32bf1464-905e-438c-a685-0b5781996ed9.jpg
Studentenleven

Dit is het Deventer HOI-bestuur van 2019!

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Het is voor veel studenten de eerste kennismaking met Saxion, hun studiegenoten en soms zelfs met Deventer: de HOI-week. Maar wie zit er eigenlijk achter de organisatie van deze introductiedagen? En wat kunnen we dit jaar verwachten? Het Deventer HOI-bestuur praat ons bij.

Wanneer zijn jullie begonnen met de voorbereidingen?

Maaike: “We zijn eigenlijk in februari bij elkaar gekomen en in maart echt gestart. Een gedeelte van ons kende elkaar al van de studieverenigingen, eigenlijk is alleen Annouk helemaal nieuw. We hebben kennisgemaakt met elkaar en gekeken wat iedereen al bij de HOI heeft gedaan: Floran was bijvoorbeeld al eens papa, Dominique was fotograaf, Raoul was al eens crew en ik was vorig jaar voorzitter. Vervolgens hebben we naar het programma gekeken en naar de feedback van de studenten van vorig jaar. Daar is het nieuwe programma uitgerold. Vanaf april zijn we daadwerkelijk alles in werking gaan zetten.” 

Wat gaat er dit jaar veranderen ten opzichte van vorig jaar?

Maaike: “Er zijn woensdagmiddag meer activiteiten. Vorig jaar waren dat er een handje vol en konden we de 65 groepen niet altijd overal kwijt. Dit jaar zijn het 85 groepen en je wil dat iedereen per uur wel een andere activiteit heeft, zodat ze echt wat kunnen doen. Wat we ook wilden dit jaar is een extra dag erbij – dat wordt de vrijdag – om het echt af te sluiten. Vorig jaar was dat op donderdagnacht in de stad.”

Annouk: “Dan zei je om drie uur ’s nachts gedag en dat was het dan.”

Maaike: “Daarom hebben we vrijdag een vrijblijvend programma. Het is niet verplicht, maar iedereen kan de HOI-week komen afsluiten onder het genot van een hapje, een drankje en lekkere muziek. Een beetje een festivalsfeertje, dat is ook wel leuk.”

Hoe staat het er nu voor?

Maaike: “Het meeste is wel afgerond en er worden nu vooral puntjes op de i gezet. We zitten nog met sommige partijen om tafel om alles goed door te spreken, maar voor de rest is alles zo goed als rond. De gemeente heeft de vergunning verleend, dat is een van de belangrijkste dingen. Het is natuurlijk spannend, want twee weken geleden zijn de aanmeldingen geopend (interview vond plaats op 18 juli, TW), dus nu kunnen we een beetje zien hoeveel mensen er zijn. We zitten nu op 250 aanmeldingen en dat is een stuk meer dan vorig jaar rond deze tijd. Toen hadden we er honderd. Aanmelden kan tot en met de HOI zelf maar zoals het er nu naar uitziet, zijn we eind augustus wel uitverkocht.”

Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Maaike: “Ik denk een levendig programma. Het is echt veel actiever en dus zijn er geen dode momenten meer: iedereen is continue bezig. Als je de hele dag op het terras hangt, blijf je namelijk in die sleur als je een kater hebt.”

Annouk: “Alles is groter en er zijn meer plekken in Deventer bij betrokken. We focussen ons niet alleen op het centrum, waar iedereen toch wel mee bekend is, maar we gaan bijvoorbeeld ook naar het Havenkwartier en De Worp.”

Maaike: “Ook op het plein van Saxion zijn leuke activiteiten, zoals een klimwand en lasergamen. Ook de bar is open, dus je kunt er ook rustig met elkaar zitten. Daarnaast is er een informatiemarkt. Alles is grootser opgezet. Dat moet ook wel, want we zijn dus 20% gestegen in deelnemers.”

Annouk: “Maar toch denk ik dat, ook al zijn we daarin gestegen, we ons wel richten op het behouden van de groepssfeer. Vorig jaar had het bestuur niet de ruimte om bedrijven persoonlijk op te zoeken en te spreken, dat hebben we dit jaar wel gedaan en dat ga je ook terugzien in de HOI: meer diversiteit, meer betrokkenheid. Meestal zie je wat achter de schermen gebeurt wel terug aan de voorkant. 

Wat worden de hoogtepunten?

Maaike: “Ik denk sowieso de barbecue, dat gaan we met 1300 man doen. Dat is altijd best wel een dingetje. We hebben tachtig barbecues, dus dat is hopelijk wel genoeg. Dat is op de parkeerplaats van Saxion en dat is een rare ervaring, want je loopt gewoon te zingen en dansen bij Saxion en dan loop je naar binnen en denk je: oke, dit is dus mijn hogeschool.”

Dominique: “Je viert een feestje waar normaal de auto van de directrice staat.”

En je loopt daar de komende vier jaar natuurlijk elke dag langs.

