laptop-3190194_1920.jpg
Organisatie

Saxion en de SURF Stimuleringsregeling Open en online onderwijs 2019

Leestijd Minuten

In het kader van de Stimuleringsregeling Open en online onderwijs zijn er dit jaar twee projecten gehonoreerd waar Saxion bij betrokken is. In deze regeling wordt er door de minister van OCW subsidie beschikbaar gesteld voor het experimenteren met open leermaterialen. SURF coördineert de stimuleringsregeling Open en online onderwijs.

De regeling heeft 2 pijlers: open leermaterialen en online onderwijs. Met de pijler Open leermaterialen wil de minister van OCW bevorderen dat docenten open leermaterialen delen en hergebruiken. Het streven is dat vakdocenten hiermee gaan experimenteren binnen community’s. Als docenten samenwerken kunnen ze de kwaliteit van de open leermaterialen verhogen en hun tijd efficiënter gebruiken. 

Met de pijler Open onderwijs wil de minister van OCW instellingen uitdagen hun onderwijs uit te breiden met online onderwijsvormen. Of hun onderwijs te herontwerpen met de mogelijkheden die online onderwijs biedt. Hieronder lees je welke Saxion projecten gehonoreerd zijn voor 2019. 

Pijler Open leermaterialen (HAN, Saxion, UU) 

Dorine Koopman Saxion - AGZ

Doorontwikkeling didactisch elektronisch patiëntendossier 

  • Looptijd: 1 mei 2019 - 30 april 1921 
  • Instellingen: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Utrecht en Saxion 

In het hoger gezondheidszorgonderwijs worden studenten zo goed mogelijk voorbereid op het werken in de praktijk. Dit betekent dat studenten tijdens de opleiding moeten leren werken met een elektronisch patiëntendossier (EPD). Een EPD zoals dat in de gezondheidszorg wordt gebruikt is niet geschikt voor het onderwijs, omdat er geen mogelijkheid is om studenten feedback te geven en omdat een EPD te veel vanuit één ordeningskader werkt. Vanuit het onderwijs moeten studenten juist leren werken vanuit diverse ordeningskaders en is feedback onmisbaar. De markt levert geen didactisch EPD. 

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft de afgelopen jaren een didactisch EPD ontwikkeld. In het samenwerkingsverband met de Hogeschool Utrecht en Saxion wil de HAN het EPD doorontwikkelen. Naast het geschikt maken voor een breder gebruik wordt inbedding in het curriculum opgepakt. Na de projectfase wordt het ontwikkelde EPD onder een open licentie beschikbaar gesteld aan de gezondheidszorgopleidingen in Nederland. 

Pijler Online onderwijs  

Monique Engelbertink Saxion - AMM 

Gezamenlijk online kritisch reflecteren op betekenisvolle stage-ervaring – verhogen van het kritisch reflectievermogen van studenten door online samenwerking 

  • Looptijd: september 2019 – juli 2021 

  • Instelling: Saxion 

Saxion wil binnen de opleiding Social work het kritisch reflectievermogen van studenten op de stage-ervaring versterken. Het Landelijk Opleidingsdocument Sociaal Werk 2017 kent 10 generieke kwalificaties waaronder ‘kritisch en ethisch reflecteren’. Deze kwalificatie onderstreept het belang van kritisch reflecteren op eigen professionele handelen. Uit onderzoek blijkt dat in 2017 – 2018 geen enkele tweedejaars student volledig reflecteerde op het hoogste niveau van ‘kritische reflectie’. 

Saxion wil dat derdejaars studenten op meerdere subcriteria het kritisch reflectieniveau wel halen. De opleiding Social work wil dit bereiken via een online samenwerking tussen studenten, praktijkbegeleiders, cliënten en supervisoren. Tijdens projectfase 1 staat het ontwerp van het online onderwijs centraal. Dit gebeurt in cocreatie met studenten, supervisoren, praktijkbegeleiders, een onderwijskundige en een instructional designer. Het online onderwijs maakt gebruik van een leeromgeving en persuasieve technologie. Tijdens projectfase 2 staat de implementatie van het online onderwijs centraal. 

Gerelateerde artikelen

Microfoon - bron: florantevaldez, Pixabay Organisatie

Ervaringen met podcasts in het onderwijs

20 oktober 2023
Ontwikkeltools.jpg Organisatie

Tools en methodiek voor het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs

21 juni 2023
Blendy lancering afbeelding.jpeg Organisatie

Lancering nieuwe versie van Blendy: dé website voor interactieve werkvormen