SURF verslag Marald Rouwen2.png
Organisatie

SURF Onderwijsdagen 2019 – Versnellen van onderwijsinnovatie

Leestijd Minuten

De SURF Onderwijsdagen zijn dé inspiratiebron op het gebied van onderwijsvernieuwing met ICT in Nederland voor MBO, HBO en WO. Dit jaar stonden deze dagen in het teken van het versnellen van onderwijsinnovatie. De keynote tijdens de eerste dag werd verzorgd door Christien Bok met als titel “Samenscholen of verslonden worden”.

Christien vertelt over het gemak dat ze ervaart bij het boeken van een vakantie met haar vriendin aan de hand van gratis apps als “Whatsapp”, AirBnB, Expedia en Tikkie. Alle vluchten van alle vliegmaatschappijen op één plek en een appartement dat precies past bij haar wensen, wordt gerealiseerd door platforms. Het kenmerk van platforms is dat ze vraag en aanbod bij elkaar brengen. Een platform maakt zelf geen producten, maar brengt behoeftes bij elkaar.

Om maar weer eens aan te geven hoe makkelijk we persoonlijke data weggeven aan deze platforms toont ze het fragment “Elke app heeft een prijs” van ConsuWijzer uit 2015 en in mijn ogen nog zo actueel.

Daarna houdt ze een pleidooi voor standaardisatie binnen het onderwijs om te kunnen komen tot flexibilisering en om niet verslonden te worden door platforms van bijvoorbeeld de Big Five (Apple, Facebook, Google, Amazon en Microsoft). Samenwerking tussen hogescholen is hierbij noodzakelijk. Het onderwijs moet opstaan om onze publieke waarden als privacy, veiligheid, betrouwbaarheid, transparantie, gelijkheid en democratische controle te beschermen. Het gaat in het onderwijs niet alleen om het realiseren van gemak voor studenten zoals bij het boeken van de vakantiereis hierboven maar ook om het beschermen van onderwijswaarden als kwaliteit, toegankelijkheid, keuzevrijheid en bildung.

We hebben daarvoor open standaarden nodig: standaarden die het mogelijk maken om gegevens uit te wisselen, zodat je niet gebonden bent aan de gesloten omgeving van één marktpartij. Zo voorkomen we dat platformen de macht overnemen.
We moeten in het hoger onderwijs dus snel afspraken gaan maken over open standaarden, en daar moeten we vaart mee maken. We moeten dus samenscholen, om te voorkomen dat we verslonden worden.

SURF verslag Marald Rouwen.png

Marald Rouwen

Manager TLC

Gerelateerde artikelen

Microfoon - bron: florantevaldez, Pixabay Organisatie

Ervaringen met podcasts in het onderwijs

20 oktober 2023
Ontwikkeltools.jpg Organisatie

Tools en methodiek voor het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs

21 juni 2023
Blendy lancering afbeelding.jpeg Organisatie

Lancering nieuwe versie van Blendy: dé website voor interactieve werkvormen