Jongen met blauw shirt kijkt lachend naar camera

Het 100 dagen-programma

Studeren, hoe werkt het?

Ja, het gaat nu toch echt gebeuren: jouw overstap naar het hbo! Best spannend zo'n nieuwe school, nieuwe klasgenoten én een nieuwe studie. Een goede start is daarom wel zo fijn. Om jou op weg te helpen, hebben wij het 100 dagen-programma opgezet. Bereid je nu al voor en duik met zelfvertrouwen je studie in. Lees hier hoe het werkt!

Het 100 dagen-programma

Waarom?

Het 100 dagen-programma is speciaal opgezet om jou als  eerstejaarsstudent te helpen met je start. Uit ervaring weten we namelijk dat best wat studenten moeite hebben met de eerste maanden op het hbo. En uit gesprekken blijkt dat zij vaak tegen dezelfde dingen aanlopen. Om te voorkomen dat jij in dezelfde valkuilen stapt, is het 100 dagen-programma opgezet. Zo kun je jouw kans op studentsucces op het hbo te vergroten!

Benieuwd naar de inhoud? Scroll snel verder.

100dagenprogramma.jpg

Wat?

Het 100 dagen-programma is helemaal afgestemd op jouw eigen wensen en behoeften. Je kunt in het programma in ieder geval de volgende onderdelen verwachten:

  • het kennismaken met Saxion;
  • binding krijgen met jouw opleiding en medestudenten;
  • tips voor reken-, taal- en studievaardigheden;
  • ontwikkeling van persoonlijke en professionele identiteit.

Dit zijn allemaal factoren die je kans op studentsucces vergroten. Het maakt niet uit of je direct van de havo/vwo of het mbo komt of dat je een tussenjaar gehad hebt of al gewerkt hebt. Het programma is voor iedereen toegankelijk en geschikt. En het leuke; je wordt hierbij gecoacht door een ouderejaars student. Meer weten? Bekijk dan het filmpje hiernaast!

Voor wie? 

Het 100 dagen-programma is voor alle studenten die starten met een opleiding bij Saxion, of je nu een voltijd-, deeltijd-, of Ad-opleiding gaat volgen. Voor internationale studenten is er een Engelstalige versie: Student Onboarding

Voor studenten uit het Caribische gebied is er een aangepast programma bestaande uit een combinatie van het 100 dagen-programma en het onboarding programma. Hierin ligt een focus op kennismaking met het land, de cultuur en medestudenten (sociale integratie). Voor Caribische en Surinaamse studenten is er een eigen versie: Onboarding Caribische en Surinaamse studenten.

Jongen met blauw shirt kijkt lachend naar camera

Wanneer & waar?

Als (aankomend) student kun je vanaf 1 april 2024 starten met het 100 dagen-programma. Dit doe je nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding bij Saxion. Ook voor het 100 dagen-programma schrijf je je in. Het programma start dus al ruim voor de zomer en loopt door tot in ieder geval eind december 2024 waarna je ook nog adviezen meekrijgt voor de rest van het jaar! Het programma is zowel online als fysiek op Saxion. 

100dagenprogramma (4).jpg

Deelnemen aan het 100 dagen programma?

Meld je aan!

Inhoud programma

Persoonlijke studentcoach

Ben je benieuwd wat je op het hbo kan verwachten? Of hoe alles bij Saxion geregeld is? Heb je nog vragen over je studie? Of zoek je wat hulp bij opdrachten waar je aan gaat werken? Jouw persoonlijke studentcoach helpt jou kennismaken met Saxion én kan antwoord geven op al jouw vragen!

Een persoonlijke studentcoach is een ouderejaars hbo-student die een opleiding volgt in dezelfde sector. Deze persoon kan je helpen met al je vragen en je vanuit eigen ervaring coachen.

100dagenprogramma (5).jpg

Persoonlijke leerroute

Kan je wel wat hulp gebruiken bij de overstap naar het hbo maar weet je niet precies waarin? 

Voor iedere student bieden we een 100 dagen-programma op maat aan: een programma toegespitst op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Door middel van het invullen van een online reflectie-instrument bij de start van jouw programma krijg jij inzicht in jouw ondersteuningsvraag en ontvang je advies op maat. Dit advies verwijst jou naar de juiste onderdelen in de digitale leeromgeving van het programma die voor jou relevant zijn. Met jouw studentcoach kan je bespreken of het advies past bij jouw wensen en hoe je de geadviseerde onderdelen van het programma vervolgens gaat aanpakken. Jouw studentcoach begeleidt je hierbij. 

We eindigen het 100 dagen-programma wederom met het invullen van een online reflectie-instrument om inzicht te krijgen in hoe jij er voor staat na de eerste 100 dagen op het hbo. Dit resulteert opnieuw in een advies over wat je na afronding van dit programma wellicht nog nodig hebt om het eerste studiejaar succesvol af te kunnen ronden. 

Studievaardigheden.jpg

Ondersteuning bij reken-, taal- en studievaardigheden

Heb je moeite met het lezen van een grafiek? Vind je het schrijven van een verslag moeilijk? Of ben je benieuwd hoe je moet gaan leren voor een toets? 

Maak dan gebruik van het aanbod dat we hebben op het gebied van reken-, taal- en studievaardigheden. In onze digitale leeromgeving bieden we kennisclips, podcasts, leesmateriaal, formats, opdrachten en oefentoetsen aan waarmee je oneindig je vaardigheden kan oefenen. Het persoonlijke advies dat gegeven wordt bij de start van het programma, evenals een gesprek met jouw studentcoach, geeft jou richting aan welke vaardigheden je kan gaan werken. Je bepaalt zelf welke vorm op welk moment bij jou past en wat je op welk moment nodig hebt.

100dagenprogramma (6).jpg

Persoonlijk en professionele identiteit

Twijfel je nog over je studiekeuze? Of ben je benieuwd naar je kwaliteiten? Door te reflecteren op opgedane ervaringen en met medestudenten te leren over eigen kwaliteiten en ambities, creëer je steeds meer zelfbewustzijn ten aanzien van het soort professional dat jij wilt zijn. 
Je leert daarmee jezelf kennen en je ook te verhouden tot de beroepspraktijk en jouw omgeving. Bovendien kan je verwoorden wat jouw motivatie voor je opleiding/werk is en heb je een perspectief op je toekomst. Binnen het 100 dagen-programma bieden we verschillende activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden om hier mee aan de slag te gaan. 


Veelgestelde vragen

Voor studiejaar 2024-2025 start de inschrijving per 1 april 2024.

Nee, het programma is gratis. Wel verwachten we een actieve deelname van jou! 

Per thema (kennismaking met Saxion en je studentcoach, ondersteuning bij studievaardigheden, ondersteuning bij taal) wordt er een programma samengesteld.

Dit programma kan bestaan uit fysieke bijeenkomsten, maar ook het beluisteren van een podcast of het kijken naar een kennisclip is onderdeel van het programma. Per thema zijn er wel een paar momenten waarbij je bezig bent met de voorbereiding op jouw start bij Saxion.

Nee, de bijeenkomsten worden op verschillende momenten aangeboden waardoor je altijd wel een keer kan aansluiten. Wel vinden we het belangrijk dat je je best doet om zo veel mogelijk van het programma te volgen; dan is het ook het meest effectief.

Dat is afhankelijk van wat jij nodig hebt. We verwachten dat je minimaal één keer per twee weken contact hebt met je studentcoach om te bespreken hoe ver je in het programma bent.

Meestal is er ook op één van de thema’s wel een aanbod van een workshop, webinar, opdracht of podcast. Een workshop of webinar duurt tussen de 1 en 2 uur, maar een podcast kan je lekker luisteren tijdens het sporten en sla je twee vliegen in één klap!

Samen met je studentcoach stippel je een fijn programma uit dat bij je past en helpt bij een succesvolle start van je studie.

Het programma is voor iedere toekomstige Saxion student bedoeld die per september met een opleiding start. Het maakt niet uit of je een mbo of havo achtergrond hebt of dat je er een jaar tussenuit geweest bent. Doordat het programma op je eigen wensen afgestemd kan worden, is het al snel voor jou geschikt!

Contact

Heb je vragen? Je kunt contact opnemen met één van de coördinatoren van de dienst Onderwijs en Student Support van Saxion:

Marjoiein Bornebroek | 100-dagenprogramma Saxion

Marjolein Bornebroek

Projectleider

06 - 5143 7109