Betonlab

3D betonprint lab

Binnen dit lab ontwikkelt lectoraat Industrial Design samen met regionale partners een 3D betonprinter en diverse vernieuwende toepassingen.

Een 3D-geprint huis. Toekomstmuziek? Als het aan bouwend Nederland ligt niet. Maar dan moet er wel geprint kunnen worden met beton en zo ver is het nog niet.

In het 3D betonprint-lab ontwikkelt lectoraat Industrial Design samen met een groep ondernemende bedrijven uit de bouwketen een 3D betonprinter. Dit wordt gedaan in het kader van het RAAK-mkb project Konkreet. Er wordt onderzoek gedaan naar de receptuur, aansturing/controle, ontwerp van de printvorm, opschaling, wapening en ondersnijding. Tegelijk zijn, vanuit de mogelijkheden van het materiaal, toepassingen en oplossingen verkend. Tijdens dit proces hebben we geleerd dat het mogelijk is unieke elementen zonder extra kosten en tijdsbesteding te maken: dit geeft de ontwerpers een nieuw soort vrijheid en mogelijkheden. Het is nu eenvoudig om constructies aan te passen naar wens en functie en structurele en functionele optimalisatie te implementeren. Daarvoor is een andere manier van denken en werken vereist en verkennen we nu een andere, dynamische manier van modelleren (o.a. Generative Design).

Profielfoto Ivo Vrooijink

Ivo Vrooijink, MSc

Projecmanager/ onderzoeker

(088) 019 3358 linkedin