Saxion en HMO presenteren Lessons Learned en huidige ontwikkelingen aan Provincie Overijssel
Organisatie

Saxion en HMO presenteren Lessons Learned en huidige ontwikkelingen aan Provincie Overijssel

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

De belangstelling voor vraaggericht werken neemt enorm toe. Dat concludeert Saxion-lector Kjell-Erik Bugge ook weer na de bijeenkomst ‘Vraaggericht werken in gebiedsontwikkeling’ die op donderdag 13 december jongstleden in Zwolle plaatsvond. Zijn lectoraat Ontwikkeling Werklocaties onderzocht de afgelopen drie jaar, in samenwerking met de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), hoe (gedeeltelijk) leegstaande Overijsselse bedrijventerreinen herontwikkeld kunnen worden. Het resultaat van het onderzoek verscheen op 3 oktober in de publicatie ‘Vraaggericht werken in gebiedsontwikkeling.’

Het Saxion-lectoraat verzorgde dit najaar bovendien verscheidene presentaties, waaronder op het RELAND-congres in Griekenland, een IPO Werkconferentie, het BT Event en op de vakbeurs Buitengewoon Business. Na een conference paper verschijnt deze maand een artikel in ROmagazine. Vraaggericht werken staat in toenemende mate op de kaart. 

Samen vormgeven aan een Kennisagenda voor Overijssel

Samen met HMO-directeur Han Wiendels schetste Kjell-Erik Bugge op 13 december hoe het concept van Vraaggericht werken centraal stond tijdens dat onderzoeksproject. Bugge focuste daarbij op de theoretische invalshoek en Wiendels vertaalde het verhaal naar de praktijk. De gepresenteerde Lessons Learned vormen een opstap naar een Kennisagenda voor de ontwikkeling van toekomstbestendige en vitale werklocaties in de provincie Overijssel. Saxion en HMO hebben de ambitie samen met de provincie invulling aan die agenda te geven.

Wat is Vraaggericht werken?

Vraaggericht werken betekent in de context van het onlangs gepresenteerde onderzoek: het kennen, begrijpen, focussen op en beïnvloeden van de investeringsbereid van ondernemers in relatie tot bedrijventerreinen. Door samen kleinschalige kansen te zien en te pakken, is het mogelijk een positief sneeuwbaleffect te creëren. HMO vormt daarbij de verbindende schakel tussen ondernemers en overheid. Als aanjager, verbinder, ontzorger en soms als regievoerder. Vraaggericht werken vraagt niet alleen om competenties als deskundigheid, een proactieve en oplossingsgerichte insteek, maar ook om bemiddelen, meedenken en meewerken. Een flexibele en vooral betrokken houding vormt daarbij de sleutel tot succes.

Vraaggericht als bredere aanpak voor complexe dossiers

Het concept van Vraaggericht werken is breder toepasbaar dan op het herontwikkelen van bedrijventerreinen. Deelnemers legden tijdens de presentatie bijvoorbeeld ook de link naar Human Capital en Innovatie. Kjell-Erik Bugge vulde daarop aan dat energietransitie en de Omgevingswet ook dossiers zijn die vanuit Vraaggericht werken benaderd kunnen worden. Het model biedt zodoende volop kansen om complexe vraagstukken concreet aan te pakken.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Studentenleven

Column: Geghost worden na een sollicitatie, zo voorkom je dat

26 april 2024
Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Persbericht

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer

25 april 2024
Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity