L-Bow.jpeg
Onderzoek

FabLab ontwerpt coronabestendige deurgreep

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Als je handig bent, opent dat vaak vele deuren. Voor Sebastiaan Moes, technisch coördinator van het Saxion FabLab Enschede, is dat letterlijk het geval. Hij ontwierp vanwege de uitbraak van het coronavius de L-Bow: een deurgreep waarmee je met je elleboog een deur kunt openmaken. “Als je de wereld een beetje beter kan maken, waarom zou je dat dan niet doen?"

Hoi Sebastiaan, hoe kwam je op het idee voor de L-Bow?

“Het Fablab waar wij normaal in werken is vanwege het coronavirus gesloten en ik werd getipt dat een Belgische firma een elleboogsteun had ontwikkeld om een deur te kunnen openen. Met je elleboog kom je niet zoals met je handen in contact met je neus, oren of ogen, dus kun je daarmee niet een eventuele infectie overbrengen. Ik dacht gelijk: even kijken of dat wat is. Dus ik heb het 3D-bestand gedownload en 3D-geprint, maar het was nogal een werktuigbouwkundig onderdeel. Ik moest eerst bij de gereedschapwinkel specifieke boutjes en moertjes kopen om de deurgreep te kunnen monteren. Ik heb thuis ook nogal een kromme deurklink en de deurgreep paste voor geen meter, dus ik dacht: dit is helemaal niks. Dat kan ik veel beter.”

Toen ben je aan de slag gegaan?

“Ja, dat is natuurlijk mijn werk. Ik had al een aantal 3D-printers mee naar huis genomen vanuit het FabLab en ben gaan nadenken over een beter ontwerp. Toen heb ik een drietal prototypes ontworpen en elke keer verbetert. Zodoende kwam ik tot de L-Bow. Volgens ons een veel beter ontwerp, dat ergonomischer, prettiger in het gebruik en makkelijker te printen is. Voor onze versie hoef je niet met gereedschap in de weer en hij past op diverse deurklinken.”

We beschikken over 3D-printers, kennis, kunde en inzichten en daarmee kun je zo de wereld een beetje beter maken. Als je daar de mogelijkheid voor hebt, waarom zou je dat dan niet doen?

0 (2).jpeg
Sebastiaan Moes, technisch coördinator van het Saxion FabLab Enschede

Wat gaat er nu met de L-Bow gebeuren?

“We hebben enkele aanvragen gekregen van tandartsen en huisartsen, die ons vonden via onze LinkedIn-pagina. Het is eigenlijk gewoon in een keer gaan lopen. De eerste setjes zijn al verstuurd en we hebben ook een prototype opgestuurd naar een verpleeghuis in Enschede en een hospice in Enter. Overigens bieden we ook een gezichtsmasker aan, bijvoorbeeld voor tandartsen, die natuurlijk in een bepaalde stand boven patiënten moeten hangen. Dat masker moeten we nog voorleggen aan wat mensen uit de medische wereld.”

Waarom wilde je graag wat doen in deze tijden van corona?

“Het eerste weekend dat we thuiszaten, begon dit eigenlijk al te leven. Tussen de verschillende FabLabs wordt veel gedeeld en wij kregen dus die tip. We zitten ook vlakbij het ziekenhuis en hebben direct contact met het MST. Bovendien werd mijn vriendin ziek. Uiteindelijk bleek het geen corona te zijn, maar het leek er wel op. Ik heb drie kinderen, dus ik wilde direct de deurgrepen aanpassen. Uiteindelijk wil je als FabLab kijken waar je kunt helpen. We hebben het 3D-bestand van de L-bow beschikbaar gesteld op onze website, zodat iedereen met een 3D-printer deze kan printen. We beschikken over kennis, kunde en inzichten en daarmee kun je zo de wereld een beetje beter maken. Als je daar de mogelijkheid voor hebt, waarom zou je dat dan niet doen? Dat is de kracht van ons als FabLab en als ontwerpersteam.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Tibor van Stapele (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Tibor volgde het MHBO-traject Werktuigbouwkunde: ‘Je begint met een voorsprong op het hbo, ik kan het iedereen aanraden’

08 maart 2024
Video: terugblik op de International Project Week 2024 SaxionTV

Video: terugblik op de International Project Week 2024

13 februari 2024
Ferrie van Hattum (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

TPAC-lab Saxion viert 10-jarig bestaan met forse uitbreiding: ‘We zijn uniek voor Nederland’