Alumnus Eva Haverkate op haar werkplek
Studentenleven

Alumnus Eva Haverkate mocht na haar afstudeerstage bij het bedrijf blijven

IMG-0957.jpg
Iris Naarding Leestijd Minuten

Elk jaar studeren er tal van studenten af bij Saxion, maar waar komen deze alumni uiteindelijk terecht? Eva Haverkate, alumnus Human Rescource and Business Management (HR&BM), werkt sinds haar afstudeerstage bij DCW. “Dat ik na mijn stage mocht blijven, zie ik als een enorm compliment. Ik kan mijn leerproces voortzetten en ervaring opdoen. In deze omgeving kom ik echt tot mijn recht.”

Hoi Eva, wat doet DCW precies?

“DCW is het Beschut Bedrijf van de gemeente Enschede. Ook wel een sociale werkplaats. Ze biedt werk aan medewerkers die voor 2015 via de Wet Sociale Werkvoorziening zijn ingestroomd en vanaf 2017 ook aan medewerkers die via de Participatiewet instromen. Op dit moment werken er ongeveer 435 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt bij DCW. Deze afstand wordt veroorzaakt door fysieke- of psychische problemen of door bepaalde levensgebeurtenissen. De complexiteit van de problematiek van de mensen en de veranderende arbeidsmarkt maakt dat het vinden en behouden van werk voor deze groep moeilijk is. Zij hebben begeleiding nodig die een reguliere werkgever niet kan bieden. Dat DCW de benodigde professionele begeleiding biedt, betekent dat wij dus geen gewone werkgever zijn. Wij passen ons werk en onze begeleiding aan de medewerkers aan. Elke werkplek binnen DCW is een plek op maat die past bij de betreffende medewerker. Dat is bijzonder om te ervaren.

De sociale werkplaatsmedewerkers voeren licht productiewerk uit, zoals: verpakken, assemblage, textielwerkzaamheden en er is een kwekerij waar medewerkers onder andere planten stekken en verpotten.”

Je kon bij DCW afstuderen en uiteindelijk mocht je daar blijven werken. Hoe was dat voor jou?

“Heel bijzonder. Het afgelopen jaar leken alle puzzelstukjes op hun plek te vallen. Mijn stage bij DCW, op de afdeling Personeelszaken, was op mijn behoeftes en mogelijkheden afgestemd. De stage maakte dat ik kon groeien en ontwikkelen als professional en als persoon. Mijn stage was dé plek waar ik het geleerde in de praktijk kon brengen. Het geleerde vanuit mijn opleiding en de therapie die ik volgde voor mijn klachten. In eerste instantie rekenden mijn stagecoördinator/ coach vanuit het Saxion, DCW en ik op een jaar stagelopen. Zodat ik voldoende tijd had om aan mijn competenties te werken en te kunnen re-integreren. De stage verliep zo goed dat ik binnen zes maanden het alsnog kon afronden met een 8. Toen ik hoorde dat ik mocht blijven als opleidingsfunctionaris zei ik direct volmondig ja!

Ik ben erg open over mijn psychische klachten geweest richting Saxion en DCW. Hierdoor stonden er constant mensen achter mij om mij te begeleiden. Het was en is soms nog steeds zoeken naar wat wel en niet werkt voor mij. Dat kost tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Het geeft mij zelfvertrouwen dat ik word gezien en gewaardeerd als persoon met al mijn kwaliteiten en onzekerheden.”

Hoe heb je je terug weten te knokken na je psychische klachten en alsnog je studie afgerond?

“Dit hangt met allerlei factoren samen. Ik heb de afgelopen twee jaar ontzettend hard gewerkt voor mijn herstel. Alle handvatten die ik kreeg, pakte ik aan. Het is echt maatwerk. Wat voor mij werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Ik was erg gemotiveerd om mijn studie af te maken ondanks mijn klachten. Alleen moest de manier waarop iets anders ingericht worden dan voor andere studenten. Ik liep bijvoorbeeld in een lager tempo stage, namelijk 20 uur per week in plaats van 32 uur.

Hoe heb ik weten terug te knokken? Door om hulp te vragen, mij open en kwetsbaar op te stellen en samen te werken met alle betrokken partijen. Het op een lager tempo door kunnen gaan met mijn studie gaf mij vertrouwen. Ik stond niet stil en ik kon de gekregen handvatten direct toepassen. Als ik ergens tegen aan liep, kon ik het benoemen. Ik kon het kwijt bij de hogeschool, bij mijn begeleiding op stage of bij de GGZ. Zo kon ik telkens aansluiting vinden bij iemand. De combinatie van: het om hulp vragen, samenwerken en de begeleiding hebben mij erg goed gedaan. Ik ben trots op mezelf dat ik heb doorgezet, ondanks alles heb ik er ‘maar’ een jaar extra over gedaan dan de norm.

 

De gebeurtenissen en het verloop ervan hebben mij in positieve zin opnieuw laten kennis maken met mijzelf. Ik weet veel beter wie ik ben, wat ik wel en niet kan, wat ik wil. Het heeft mij gevormd, omdat ik mijzelf zoveel meer gunde dan psychische klachten. Er is zoveel meer dan dat. Ik ben zoveel meer dan dat. Ik hoop dat ik een stukje van mijn levenservaring en proces mee kan geven aan een ander.”

Wat is momenteel je functie bij DCW?

