Student 100-dagen programma

Jouw eerste 100 dagen bij Saxion!

De stap van het mbo naar het hbo is groot. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten én een nieuwe studie. Een goede start is daarom belangrijk. Om jou op weg te helpen met je studie bij Saxion, hebben wij het 100-dagen programma opgezet. Met de mogelijkheden van het programma kun jij je optimaal voorbereiden op jouw hbo-opleiding en krijg je voor de zomer, maar ook in de eerste maanden op het hbo de ondersteuning die jij nodig hebt!

Het 100-dagen programma

Waarom?

Het 100-dagen programma is opgezet om eerstejaarsstudenten met een mbo-achtergrond passende ondersteuning en begeleiding te bieden. Uit ervaring weten we dat veel mbo-studenten vastlopen in de eerste maanden op het hbo. Uit gesprekken met oud-mbo’ers blijkt dat zij in het hbo vaak dezelfde knelpunten ervaren. Om te voorkomen dat jij in dezelfde valkuilen stapt, is het 100-dagen programma opgezet. Hiermee hopen we jouw kans op studiesucces op het hbo te vergroten.

Benieuwd naar de inhoud? Scroll verder omlaag op deze pagina!

Studenten overleggen samen

Wat?

Het 100-dagen programma is een programma geheel afgestemd op jouw eigen behoeften en gewenste ondersteuning. Centraal in het programma staan het (online) kennismaken met Saxion als onderwijsinstelling, binding, studievaardigheden en taal; dit zijn factoren die de kans op studiesucces vergroten. Studenten worden hierbij gecoacht door een ouderejaars hbo-student. 

Dit programma is een samenwerking tussen Saxion, ROC van Twente, ROC Aventus en het Graafschap College.

Studenten zitten samen

Voor wie? 

  • Studenten die door de coronacrisis het mbo-diploma nog niet hebben behaald.
  • Studenten die het Toptraject volgen.
  • Studenten die een mhbo-route (doorstroomkeuzedeel hbo) hebben gevolgd.
  • Studenten die doorstromen vanuit het mbo en behoefte hebben aan extra ondersteuning en/of begeleiding in het hbo om de kans op studiesucces te vergroten. 
studenten

Studenten die zich inschrijven voor een opleiding bij Saxion kunnen zich vanaf dat moment ook aanmelden voor het eerste 100-dagen programma. Het programma start daarmee voor de meeste studenten dus al ruim voor de zomer. Het programma loopt vervolgens door tot in ieder geval eind december van het eerste studiejaar.

hulp studenten.jpg

Inhoud programma

Persoonlijke studentcoach

Ben je benieuwd wat je op het hbo kan verwachten? Of hoe alles bij Saxion geregeld is? Heb je nog vragen over de opleiding waar je naar toe gaat? Of heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding bij opdrachten waar je aan gaat werken? Meld je dan aan voor een persoonlijke studentcoach.

Een persoonlijke studentcoach is een ouderejaars hbo-student die een opleiding volgt in dezelfde sector als waar jij voor gekozen hebt en die jou kan helpen bij al jouw vragen die je nog hebt. De persoonlijke studentcoach heeft zelf ook de overstap gemaakt van het mbo naar het hbo en kan jou vanuit eigen ervaring coachen. Je wordt toegevoegd aan een hiervoor ontwikkelde online Teamsomgeving waarin je met jouw persoonlijke studentcoach kan chatten en, als je dat wilt, videobellen. 

peercoach.jpg

Ondersteuning bij Taal

Vind je het schrijven van een verslag moeilijk? Heb je moeite met spelling? Of ben je gewoon benieuwd wat er van je verwacht wordt op het gebied van taal op het hbo? Meld je dan aan voor het ondersteuningsprogramma van taal. Na aanmelding ga je aan de slag met een schrijfopdracht waarbij je begeleid wordt door een persoonlijke studentcoach.

In juni staan er twee webinars gepland, gegeven door een taalcoach van Saxion. In deze webinars zal aandacht worden besteed aan aspecten van taal die op het hbo van belang zijn, en is er ruimte voor jouw vragen. Het uiteindelijke product wordt voorzien van feedback door jouw persoonlijke studentcoach, die jou tevens advies kan geven over vervolgacties indien gewenst. 

Taalvaardigheden.jpg

Ondersteuning bij Studievaardigheden

Vind jij het spannend om een (online) hoorcollege te volgen? Ben je benieuwd hoe je moet gaan leren voor een toets? Of heb je moeite met het maken van een goede planning? Meld je dan aan voor het ondersteuningsprogramma voor studievaardigheden. Wekelijks zullen er online studieplatforms georganiseerd worden waarin een studentendecaan met jou en jouw medestudenten aan de slag gaat met verschillende studievaardigheden die je nodig hebt in het hbo. Ook hierin zal je begeleid worden door een persoonlijke studentcoach. 


Mijn coach heeft mij geleerd wat de beste manier is om te leren!


Als coach kun je een student ongeveer bij alles helpen waar hij/zij tegen aan loopt tijdens het 1e jaar op het hbo!


Veelgestelde vragen

Voor studiejaar 2020-2021 is de inschrijving gesloten. Voor studiejaar 2021-2022 zal de inschrijving per 1 februari 2021 weer open gaan.

Nee, het programma is gratis. 

Nee, het programma is geheel vrijblijvend, ook of je wel of niet aansluit bij een bijeenkomst. 

Nee, de bijeenkomsten staan op verschillende momenten gepland. Je kan zelf per moment bepalen of je wel of niet aan wilt en kunt sluiten. Heb je iets gemist dan zal er altijd naslagwerk gedeeld worden zodat je informatie terug kan vinden. 

Jazeker, het voordeel van dit programma is dat het veel ruimte biedt om zelf de ondersteuning te plannen en de vrijblijvendheid om al dan niet aan te sluiten bij de online bijeenkomsten. Met jouw studentcoach maak je overigens zelf afspraken over wanneer je contact hebt met elkaar, en vragen stellen via de chat kan natuurlijk altijd op ieder willekeurig tijdstip waarop het jou uitkomt. 

Ja, het programma is voor iedere student die een mbo-vooropleiding heeft en nu start met een hbo-opleiding bij Saxion. 


Contact

Heb je vragen? Je kunt rechtstreeks contact opnemen met één van de medewerkers van de dienst Onderwijs en Student Support van Saxion:

Foto Elke Tijhuis.jpg

Elke Tijhuis

Projectleider Toptraject en Mhbo-routes Saxion

0620061866

Dit programma is mogelijk gemaakt door:

ROC van Twente.jpg

ROC van Twente

ROC van Twente
ROC Aventus.jpg

ROC Aventus

ROC Aventus
Graafschap College.jpg

Graafschap College

Graafschap College