klimaatplein 1.jpg
Onderzoek

Rondleiding Saxion Klimaatplein en TRENDY Water Centre

Saxion Enschede, M.H. Tromplaan 28, Enschede

In het kader van de Twentse Waterweken nodigt Saxion je uit om op donderdag 6 mei tussen 10.00 en 11.30 uur langs te komen voor een rondleiding langs het Klimaatplein en TRENDY Water Centre.

Het Klimaatplein

Het plein van onze hoofdlocatie Ko Wierenga heeft een grote transformatie ondergaan. Waar het plein voorheen bestond uit 3600m2 verharde stenen, is dit nu nog slechts 2000m2. Het aantal bomen is toegenomen en het aantal zitplaatsen is gestegen. De schaduw en het groen zorgen voor een verkoelend effect op het plein bij warm weer. Deze veranderingen dragen bij aan een hogere leefbaarheid en biodiversiteit op het klimaatplein: Een aangenamere verblijfplaats voor onze studenten en medewerkers.

Wat is er nou precies verbeterd? Het Saxion klimaatplein is niet alleen een ontmoetingsplaats; het is een slim ontworpen oplossing voor waterbeheer. Het gebruik van Raingardens voorkomt dat schoon regenwater onnodig in het riool terechtkomt. Dit is gunstig is voor het lokale waterschap en de gemeente Enschede. Het regenwater dat voorheen op het oude plein viel, kwam terecht in de rioleringen waardoor de Prinsessetunnel vlakbij Saxion vaker overstroomde. De raingardens verzamelen regenwater, bufferen het, en laten het binnen twaalf uur geleidelijk weer infiltreren in de bodem. Hierdoor blijft de tunnel tijdens regenval bruikbaar voor vitale diensten zoals ambulances en voorkomt het ook verkeersopstoppingen.

klimaatplein 2.jpg

TRENDY Water Centre

Drinken we in de toekomst rioolwater? Als het aan Saxion ligt misschien wel!

Internationaal worden we geroemd om hoe we ons land drooghouden, maar daar zit ook direct onze uitdaging: ons land is zo goed ingericht, dat het water dat vandaag hier in Twente valt, morgen al in de Noordzee ligt. Terwijl we door klimaatverandering langere periodes van droogte verwachten. Als het dan een keer regent, regent het zo intens dat we eigenlijk niet in staat zijn om het water op te slaan voor drogere tijden. Het is duidelijk dat klimaatverandering vraagt om een andere manier van onze waterbronnen beheren. In het TRENDY Water Centre doen we onderzoek naar decentrale waterzuiveringssystemen om slimmer water te benutten. Zo kunnen we een deel van het riool, grond en dakwater gebruiken om te zuiveren tot water waar we bijvoorbeeld de toiletten mee kunnen doorspoelen. De volgende stap is om het zelfs op te waarderen naar drinkwaterkwaliteit. Dit is allemaal mogelijk in het TRENDY Water Centre waar we onderzoek hiernaar doen. Uiteindelijk met het doel om het centrale drinkwater- en rioleringssysteem te ontlasten.

Waterlab2.jpeg

Saxion en duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij Saxion hoog op de agenda. Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de ecologische, economische en sociale opgaven van deze tijd. Saxion onderschrijft de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Wij zetten ons in voor deze zeventien doelen. Dat doen wij met ons onderwijs en onderzoek, zowel voor onze eigen regio als voor andere plekken in de wereld. Ook als organisatie werken we aan onze duurzame ambities. Samen aan de slag is het motto!

Wil je meer weten over de manier waarop wij als Saxion omgaan met de SDG’s en duurzaamheid? Kijk dan eens op saxion.nl/duurzaamheid.

Saxion Sustainable | Samen aan de slag

  • Saxion Enschede, M.H. Tromplaan 28, Enschede

  • 6 mei 2024 - 10:00 tot 11:30

Gerelateerde artikelen

Sarah Ros-Philipsen (Fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Sarah Ros startte als eerste PD-kandidaat bij Saxion: ‘Ik ga niet voor de titel, maar voor mijn eigen ontwikkeling’

16 mei 2024
Onderwijs

Voltijd studeren paste niet bij Diede, daarom studeert ze nu naast haar baan in deeltijd

15 mei 2024
Kirsten Veltmaat Onderwijs

De lessen van Kirsten tijdens haar moeizame zoektocht naar een leuke baan: ‘Ik heb me niet laten leiden door angst’