MeT Konkreet (1).jpg
Onderzoek

Saxion vereenvoudigt grootschalig 3D-printen met nieuw ontwikkelde software

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Het Saxion Betonprint Lab aan het Ariënsplein in Enschede heeft nieuwe software in gebruik genomen, die het mogelijk maakt eenvoudiger grootschalige 3D betonprints te maken. De zogenaamde slicerXL-software werd mede ontwikkeld door onderzoeker en ontwerper Iman Hadzhivalcheva van het lectoraat Industrial Design, die aan het lab verbonden is.

Grootschalig 3D-printen neemt een enorme vlucht. Steeds meer productiebedrijven omarmen de voordelen van het printen met industriële robots. Eén van de obstakels bij deze vorm van printen was tot nu toe de beschikbaarheid van geschikte slicing-software. Bij het gebruik van de reguliere slicers, die op kleinere schaal printen, moeten er veel coördinaten worden gegenereerd. Grotere betonprinters kunnen niet goed overweg met die software en lopen daar op vast.

Hackaton

Iman Hadzhivelcheva participeerde in 2019 bij een door Vertico georganiseerde Hackathon om een gratis open source-slicer te maken die geschikt was voor grootschalig printen. Dit jaar zagen de projectpartners opnieuw kans om samen te werken. "Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe de industrie en de academische wereld kunnen samenwerken om innovatie te ontwikkelen en te verspreiden”, zegt de onderzoeker.

Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe de industrie en de academische wereld kunnen samenwerken om innovatie te ontwikkelen en te verspreiden.

Iman Hadzhivalcheva
Iman Hadzhivalcheva, onderzoeker en ontwerper lectoraat Industrial Design

Rekenkracht spreiden in de cloud

De nieuwe slicerXL-software, die ook in het Saxion-lab toegepast wordt, lost dat probleem op. Vanwege de grote hoeveelheid benodigde rekenkracht voor de software, kon het programmeren vrijwel alleen offline plaatsvinden. Dat maakte de software minder flexibel en ook minder toegankelijk. Met samenwerkingspartners Vertico en Packhunt.io ontwikkelde Saxion de software, waarvoor de benodigde rekenkracht in de cloud gespreid wordt. Zo kan slicerXL het model efficiënt en snel omzetten in printbare code.

Overgang tussen verschillende printlagen

Een ander bijzonder punt van aandacht bij het grootschalig printen is de overgang tussen de verschillende printlagen. Bij kleine prints vallen deze naden of seams nauwelijks op. In het groot is dat anders. Met de ontwikkelde software kan de positie van de naad en de overgangsafstand goed worden aangepast. Het is één van de functionaliteiten die bij deze nieuwe manier van grootschalig slicen enorm is verbeterd.

Bij dit project waren betrokken: Karin van Beurden (lector Industrial Design), Ivo Vrooijink (projectleider 3D betonprinten project Konkreter), Dion Zwakenberg (beheerder betonprint lab) en Iman Hadzhivalcheva (onderzoeker/ontwerper lectoraat Industrial Design).

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Erik Goselink (Foto: Thomas Busschers) Corporate

Erik werd onderzoeker bij Industrial Design: ‘Bij Saxion breek ik elke keer een nieuw hoofdstuk aan’

25 november 2024
Ondernemerschap

Schoon in een handomdraai: Faik bedacht de ‘AquaBooster’ tijdens zijn studie

26 september 2024
Onderzoek

Harrie van Bommel over vier jaar Fieldlab CIM: een ode aan het interdisciplinaire werken