Maaike: “Precies. Dan denk je er elke keer weer aan terug. Dat heb ik ook nog steeds en dat is echt een gave ervaring. Wat betreft de hoogtepunten wordt het ook in het centrum op de Brink en het Boreelplein echt veel groter, met opblaasbare stormbanen. Vorig jaar waren dat er vier, nu twaalf. In m’n hoofd wordt dat echt een groot kleurenparadijs met opblaasbare activiteiten en overal heb je studenten lopen met die shirtjes. Echt een leuke ervaring. Dat vind ik een van de mooiere momenten. 

De barbecue op de parkeerplaats is een rare ervaring. Je loopt te zingen en dansen bij Saxion en dan loop je naar binnen en denk je: oke, dit is dus mijn hogeschool.

Maaike Beernink, coördinator van het Deventer HOI-bestuur

En het concert?

Maaike: “Dat is dit jaar op de Nieuwe Markt. Dat wordt ook leuk, maar er komen iets kleinere artiesten dan vorig jaar, toen de Jeugd van Tegenwoordig optrad. Dit jaar komen met onder meer Snelle, Donnie en Merel allemaal verschillende artiesten, dus dat wordt ook een leuk feestje.”

Hoe is het voor jullie om in het HOI-bestuur te zitten?

Maaike: “Echt een geweldige ervaring. Zoiets maak je niet gauw mee. Het is zo’n bizarre ervaring dat je zometeen 1200 studenten hebt zien dansen. Gaaf dat je dat mag doen.”

Floran: “Je krijgt meer ervaring in dingen die je tijdens je opleiding nooit leert. Je ziet dingen van een heel ander perspectief. Voor ik aan de HOI begon dacht ik dat het enorm veel werk zou zijn en dat is het ook, maar nu je het zelf doet, is het een stuk behapbaarder. Normaal dacht ik dat het dit nooit zou kunnen, maar nu doe ik het en gaat het best goed. Je leert echt veel nieuwe dingen.”

Annouk: “En het contact met de verschillende mensen is echt heel leuk. Ik had hen anders nooit leren kennen.”

Kunnen jullie elkaar nog wel uitstaan?

Annouk: “Het klikt juist echt heel goed.”

Maaike: “Het gaat echt geweldig. We gaan ook buiten de HOI goed met elkaar om door bijvoorbeeld een drankje te gaan drinken. Dat is ook fijn.”

Annouk: “En doordat het zo fijn gaat, zie je het ook niet als een verplichting als je iets moet doen. Is er weer een vergadering? Daar kijk ik dan naar uit, dan gaan we weer leuk brainstormen over dingen.”

Floran: “Daar krijg je inderdaad wel energie van.”

Hoe waren jullie eigen ervaringen toen jullie meededen aan de HOI?

Maaike: “Ik vond het zelf wel heel spannend. Het is nu vijf jaar geleden, maar het was een hele ervaring en ik ken nog steeds mensen van andere studies die ik toen het ontmoet.”

Hoe neem je die ervaring, dat je het spannend vond, mee als organisatie?

Maaike: “We sturen de papa’s en mama’s bijvoorbeeld op papa-en-mama-kamp. Het weekend voor de HOI mogen ze lekker feesten, zodat ze die week erna rustig aan kunnen doen en zodat er alvast bonding ontstaat, waardoor ze de kinderen goed kunnen begeleiden. Het HOI-bestuur van Enschede vond dat een leuk idee en ging kijken of ze dat de volgende jaren ook kunnen doen.”    

Annouk: “Als ze elkaar goed kennen, krijg je dat de groepjes ook makkelijker met elkaar mixen. Als dan zes groepjes gaan bowlen, doen ze dat ook echt samen en blijven mensen niet alleen bij hun eigen groepje.”

Maaike: “Je merkt wel echt het verschil, ook in de ervaring van de kinderen. We krijgen altijd als feedback dat de mama’s en papa’s echt goed voor ze gezorgd hebben en dat ze hen echt graag de stad wilden laten zien. We krijgen altijd goede reacties en dat zie je wel in het eindcijfer die ze ons geven.”

Annouk: “Als we een mailtje krijgen van een papa of mama, reageren we ook altijd supersnel en vol enthousiasme, zodat zij ook het vertrouwen krijgen dat er goed voor hen gezorgd gaat worden tijdens de HOI.”

Hebben jullie er eigenlijk een beetje zin in?

In koor: “Ja, absoluut.”

Maaike: “Het is wel heel spannend, want het is al bijna zover. Over anderhalve maand staat het voor de deur. Je bent straks weer fulltime bij elkaar en natuurlijk ben je elkaar wel even zat, maar uiteindelijk is het heel leuk. Je geeft je zomervakantie er een beetje voor op, maar je krijgt er heel veel voor terug.”

Floran: “Het is dit of werken in een fabriek. Dan weet ik mijn keuze wel.”

Waar hebben jullie het meest zin in?

Floran: “Ik denk de dagen zelf. Dat wordt een hele ervaring, dat je denkt: dat hebben wij gewoon gedaan.”

