Smart Cities
We helpen steden met slimme technologie het hoofd te bieden aan maatschappelijke uitdagingen die de kwaliteit van leven in steden onder druk zetten. De inzet van dit soort technologie vraagt om een sociotechnische aanpak die groepen burgers niet alleen betrekt bij het ontwerpproces, maar ook deel laat uitmaken van de oplossing zelf. Data biedt kansen voor een beter functionerende en democratischere overheid.
Data biedt kansen voor een beter functionerende en democratischere overheid.
Onze expertises
Ontwikkeling van sociotechnische smartcitytoepassingen
De ontwikkeling van smartcitytoepassingen met stakeholders. Toepassingen zijn technisch én sociaal: ze zijn nauw verweven met wijken, buurten of dorpen.
Verrijking, intergratie en analyse van smartcitydata met AI
Ondersteuning van overheden bij digitalisering van processen en met name de inzet van artificial intelligence daarbij.
Oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken
Stimuleren van bewustwording, draagvlak en gedragsverandering rondom duurzaamheidsthema's zoals mobiliteit, klimaatadaptatie en de energietransitie.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
dr. Mettina Veenstra
Onze focus
Smart Cities heeft een tweetal focusgebieden. Binnen deze onderzoekslijnen komen thema’s als duurzaamheid, mobiliteit, technologie en AI veelvoudig terug. Een essentiële kernwaarde is dat de samenwerking met inwoners en overheden vaak centraal staat waarbij we de invulling van een project laten afhangen van de vraag die heerst in de maatschappij.
Kwaliteit van leven verbeteren met smartcitytoepassingen
Data gebaseerde toepassingen voor gebruik in de openbare ruimte die bijdragen aan de kwaliteit van leven in de stad en in de regio. Mobiliteit, aantrekkelijke binnensteden en (grond)waterbeheer liggen in deze focus. Onze onderzoeks- en ontwikkelprojecten kenmerken zich door een sociotechnische aanpak waarin we stakeholders en communities betrekken in alle fases van het ontwerpproces.
Sturing van overheidsbeleid op basis van data
Met behulp van smartcitytechnologie en open data kunnen steden op een datagedreven manier beslissingen nemen. Dit biedt kansen om het beleidsproces te versnellen en de kwaliteit van beslissingen te verbeteren.
Wij werkten samen met Smart Cities aan het MaaS-platform dat zal moeten uitgroeien tot dé vervoersapp van de Achterhoek. De samenwerking verliep ontzettend prettig, omdat we allebei vanuit een gezamenlijk doel opereerden: de Achterhoeker echt helpen met zijn vervoersbehoefte.
Hoe kunnen we samenwerken?
Smart Cities onderscheidt zich door projecten af te stemmen op de wensen en vraag vanuit de partners en de maatschappij. Wij ondersteunen hierbij gedurende het gehele ontwikkelproces van financiering tot de borging van de toepassing.
- Samenwerken: Gezamenlijke projectontwikkeling en financiering
- Netwerkvorming: Kom in aanraking met ons brede netwerk van partners
- Een helpende hand vanuit het onderwijs: Samenwerking of ondersteuning van studenten behoort tot de mogelijkheden bij een samenwerking met Smart Cities.
Laten we samen naar een oplossing zoeken
Lees meer!Onze onderzoekers
Noël Schuurman
Medewerker Onderwijs en Onderzoek
06 - 4164 3271 n.schuurman@saxion.nl LinkedIn Noël SchuurmanSamenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs
Bij de ontwikkeling van smartcitytoepassingen werken we altijd nauw samen met andere kennisinstellingen, gemeentes, bedrijven en ook het onderwijs. Betrokken studenten van verschillende opleidingen komen terecht in een prettige leeromgeving. Hierbij hebben ze veel keuzevrijheid en doen ze ervaring op binnen het werkveld door samen te werken met onze partners.
Het lectoraat is betrokken binnen de volgende opleidingen:
Jouw studie bij ons lectoraat
Ga je afstuderen of ben je op zoek naar een stage? Heb je de ambitie om meer naast je studie te doen en wil je onderzoeken? Word dan lid van ons lectoraatnetwerk en sluit je aan bij ons netwerk van onderzoekers, bedrijven en oud-studenten.