“Ik ben opleidingsfunctionaris bij DCW. Dat is een onderdeel van de afdeling Personeelszaken. Ik werk samen met twee medewerkers. Eén van hen houdt zich bezig met alle administratieve zaken rondom het verzorgen van opleidingen, zoals de aanmeldingen, het regelen van certificaten en ervoor zorgen dat de juiste gegevens in het personele systeem komen te staan. De andere medewerker houdt zich bezig met het organiseren van allerlei activiteiten rondom het grote traject Duurzame Inzetbaarheid. Deze doelgroep moet ook langer doorwerken. Wij vinden het onze taak als werkgever dat zij gezond en met plezier mogen werken. En dat zij mogen groeien en ontwikkelen naar hun vermogen en op hun eigen tempo. Het verzuim onder de SW-doelgroep is hoog. Met dit traject hopen wij dat wij een omslag kunnen maken in het denken van verzuim richting duurzame inzetbaarheid. Juist omdat deze groep dat zo hard nodig heeft.

Ik coördineer het grotere geheel. Voor het managementteam, de werkbegeleiders en P&O-adviseurs ben ik een sparringpartner. Ik leg en onderhoud contacten met vrijwilligers(organisaties) en opleidingsinstanties zoals het ROC en het Zone.College. Daarop aansluitend ontvang en haal ik de opleidingsbehoefte op. Het organiseren, plannen en regelen van allerlei zaken rondom workshops, trainingen en opleidingen. Daarnaast ben ik bezig om DCW te promoten als stagebedrijf. Studenten en afstudeerders kunnen ons zoveel brengen en leren. Omgekeerd is hier ook veel te halen. Een sociale werkplaats is een bijzondere omgeving en anders dan welk ander bedrijf dan ook! Voor het komende halfjaar begeleid ik een studiegenoot tijdens haar afstudeeropdracht bij DCW. Bijzonder, omdat ik zelf pas klaar ben met mijn studie.”

Wat is het leukste aan je werk?

“Ik doe mijn werk met veel plezier en enthousiasme. Mijn enthousiasme is het mooiste wat ik weer heb gevonden. En anderen zien het ook. Dat is zo leuk om terug te krijgen. Aan het werk zelf vind ik het leukste dat ik het op mijn eigen manier invulling mag en kan geven. Ik krijg alle ruimte voor eigen initiatieven. Als ik iets niet weet? Een collega personeelsadviseur is jarenlang opleidingsfunctionaris geweest. Op haar kan ik terugvallen.

Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om te leren, groeien en ontwikkelen, terwijl het voelt alsof je situatie zo uitzichtloos is. Aan het einde van de werkdag draait het voor mij evenveel om mijn eigen ontwikkeling als de ontwikkeling van medewerkers. Beide aansluitend op onze eigen behoeften en mogelijkheden. Dat is best een uitdaging, omdat daarbij allerlei partijen betrokken zijn. Ik ben er trots op dat ik, als opleidingsfunctionaris mag bijdragen aan het groeien en ontwikkelen van deze doelgroep. Ondanks hun beperkingen en moeilijkheden.”

Wat is je het meest bijgebleven uit je Saxion-tijd?

“Wat mij het meeste is bijgebleven en ook zal blijven is de hulp en ondersteuning die Saxion mij geboden heeft in het laatste jaar van mijn opleiding. Ik heb zoveel begrip gekregen voor mijn situatie. Aan alle kanten werd er met mij meegedacht en werden oplossingen aangedragen, zodat ik toch kon afstuderen en stagelopen. Dat motiveerde mij om door te gaan. Het meeste heb ik gehad aan Hendriëtte Meijer, stagecoördinator van HRM en Toegepaste Psychologie Zij heeft mij, zowel als coördinator en coach, op de achtergrond begeleid vanaf het einde van mijn scriptie tot aan mijn diploma-uitreiking.

Het meest waardevolle dat ik heb geleerd is dat ik om hulp mag vragen. Mensen willen je graag helpen, is mijn ervaring. Dat ik anderen in kan en mag zetten voor datgene wat ik nodig heb en dat ik daar ‘gewoon’ om mag vragen. Ik heb ook geleerd om aan te geven wat ik nodig heb of waar ik behoefte aan heb.”

Welke tips heb je voor studenten die ook een mooie baan willen vinden?

“Ik wil andere studenten meegeven dat je jezelf mag laten zien! Natuurlijk is dat spannend. Wees open en nieuwsgierig. Observeer wat er om je heen gebeurt en anticipeer daarop. Toevallig liep ik onlangs een recruiter tegen het lijf. Ik dacht dat het een collega was, waarvan ik was vergeten om haar hand te schudden en mijzelf aan haar voor te stellen. Ze had mij te laat getroffen, anders had ik kunnen solliciteren (tijdens mijn stage nog) voor een HRM-functie. Zo zie je dat er elke dag kansen voorbijkomen die je kunt pakken. Dus durf jezelf te laten zien!

Wat ik ook mee wil geven is dat we onszelf als studenten en jong professionals meer mogen waarderen. Het is zo makkelijk om kritisch en streng te zijn om te voldoen aan eisen of verwachtingen van jezelf, school of werk. Elke stap die je maakt is er één en dat is er één om trots op te zijn.”

IMG-0957.jpg

Iris Naarding

Iris Naarding is een thesisstudent Hotel Management in Apeldoorn met een grote passie voor hospitality, in de brede zin van het woord. Iris is spontaan, nieuwsgierig en altijd in voor een praatje of een goed verhaal. Naast schrijven voor de nieuwsredactie uit zij haar creativiteit graag in haar bullet journal en in haar vrije tijd kookt zij graag voor vrienden en kun je haar tegenkomen bij hotspots in Apeldoorn.

Gerelateerde artikelen

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn