'Als ik mijn eigen record verbeter, ben ik tevreden'
Studentenleven

'Als ik mijn eigen record verbeter, ben ik tevreden'

Leestijd Minuten

Jesper Arts, net afgestudeerd in de richting Commerciële Economie, beleeft spannende tijden. Afgelopen week vertrok hij naar Taipei voor deelname aan de Universiade, een soort WK voor studenten.

"Aan de Universiade, ook wel World Student Games genoemd, doen ongeveer achtduizend sporters mee uit honderdvijftig verschillende landen,” vertelt Jesper. “Deze mensen strijden tegen elkaar in verschillende sporten. De organisatie lijkt op die van de Olympische Spelen en we verblijven in een groot atletendorp met hekken eromheen. Het evenement is een stuk groter dan Nederlandse wedstrijden en het niveau ligt vele malen hoger. Zo doen er bijvoorbeeld ook atleten mee die vorige week nog op het WK in Londen stonden.”

Het onderdeel waar Jesper zich tijdens het toernooi op zal richten, is de 400 meter horden. “Dit onderdeel vergt een grote diversiteit qua training. Je hebt snelheid nodig, uithoudingsvermogen, kracht én een goede hordetechniek. Deze vereisten maken de sport zowel lastig als interessant. Ik heb me in de 400 meter horden gespecialiseerd omdat ik goed kan hordelopen en erg snel ben op het gebied van de 400 tot en met 800 meter. Ook lagen er op dit onderdeel voor mij de meeste kansen voor deelname aan toernooien en het behalen van medailles op NK’s.”

Persoonlijke doelen

Het is voor Jesper niet de eerste keer dat hij voor zijn sport naar het buitenland reist. Naast wedstrijden en toernooien in onder andere Engeland, Frankrijk en Ierland heeft hij twee jaar geleden deelgenomen in de Universiade in Gwangju, Zuid-Korea. “Ik wist niet goed wat ik van Taipei moest verwachten. Van wat ik tot nu toe gezien heb, zijn de mensen en het land redelijk vergelijkbaar met Zuid-Korea. Ook schijnen er veel mooie natuurparken te zijn. Deze wil ik zeker gaan bezoeken, want ik blijf hier na het toernooi nog een week met drie andere atleten om vakantie te houden.”

Wat is zijn persoonlijke doel voor deze wedstrijd? “Het behalen van de finale zelf zal erg lastig worden, gezien de sterke concurrentie,” voorspelt Jesper. “Bij de Universiade twee jaar geleden heb ik de halve finale behaald. Hier ga ik ook nu weer voor, maar als ik erin slaag mijn snelste tijd van het seizoen te verbeteren (51.33 sec) ben ik sowieso tevreden.”

Studie en toekomst

Sporten op zo’n hoog niveau vraagt natuurlijk veel tijd en inspanning. Hoe slaagde Jesper erin dit te combineren met zijn studie? “Ik ben afgestudeerd aan de Randstad Topsport Academie op Saxion. Deze opleiding maakte het voor mij mogelijk om te studeren naast mijn sport. Het vergde veel zelfstudie, maar ze waren zo flexibel en meedenkend dat ik er goed in slaagde mijn tentamens te halen en projecten te doen. Er werd veel ondersteuning geboden, bijvoorbeeld door de mogelijkheid mijn toetsen op een later moment te maken, of vrij te krijgen voor trainingsstages. Omdat vooral het afstuderen me veel tijd kostte, heb ik iets langer over mijn opleiding moeten doen. Ook dit was geen probleem.”

“Ik zou van deze sport graag mijn beroep willen maken,” zegt Jesper. “Maar om hiervan te kunnen leven, moet je echt bij de wereldtop horen. Op dit moment ben ik erg afhankelijk van sponsoren. Dankzij hen kan ik met een parttime baan goed rondkomen en heb ik ook tijd om vrijwel dagelijks te trainen. Daar ben ik enorm blij mee.”

Gerelateerde artikelen

Saxion-student Büchli grijpt goud op EK baanwielrennen Studentenleven

Oud-student Matthijs Büchli pakt olympisch goud op de teamsprint

03 augustus 2021
Marije van Hunenstijn.jpeg Studentenleven

Deze (oud-)Saxion-studenten zijn actief op de Olympische Spelen

27 juli 2021
phoca_thumb_l_02.jpg Studentenleven

Saxion-alumnus Mike Teunissen pakt gele trui in Tour