Annouk: “Je bent echt vanaf maart al bezig met alles plannen en dan zie je het allemaal voor je.”

Floran: “Ik heb nog steeds moeite met realiseren dat de hele binnenstad straks op stelten staat. Door ons. Dat is wel gekkenwerk.”

Gaan jullie zelf ook nog wel even een feestje vieren?

Annouk: “Dat gaan we wel proberen.”

Maaike: “We doen ons best. We zijn aanwezig, maar hoe lang we het volhouden is de tweede vraag. Dat weekend met de mama’s en papa’s wordt rustiger voor ons en dan hopen we zelf ook meer te kunnen genieten. Tijdens de HOI is het gewoon heel druk en dan ben je de hele tijd bezig, maar tijdens de barbecue kunnen we tussendoor ook wel even een biertje drinken. Dan sta je daar met z’n allen: zo tof! Iedereen staat daar dan eigenlijk door ons.”

Annouk: “Ik denk dat het ook juist de kleine momenten gaan zijn. Doordat het druk is, moet je eigenlijk af en toe even vijf minuten alles laten liggen. En alleen maar denken: wow.”

Even voorstellen: de bestuursleden van HOI Deventer

Maar wie zijn nou daadwerkelijk de personen achter de HOI in Deventer? De bestuursleden stellen zich voor.

Maaike Beernink (Chemie)

"Ik ben 22 jaar oud en ben dit jaar de coördinator van het HOI Bestuur. Afgelopen drie jaar heb ik met veel plezier deelgenomen als bestuurslid, echter mag ik dit jaar het bestuur begeleiden om zo met elkaar een onvergetelijke introductieweek neer te zetten. Gedurende de HOI ben ik verantwoordelijk voor de grote lijnen. Denk hierbij aan de begroting, de vergunningen en het behouden van het overzicht."

Raoul Fix (Chemie)

"Ik ben 21 jaar oud en zit momenteel in het derde jaar van mijn opleiding chemie. Afgelopen jaar heb ik meegeholpen als crew en heb ik het bestuur ondersteund. Dit jaar wilde ik de uitdaging graag aangaan om de HOI 2019 te organiseren. Ik hou mij hierbij voornamelijk bezig met de HOI-app, de sponsoren en natuurlijk het ondersteunen van de rest van het bestuur. Ik hoop een fantastische HOI voor jullie neer te zetten!"

Dominique Evers (Chemie)

"Op dit moment ben ik 24 jaar oud en ik was vorig jaar de fotograaf van de HOI. Ik heb toen ook een beetje mogen ondersteunen en dat beviel vanuit beide partijen zo goed, dat ik het bestuur ben ingetreden. Tijdens deze HOI ben ik verantwoordelijk voor de infomarkt, de pizzaparty en wat kleinere randzaken. Ik hoop jullie een onvergetelijke HOI te bieden, tot dan!"

Floran Douma (Toegepaste Psychologie)

"Ik ben 22 jaar en dit jaar mag ik voor het eerst het HOI-bestuur ondersteunen. Op het moment zit ik in het derde jaar van mijn opleiding Toegepaste Psychologie, gespecialiseerd in de gezondheidspsychologie. Tijdens mijn opleiding heb ik een bepaalde passie gevonden voor studentactivisme en geef daar graag mijn eigen toevoeging aan. Vandaar ook dat ik op het moment ook in het bestuur van de studievereniging zit van mijn opleiding. Zodoende heb ik al ervaring in het bestuursleven. Tijdens de HOI heb ik de eer om de activiteiten van de woensdag en donderdag in te vullen. Ik zal mijn best doen om het zo leuk en gezellig mogelijk voor jullie in te vullen!"

Annouk van der Lely (Tourism Management)

"Ik ben 21 jaar en ben in juni afgestudeerd aan de opleiding Tourism Management. Ik help mee met het organiseren van de HOI omdat ik altijd al een passie heb gehad voor evenementen en gastvrijheid. Daarnaast hou ik ook erg van de gezelligheid die het met zich mee brengt en het ontmoeten van zoveel nieuwe mensen! Binnen de HOI hou ik mij voornamelijk bezig met de (logistieke) planning, communicatie en PR, en ben ik de link tussen de internationale en Nederlandse studenten. Hopelijk tot snel!"

Ismail Aifa (International Business)

"Ik ben 21 jaar oud en studeer International Business in Deventer. Ik ben een hypere, energieke Egyptische dude die er helemaal klaar voor is! Ik hou van eten, eten en ook nog van eten. En.. ergens tussendoor kan daar ook nog wel een drankje aan worden toegevoegd!"

Simona Balabanova (International Business Innovation and Technology)

"Ik kom uit Bulgarije en doe International Business Innovation and Technology. Ik praat graag en ben erg extravert. Ik ben er helemaal klaar voor om zoveel mogelijk nieuwe mensen te ontmoeten met verschillende achtergronden!" 

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv