Smart City.jpg
Organisatie

Lectoraat Smart Cities onderdeel van het Urban Development Initiative

Leestijd Minuten

De toenemende verstedelijking en groei van de wereldbevolking zijn geen nieuwe ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen hebben allerlei ecologische en sociale gevolgen en gevolgen op het gebied van gezondheid. Om de complexe uitdagingen die hier bij horen aan te gaan is in de Metropoolregio Eindhoven het Urban Devolopment Initative (UDI) in het leven geroepen. Het is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Eindhoven en Helmond, Brainport Development en de TU/e. Het lectoraat Smart Cities is trots hier deel van uit te maken.

Het eerste programma dat in januari 2021 is gestart door het UDI is het Digital City Program. Het programma richt zich op digitale oplossingen voor integrale en duurzame stadsplanning waarbij digital twinning en virtual reality een grote rol gaan spelen. Zoals de naam digital twin al doet vermoeden wordt een digitale replica van de stad gebouwd. Dankzij deze digial twin kunnen mogelijke ingrepen digitaal nagebootst worden om zo te testen wat de effecten zijn. Deze manier van werken brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kan het gemeenten en bedrijven enorm helpen om de samenwerking met hun partners maar met name ook met inwoners te versterken. Op dit moment wordt er bij veel samenwerkingstrajecten veel tijd en geld geïnvesteerd om burgerparticipatie tot stand te brengen, maar vaak zonder succes. Het Digital City Program gaat naast de digital twin andere instrumenten inzetten voor meer co-creatie. Dit zal zorgen voor meer draagvlak bij het maken van keuzes bij complexe stedelijke uitdagingen.

Het Urban Development Initative is een samenwerkingsverband van circa 20 partners. Naast partners uit onderwijs en onderzoek zijn er partners vanuit de overheid en het bedrijfsleven betrokken. Tijdens de uitvoering van het Digital City Program zal een innovatieportfolio van verschillende innovatieprojecten en business- en gebruikerslabs opgebouwd worden. Het doel hiervan is om de expertise onder de partners te vergroten en te zorgen voor meer innovatieve oplossingen binnen het smartcitydomein. Deze innovatieve oplossingen kunnen dankzij de samenwerking sneller en efficiënter ontwikkelend worden, om vervolgens ook op te schalen.

Gerelateerde artikelen

Organisatie

Duurzaamheid in Beeld: Een datavisualisatie voor groenere tuinen

05 oktober 2023
Omgeving en data Organisatie

GROUNDED: Het onzichtbare toepasbaar maken

30 januari 2023
Slotconferentie.jpg Organisatie

Het eind van project Netmobiel maar het startschot voor Mobility-as-a-Service in de Achterhoek