet dat je die moet volgen tijdens de opleiding. 

Meer weten?

Meer informatie over het Valideringstraject vind je op de website van Libereaux.

Hij is het schoolvoorbeeld van iemand die niet bang is te switchen in zijn carrière. Erwin Kappert (43) begon onlangs aan de duale opleiding hbo-V bij Saxion Parttime School, na het afronden van het Valideringstraject. In zijn tienerjaren echter leek een toekomst in techniek of bedrijfssector meer voor de hand te liggen. “Ik deed lts en daarna mts. Maar gaandeweg trok de commerciële kant mij toch meer dan de techniek en besloot ik Commercieel Technische Bedrijfskunde te doen aan Saxion. Ik studeerde af, kreeg een baan, maar raakte die kwijt doordat het niet goed ging met het bedrijf en ik als laatste was aangenomen en er dus als eerste weer uitvloog.”

Omwenteling

Erwin ging niet bij de pakken neerzitten. Hij zag kans een functie als werkbegeleider assemblage bij tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken te bemachtigen. “Ik wilde graag werken met mensen en kreeg daar belangstelling voor de patiënten.” Maar het zat Erwin niet mee: Oldenkotte moest sluiten. “Toch vormde dat laatste jaar bij Oldenkotte de omwenteling voor mij. Ik mocht als sociotherapeut in een groep meelopen. Daar ontdekte ik wat ik eigenlijk als kind diep van binnen al wilde: met mensen werken, in de zorg.“

Regie kwijt

Erwin kon aan de slag bij Transfore, onderdeel van de Dimence groep, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, waar na het sluiten van Oldenkotte een gat opgevangen moest worden in de forensische psychiatrie. “Ik kon doorstromen bij Dimence en werken in de psychiatrie. Maar ik had geen zorgachtergrond of kennis op dat vlak. Het maakte me erg onrustig. Ik merkte: ik heb een prachtbaan, maar ik ben de regie kwijt. Dat was het moment dat ik besefte dat ik mijn kennis op dat vlak moest opvijzelen. De vernieuwde, duale deeltijdopleiding hbo-V komt op het goede moment, zeker omdat ik bij Dimence een leer-werkcontract heb, waarbinnen ik mijn opleiding kan doen."

Vrijstelling

Erwin besloot de studie hbo-V niet zomaar te beginnen, maar bedacht dat hij sinds 2009 tal van cursussen volgde, zoals psychopathologie, motiverende gespreksvoering, medicatieverstrekking voor niet verpleegkundig geschoolden, individuele supervisie, VCA, etc. “Ik vroeg me af of ik die zou kunnen verzilveren, waardoor ik wellicht vrijstellingen en dus studieverkorting zou krijgen. Mooi voor mij én fijn voor mijn werkgever, want dat scheelt toch in de kosten.”  

Maatwerk

Na een Studieadvies op maat ging Erwin het Valideringstraject in. “Het kostte me een hoop werk en best wat stress. Maar het is het allemaal zeker waard gebleken. Ik heb voor 7 modulen vrijstelling aangevraagd en voor maar liefst 5 modulen de vrijstelling ook gekregen. Daar was ik zeer content mee. Er werd echt gekeken naar mijn persoonlijke situatie en maatwerk geleverd. Ik heb berekend dat die vrijstellingen me over de hele studie genomen een jaar studieverkorting opleveren: niet alleen een jaar minder collegegeld, maar ook een jaar minder studeren."

Overwinning

Behalve winst in studietijd en -geld is er nog dat andere aspect, dat voor Erwin het belangrijkst is: “Het Valideringstraject heeft mij bovenal een goed gevoel opgeleverd; mijn werk- en leerervaring zijn niet voor niets geweest. Ze zijn nog steeds waardevol. Mijn gevoel van eigenwaarde kreeg daardoor een enorme boost.” Erwin kijkt dan ook tevreden terug op zijn keuze het Valideringstraject in te gaan. “Ik zag het als een overwinning, kreeg kriebels in mijn buik toen ik de vrijstellingen kreeg.” Hij blijft echter nuchter: “Het is geen eenvoudig proces. Je moet niet terugdeinzen voor papier- en regelwerk. Maar bedenk bij alles: ik ben het waard!“

Volg je hart

Volharding zal Erwin ook de komende tijd nodig hebben, nu hij aan zijn studie hbo-V is begonnen. De eerste week dacht ik echt: “Jeetje, waar ben ik aan begonnen. Alles is nieuw en ik moest erg wennen. Maar net als bij het Valideringstraject weet ik: gewoon doorzetten. Ik weet wat ik kan, heb zelfvertrouwen. En heel belangrijk: ik weet dat ik dit wil. Hier ligt mijn toekomst.“ Erwin steekt anderen met studieplannen dan ook een hart onder de riem: “Als jij ook een duale-/deeltijdstudie overweegt of denkt dat jouw werk- en leerervaring waardevol zijn en je studietijd kunnen verkorten, aarzel dan niet en zet door.  Weet waar je aan begint en volg vooral je hart. Ook als dat betekent dat je uit je comfortzone wordt gehaald. Uiteindelijk zul je, net als ik, zeggen: Yes, ik heb het gedaan. Ik heb de regie over mijn werk en leven terug.”


Veelgestelde vragen

Een valideringstraject geeft je de mogelijkheid om, op basis van je relevante werkervaring, vrijstelling te krijgen voor delen van de door jou gekozen opleiding. Dit traject is interessant voor je als je een substantieel deel van de opleiding kan aantonen met bewijsstukken. Bij vraag 2 vind je hier meer informatie over. 

Tijdens een valideringstraject vul jij, onder begeleiding, een digitaal portfolio met bewijsstukken van jouw kennis en ervaring (o.a. beroepsproducten, certificaten en reflecties). Op basis van het portfolio en een afrondend gesprek met vakinhoudelijke beoordelaars kan je delen van de opleiding aantonen. Dit wordt vastgelegd in een rapportage. Deze rapportage bied je aan bij de examencommissie voor vrijstellingen. Zo kun je versneld je hbo-diploma behalen. Voor de valideringstrajecten werken we samen met erkende EVC-aanbieders, waaronder Libereaux. Het valideringstraject doorloop je voor je start met de opleiding.  

  • Als je recente werkervaring hebt in de richting van de opleiding die je wil volgen én 
  • Ruime werkervaring op hbo-niveau hebt én 
  • Minimaal een half jaar van de opleiding ‘aantonen’ met bewijsstukken. 

Herken jij jezelf in onderstaande punten? Dan is het valideringstraject iets voor jou!  

Je kunt starten met een valideringstraject voor een van de volgende bacheloropleidingen: 

  • Bedrijfseconomie 
  • Bedrijfskunde 
  • Bestuurskunde 
  • Commerciële Economie 
  • Facility Management 
  • Hbo Rechten 
  • Hbo Verpleegkunde 
  • Hotelmanagement 
  • Human Resource Management 
  • Integrale Veiligheidskunde 
  • Ondernemerschap & Retailmanagement 
  • Security Management 
  • Sociaal Juridische Dienstverlening 
  • Social Work 
  • Toegepaste Psychologie 
  • Tourism Management 

In de toekomst is dit ook mogelijk voor deeltijdopleidingen Electrotechniek, Hbo ICT, Mechatronica, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde mogelijk. Wanneer hier meer over bekend is vermelden wij dit op onze website. Informeer tijdens het Studieadvies op Maat-gesprek naar de andere mogelijkheden om jouw werkervaring in te zetten binnen de opleiding of bekijk de informatie bij vraag 4. 

Wil je versneld het scholingsprogramma GGZ-agoog of Jeugd- en gezinsprofessional afronden en je certificaat halen? Dan kan valideren ook een goede optie voor jou zijn. Meld je dan aan voor een gesprek en informeer naar de mogelijkheden. 

Wil je starten met een van onze Associate degrees (Ad’s) en wil je hiervoor jouw werkervaring laten valideren? Neem dan contact op met Lynn Buschers: 088 – 019 5817 of mail naar valideren.sps@saxion.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. 

Meld je online aan voor Studieadvies op maat of neem contact op met:  

Isabelle van Gemert 
M: 06 - 1208 7068  
E: spsstudieadvies@saxion.nl

Dan bekijken we samen of en hoe jij je ervaring kunt verzilveren. Laat jouw verdiensten in je vakgebied meetellen voor de toekomst! 

Ja, dit is zeker mogelijk. Hieronder vind je verschillende opties voor het inzetten van kennis en ervaring als je al bent gestart met de opleiding: 

  • Het aanvragen van vrijstellingen op basis van eerder behaalde studieresultaten in het hoger onderwijs. Dit is interessant als je al eerder een (deel van een) andere opleiding hebt gevolgd.  
  • Delen van de opleiding leerwegonafhankelijk volgen. Als je de benodigde kennis en ervaring al hebt, kun je kiezen om niet naar de bijeenkomsten te gaan. Je laat dan je (eerder gemaakte) beroepsproducten beoordelen door de docenten van een specifieke module, zonder dat je naar de bijeenkomsten gaat. Zo kun je meer dan drie modulen tegelijk volgen. Voor het beoordelen van je beroepsproduct worden dezelfde beoordelingscriteria gehanteerd als voor studenten die het onderwijs volgen.  
  • Eventueel je kennis en werkervaring inzetten bij de module ‘Ervaring in een relevante praktijkomgeving’ (30 EC / ongeveer een half jaar) of in de Vrije Keuzeruimte (30 EC / ongeveer een half jaar). Dit is niet voor alle opleidingen en specialisaties van toepassing.  

Dit kun je bespreken met je studiecoach of tijdens een Studieadvies op maat-gesprek.  

Het valideringstraject van Saxion is vergelijkbaar met een EVC-traject. Bij beide trajecten lever je bewijs aan om je kennis en ervaring objectief te laten beoordelen en vastleggen aan de hand van een standaard. Ook het proces is grotendeels gelijk. Het verschil is dat ons valideringstraject van specifiek is afgestemd op de opleidingen en kwaliteitseisen van Saxion (dit is bij een EVC-traject vaak niet zo). Een valideringstraject bij Saxion heeft dan ook als doel dat je versneld het hbo-diploma haalt. Bij een EVC-traject hoeft er niet altijd een diplomadoel te zijn en kan het arbeidsmarktdoel meer centraal staan (o.a. verandering van baan of functie).  

Je kunt een Ervaringscertificaat of EVC-rapportage wel aanbieden bij Saxion voor vrijstellingen, maar dit levert meestal minder vrijstellingen op dan via het valideringstraject. Dit komt omdat een EVC-traject niet altijd afgestemd is op de inhoud en kwaliteitseisen van onze opleidingen.  

Je kunt een Ervaringscertificaat of EVC-rapportage in principe voorleggen aan de examencommissie van Saxion. Dit is helaas niet altijd een garantie voor (veel) vrijstellingen, omdat niet alle EVC-aanbieders hun EVC-traject hebben afgestemd op de inhoud en kwaliteitseisen van onze opleidingen. Of het Ervaringscertificaat/de EVC-rapportage van jouw EVC-traject vrijstellingen kan opleveren voor delen van onze opleidingen, wordt individueel bekeken. Dit is o.a. afhankelijk van: 

  • De overlap tussen de standaard in het EVC-traject en de inhoud van onze opleiding (gebruikte opleidingsprofiel/CROHO) 
  • De kwaliteit en volledigheid van de EVC-procedure en EVC-rapportage 
  • Toegang tot de rapportage en onderliggend portfolio 

Om er zeker van te zijn dat de uitkomsten van EVC-traject of valideringstraject goed beoordeeld kunnen worden door de examencommissie van Saxion, werkt Saxion samen met specifieke EVC-aanbieders, waaronder Libereaux. Hierbij is zowel het proces als de inhoud vooraf afgestemd op onze opleidingen. Dit zorgt dat de uitkomsten goed te vertalen zijn naar mogelijke vrijstellingen. 

Twijfel je of het door jou doorlopen EVC-traject of valideringstraject tot vrijstellingen kan leiden voor een van onze opleidingen? Neem dan contact op met Lynn Buschers: 088 – 019 5817 of valideren.sps@saxion.nl.  

Het totale traject duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. De duur hangt o.a. af van de snelheid waarmee je jouw e-portfolio kunt vullen. Je kunt op elk moment starten met het valideringstraject, maar wanneer je bijvoorbeeld in februari wilt starten met een deeltijdopleiding, is het handig om in september met het valideringstraject te beginnen.  

Inschrijven voor de opleiding doe je nadat je het valideringstraject hebt afgerond. Dit betekent niet dat je moet wachten met studeren: tijdens het traject kun je al wél starten met losse modulen waarvan je zeker weet dat je die moet volgen tijdens de opleiding. 

Wanneer na het intakegesprek blijkt dat het valideringstraject geschikt voor jou is (verwachting dat je een minimaal een half jaar van de opleiding kan aantonen), kun je officieel starten met het valideringstraject bij de EVC-aanbieder, zoals Libereaux. Bij Libereaux is de prijs voor het traject € 1.995 (excl. btw). 

Het Studieadvies op maat-gesprek bij de opleiding en het intakegesprek bij de EVC-aanbieder zijn vrijblijvend. In sommige gevallen zijn er kosten verbonden aan een intakegesprek, als je niet doorgaat met het valideringstraject (het intakegesprek is bij de prijs van het valideringstraject inbegrepen).  

  1. Aanmelden voor het Studieadvies op Maat-gesprek  
  1. Studieadvies op Maat-gesprek met Saxion 
  1. Intakegesprek met de EVC-aanbieder (onze valideringspartner) 
  1. Digitaal portfolio opbouwen onder begeleiding 
  1. Beoordeling van bewijsstukken incl. afrondend gesprek met deskundige beoordelaars 
  1. Uitreiking van valideringsrapportag  
  1. Inschrijven voor studie 
  1. Vrijstellingen aanvragen bij examencommissie 
  1. Studieroute op maat maken samen met de studiecoach 
  1. Een vliegende start met jouw opleiding! 

Een uitgebreide toelichting op de stappen vind je op onze website onder Route C: Valideringstraject. 

Neem voor vragen over het Studieadvies op maat-gesprek contact op met Isabelle van Gemert: 06 - 1208 7068 of mail naar spsstudieadvies@saxion.nl.  

Neem voor specifieke vragen over het valideringstraject (route C) contact op met Lynn Buschers: 06 - 8315 7499 of Marjon Smidt: 06 -1362 8295 | valideren.sps@saxion.nl.

Contact

Vraag online een Studieadvies op maat aan of neem contact met ons op:
088 – 019 9160 | parttimeschool@saxion.nl.

Neem voor specifieke vragen over het valideringstraject (route C) contact op met Lynn Buschers: 06 - 8315 7499 of Marjon Smidt: 06 -1362 8295 | valideren.sps@saxion.nl.