Saxion Pride Vignet: ‘die normalisering, dat is waar we naartoe moeten’
Vanaf nu beschikt Saxion over een officieel Pride Vignet: een variant op het organisatielogo waarmee de steun voor de lhbtiq+ community naar buiten toe kan worden uitgedragen. We spreken met Stahn Moes, voorzitter van Studievereniging Queer, over de totstandkoming en de betekenis van het vignet: “Wat ik om me heen hoor is dat mensen deze extra steun fijn vinden. Het gevoel welkom te zijn neemt hierdoor toe.”
Stahn Moes belt in vanuit een studentenhuis in Zutphen, op ‘treinafstand’ van Saxion Deventer, de thuisbasis van Studievereniging Queer. Ons gespreksonderwerp van vandaag: het gloednieuwe Saxion Pride Vignet. Allereerst: waar moeten we precies aan denken bij zo’n vignet? “Het is een variant op het Saxion-logo,” zegt Stahn, “dat gebruikt kan worden tijdens lhbtiq+ gerelateerde evenementen. Wij als studievereniging Queer verzorgen soms bijvoorbeeld een educatief seminar, of we zijn aanwezig bij de Deventer Pride. Dat zijn ook dingen waar Saxion aan meewerkt. Het hebben van het vignet is dan een mooie manier om uit te dragen dat je echt trots bent op je bijdrage. Vanuit het idee: we doen hier niet alleen aan mee, maar we stáán hier ook voor. Het laat een extra stapje steun zien.”
De behoefte aan een officieel Pride Vignet bestond al langer bij het Saxion Diversity Office, dat – naast SV Queer – een belangrijke rol speelde bij het ontwerpproces. Of eigenlijk gaat het vooral om een achterliggende behoefte: het laten zien van commitment tijdens lhbtiq+ gerelateerde evenementen en gebeurtenissen. Op de vraag of het uitdragen van die extra commitment echt zo urgent is, reageert Stahn: “Vandaag de dag is dat denk ik best wel nodig. Onze leden merken dat ook… Soms zijn er andere studenten die het normaal vinden om ons lastig te vallen. Dat is intenser geworden de laatste tijd.”

Stahn met het Saxion Pride Vignet.
Acceptatie
Stahn haast zich om te zeggen dat het bij dat lastigvallen vaak over ‘kwajongensgedrag’ gaat. Desalniettemin gaat het op de eerste plaats om gedrag dat ervoor kan zorgen dat mensen zich niet geaccepteerd voelen. En laat dat nou een van de belangrijkste doelen van het Pride Vignet zijn: bijdragen aan een gevoel van acceptatie onder álle Saxion-studenten. “Gelukkig wijzen Saxion en de academie waar wij met SV Queer zitten negatief gedrag dat aan ons gericht is duidelijk af,” zegt Stahn. “Ze staan ons echt bij. Maar dat neemt niet weg dat er voor ons een bepaald gevoel van onveiligheid kan ontstaan. Het gevoel niet thuis te zijn. Dingen als het Pride Vignet – hoe klein zoiets misschien ook lijkt – bewijzen juist het tegendeel.”
De ontwerpfase van het Pride Vignet stond in het teken van nauwe samenwerking. “Ons volledige bestuur was erbij betrokken,” vertelt Stahn. “We mochten meekijken en hebben ook mee mogen besluiten. Tijdens vergaderingen hebben we duidelijk onze mening kunnen geven. Bij de totstandkoming van het vignet voelden we ons als echte contributors.” In een latere fase moest er worden gekozen uit drie varianten van het Pride Vignet. Hoe een van die varianten uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam? Stahn: “Het is een vrij simpel logo. Simpel maar duidelijk. Als je er meer poespas in verwerkt, zou het alleen maar minder herkenbaar worden. Het vignet moet ‘herkenbaar Saxion’ blijven; het is Saxion die hier iets mee zegt. Verder heeft dit vignet gewoon de juiste vibe.”
Wij hebben best wel wat internationale leden, ook uit landen waarin het zijn van queer absoluut not done is. Die leden hebben heel bewust voor Nederland gekozen als plek om te studeren. Onder andere vanwege de vrijheid en individualiteit waar ons land om bekend staat.
Internationaal
Hoewel het Pride Vignet nog nieuw is, zijn er binnen Saxion al wel wat eerste reacties te horen. “Ik ben ook even bij de andere leden langsgegaan,” zegt Stahn, “om te vragen wat het vignet voor hen betekent. Wat ik om me heen hoor is dat mensen deze extra steun fijn vinden. Het gevoel welkom te zijn neemt hierdoor toe. Wat ikzelf vooral fijn vind – en dan kijk ik met mijn bestuurderspet op – is dat er om onze mening wordt gevraagd. Dat we hierin zijn meegenomen, bevestigt hoe ik Saxion zie: als behulpzaam en bereidwillig. Alleen al dat ik dat kan vaststellen, ervaar ik als iets waardevols. Het laat zien waar Saxion als organisatie voor staat. Waar wij sámen voor staan. Het vignet maakt dit in bredere zin zichtbaar dan bijvoorbeeld alleen een e-mailhandtekening. We communiceren hiermee niet als twee aparte groepen, maar als één geheel.”
Hoe zit het met de betekenis van het Pride Vignet specifiek voor de internationale leden van SV Queer? “Wij hebben best wel wat internationale leden,” zegt Stahn, “ook uit landen waarin het zijn van queer absoluut not done is. Die leden hebben heel bewust voor Nederland gekozen als plek om te studeren. Onder andere vanwege de vrijheid en individualiteit waar ons land om bekend staat. Dat zijn dingen waar sommige internationale leden echt naar snakken.”
We moeten doorgaan met deze energie. De initiatieven zijn er al, en de mensen die hier met liefde aan mee willen werken staan klaar. Ga mee op die golf.
Nuchterheid
En passant noemt Stahn het voorbeeld van een verenigingslid dat waarschijnlijk nooit meer kan terugkeren naar het land van herkomst, puur vanwege de vijandigheid die daar heerst tegenover de queergemeenschap. Stahn vervolgt: “Het idee dat je hier oprecht jezelf mag zijn – niet alleen in een sociale kring maar ook op organisatorisch niveau – zorgt voor een gevoel van veiligheid en trots. Hier is het toegestaan om te zijn wie je bent. Ik denk dat het heel jammer zou zijn als wij in Nederland omwille van andermans mening of andermans cultuur onze eigen waarden dan maar weg gaan stoppen. Ik weet dat dat een soort energie is die momenteel heerst, maar dat is niet hoe het gros van de Nederlanders hun eigen cultuur ziet. Wij zijn tolerant, en zo willen we onszelf ook graag zien. Ik denk dat het vignet dan een sterk beeld is.”
Stahn verwacht dat het Pride Vignet voor extra steun in de regio kan zorgen. Bijvoorbeeld vanuit de gemeente Deventer, waarmee Saxion en SV Queer al veel samenwerken. Tegelijkertijd zal er meer nodig zijn dan alleen een vignet. Stahn: “Er gebeurt veel achter de schermen. We zijn in gesprek met academies over allerlei ideeën en plannen. Ik denk wel dat er nog meer uitgevoerd mag worden. Waarbij we niet alleen maar dromen over wat fijn of handig zou zijn, maar initiatieven ook echt gaan implementeren. Ik hoop dat het vignet daarbij stap één kan zijn. We moeten doorgaan met deze energie. De initiatieven zijn er al, en de mensen die hier met liefde aan mee willen werken staan klaar. Ga mee op die golf. Ook al is het soms drie stappen naar voren en twee stappen terug, toch rollen we langzaam vooruit.”
Ga mee op die golf. Het is een hoopvolle oproep. “Nadat ik eerlijk uit begon te komen voor wie ik ben,” memoreert Stahn tot slot, “toen zeiden mensen: je opa en oma gaan het niet begrijpen, ze komen uit een andere tijd. Maar mijn opa en oma, geboren en getogen Tukkers, zeiden: het had mij ook kunnen overkomen, zo lang jij maar gelukkig bent. Die normalisering, dat is waar we naartoe moeten. ‘t Is wat het is, vanuit oosterse nuchterheid.”
Fotografie: Thomas Busschers