Peerfeedback.png
Organisatie

Evaluatie pilot peerfeedback

Leestijd Minuten

Binnen Saxion is er veel behoefte aan een tool voor de ondersteuning van peerfeedback. Vanwege deze behoefte hebben er in studiejaar 2018-2019 twee pilots plaatsgevonden met de tool voor peerfeedback Pitch2Peer. In dit artikel lees je hoe de pilots zijn opgezet en wat de ervaringen zijn met de tool.

Met Pitch2Peer kunnen producten van studenten, in de vorm van een video, audio, blog, slideshow, poster of foto geüpload worden, waarbij studenten elkaars opdrachten vervolgens kunnen reviewen. De ingeleverde opdrachten van studenten zijn voor de groep te zien in de zogeheten ‘gallery’. Je kunt als docent instellen dat studenten elkaar feedback geven in de vorm van tekst, sterren (1 t/m 5), likes en/of medailles.

Pilots 

Binnen academie HBS hebben een aantal docenten en studenten kennis gemaakt met Pitch2Peer. In de eerste pilot hebben studenten PowerPointpresentaties en Prezi's ingeleverd en vervolgens feedback gegeven op elkaars producten. De feedback gebruikten ze voor het schrijven van hun reflectie. In de tweede pilot hebben studenten een trailer (video) ingeleverd die ze vervolgens van elkaar hebben beoordeeld. De feedback op de trailer hebben de studenten voor de eindversie van de video gebruikt.  

Hoe werkt het? 

  • Studenten kunnen opdrachten individueel inleveren of per team.  

  • Je kunt instellen dat studenten (naast peerfeedback) zichzelf gaan reviewen.  

  • Als docent vul je van tevoren beoordelingscriteria in bij het aanmaken van de assignment. Studenten gaan elkaar (of zichzelf) reviewen op basis van deze criteria.  

  • Je kunt studenten ook zelf feedbackvragen laten stellen aan medestudenten. 

  • Als docent kun je ook feedback geven of comments plaatsen bij feedback gegeven door studenten. 

Onze ervaring  

Na afloop van de pilots hebben we onder de studenten een enquête afgenomen en hun ervaringen gepeild. Peerfeedback wordt door het grootste deel van deze groep studenten als waardevol gezien voor hun eigen leerproces. De meeste studenten vonden de tool gebruiksvriendelijk, konden probleemloos schakelen tussen Blackboard en Pitch2Peer. Bij het inleveren vonden helaas een aantal foutmeldingen plaats bij studenten, waardoor het leek alsof het inleveren niet was gelukt. De pitch was, ondanks de foutmelding, in alle gevallen wel ingeleverd. 

FiguurP2P(1).png

Figuur 1. Q2 - Geef aan in hoeverre je het eens bent met de onderstaande stellingen over Pitch2Peer (pilot 1, n=41). 

In Pitch2Peer zijn veel mogelijkheden voor het inrichten van peerfeedback. Dit past bij de verschillende wensen vanuit de docenten voor het inrichten van de peerfeedback. Aan de andere kant: in de tool zijn, juist door de vele mogelijkheden, uitgebreide invulvelden met veel opties bij het aanmaken van de assignments, dus dat vergt voorbereiding en tijd van een docent. Alles moet van tevoren goed zijn uitgedacht: deadlines, criteria etc. Als er te weinig tijd is vanuit de docent om het voor te bereiden en begeleiden, dan zou de werking van de tool niet tot zijn recht komen. Zie hiervoor ook de eerdere blog over scripten van peerfeedback

De tool Pitch2Peer en het geven/krijgen van peerfeedback wordt goed gewaardeerd door zowel (het grootste deel van de) studenten als de twee docenten. Ondanks de foutmeldingen geven de meeste studenten aan de tool vaker te willen gebruiken en deze manier van peerfeedback geven/krijgen prettig te vinden. 

Het lijkt over het algemeen een veelbelovend product met veel mogelijkheden die we gaan meenemen in ons project over de toekomstige digitale leeromgeving. Omdat er nu nog geen vervolg is voor deze of een andere peerfeedbacktool binnen Saxion, laat een externe peerfeedbacktool nog even op zich wachten. We kijken binnen het project toekomstige digitale leeromgeving aan welke wensen een tool voor peerfeedback moet voldoen en welke behoeften er vanuit docenten en studenten zijn. 

Hoe kun je nou zelf peerfeedback inzetten in jouw onderwijs? 

In Blackboard kun je op verschillende manieren zelf peerfeedback inrichten. Je kunt groepen aanmaken, bijvoorbeeld ‘self-enrollment’ groepen. Een student schrijft zichzelf vervolgens in bij een groep.  

Bij het aanmaken van de groepen kun je aangeven of studenten bijvoorbeeld het groepsforum gaan gebruiken voor de feedback. Studenten kunnen dan producten plaatsen op het forum waar andere studenten feedback op kunnen geven door middel van het plaatsen van comments. Mocht je hier mee aan de slag willen en wat ondersteuning kunnen gebruiken in het denkproces, dan kun je de ICT&O-adviseur/instructional designer binnen jouw academie benaderen.  

Heb jij als docent ideeën over peerfeedback en peer assessment. Laat het ons weten! 

Bekijk ook de vorige blogs over de pilot met P2P en scripten van peerfeedback

Foto Leonie van Vossen

Leonie van Vossen

Teaching & Learning Centre - Onderwijskundig Adviseur - Expertise: Toetsing

Gerelateerde artikelen

Organisatie

Terugblik digitalisering onderwijs 2024

24 april 2025
Microfoon - bron: florantevaldez, Pixabay Organisatie

Ervaringen met podcasts in het onderwijs

20 oktober 2023
Ontwikkeltools.jpg Organisatie

Tools en methodiek voor het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs