Hans Vossensteyn
Onderzoek

Onderzoek steeds belangrijker bij Saxion: ‘Biedt kansen in moeilijke periode’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

In aanloop naar de Afsluiting Hogeschooljaar blikken we met enkele betrokkenen terug op afgelopen studiejaar. Deze week: Hans Vossensteyn, directeur van de Saxion Research & Graduate School. Hij zag, ondanks én dankzij het coronavirus, veel mooie dingen gebeuren op het gebied van onderzoek en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. “Onderzoek is voor Saxion een van de middelen om groot en sterk te blijven.”

Afsluiting Hogeschooljaar

Op donderdag 2 juli van 14.00-15.00 uur vindt voor studenten, docenten en relaties de afsluiting van het hogeschooljaar 2019-2020 plaats. Net als de opening van het hogeschooljaar vanuit het Wilminktheater, maar dit keer via een livestream. Presentator Erik Dijkstra spreekt met boeiende gasten, waaronder minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven. Genoeg reden dus om digitaal aan te schuiven!

Wil jij hier bij zijn? Meld je dan snel aan!

 

Op onderzoeksgebied is bij Saxion veel gebeurd het afgelopen jaar. Enkele mooie onderzoeken werden afgerond en veel nieuwe onderzoeksvoorstellen werden gehonoreerd. “Saxion is heel actief geweest met het indienen van onderzoeksvoorstellen”, legt Hans uit. “En daarin waren we best wel succesvol. Ik denk dat eind 2019 en het voorjaar van 2020 twee derde van onze voorstellen is geaccepteerd, dat is mega hoog. We hebben bijvoorbeeld 14 RAAK-subsidies binnengehaald en dat is 10% tot 20% van hun totale budget. Als je dat doet als één van de 35 hogescholen, is dat hartstikke goed.”

Zowel op regionaal als op Europees niveau werden afgelopen jaar voor miljoenen euro’s aan subsidies binnengehaald. Daar zaten enkele bijzondere prestaties tussen. “Met TexPlus haalt Jan Mahy, lector Sustainable & Functional Textiles, een nieuw laboratorium voor textiel recycling naar Saxion toe. Robin Effing heeft met zijn Digitale Werkplaats subsidie ontvangen van het ministerie, de provincie én de regio. Het is natuurlijk mooi dat je vanuit drie verschillende bronnen een paar ton subsidie krijgt. Daarnaast heeft Richard van Leeuwen bij de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, red.) een Crossover-project gewonnen op het gebied van Duurzame Energie. Dan heb je écht iets gewonnen. Als je daarin participeert als hogeschool is dat echt een pluim waard. Deze week werd bovendien bekend dat Irene Visscher een Comenius Leadership Fellow toegekend heeft gekregen en ook onze deelname in het gezondheidsdomein via het TOPFIT-programma en Grozzerdam Deventer leveren prachtige onderzoeksnetwerken, projecten en inkomsten uit de regio op.”

Volgens mij plukken we de vruchten van het feit dat we de onderzoeksfunctie belangrijker hebben gemaakt. Daardoor is er enorm veel dynamiek gaande.

Hans Vossensteyn, directeur van de Saxion Research & Graduate School, over het afgelopen academiejaar

PDEng-trajecten

Ook is Saxion druk met de PDEng-trajecten die het aangeboden kreeg via Regio Deal Twente. Na de zomer starten de eerste drie onderzoekers vanuit Saxion om zo’n traject te volgen bij Universiteit Twente.  De overige drie volgen later. “Het is een relatief nieuw fenomeen, dat is wennen en het kost natuurlijk geld. Niet elk bedrijf wil daar direct zoveel geld in steken. Maar het is een mooie opmaat naar het feit dat we zelf straks eigen Professional Doctorate-programma’s mogen op gaan zetten, onder meer in aansluiting op ons groeiende masterportfolio.”

Corona

De uitbraak van het coronavirus zorgde er in maart en april voor dat de lectoraten en labs zo’n zes weken volledig gesloten waren. Dat was een klap, aldus Hans. “Dat heeft de lab-intensieve lectoraten toch wel een beetje op non-actief gezet. Enkele onderzoeken liepen vertraging op, waarbij soms hele onderzoeksmethoden omgegooid moesten worden omdat data niet meer te verkrijgen waren. Ook moeten de contracten van ingehuurde krachten verlengd worden. Dat soort dingen brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.”

Maar inmiddels draait het onderzoeksapparaat van Saxion weer op volle toeren en is de laatste weken hard gewerkt, onder meer aan corona-relateerde zaken. “Zo ontwikkelt Martin Bennink van NanoBio sensoren waarmee we het coronavirus – en op termijn ook andere virussen – op kunnen sporen. Daar moet nog wel een businessmodel bij: hoe ga je het omzetten naar een tastbaar, handelbaar apparaat? Daar schakelen ze andere lectoraten voor in. Verder heeft een heel aantal lectoraten mondkapjes gemaakt en is ook de L-bow-deurklink in het leven geroepen. Dat zijn toch mooie voorbeelden, die echt bij de tijd zijn. Wat dat betreft is er zoveel gaande.”

Onderzoek is voor Saxion een van de middelen om groot en sterk te blijven. Ook in de moeilijke periode die komen gaat, met een eventuele krimp van het aantal studenten. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Over de kracht van onderzoek voor Saxion

Infrastructuur versterken

Ook in het nieuwe studiejaar zit Saxion niet stil. Zo zit de eerder genoemde Jan Mahy volop in de race met twee grote Horizon 2020-projectaanvragen, het Europese programma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. De uitgewerkte voorstellen die in september ingediend worden, vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro voor vier jaar.

Bovendien wil Hans met de Impulsregeling van SIA de onderzoeksinfrastructuur bij Saxion versterken, door te focussen op verschillende zwaartepunten en meer professionele projectondersteuning. “Daar zit volgens mij nog enorme groeipotentie. Sinds een paar maanden is bovendien ons research information system operationeel. Daar kunnen we heel veel informatie uit halen, bijvoorbeeld welke projecten er recent allemaal zijn toegekend. En dat zijn er dit jaar al meer dan dertig.”

Onderzoeksportfolio steeds belangrijker

Al met al kijkt Hans tevreden terug op het jaar. “Volgens mij plukken we de vruchten van het feit dat we de onderzoeksfunctie belangrijker hebben gemaakt. Daardoor is er enorm veel dynamiek gaande. Praktijkgericht onderzoek wint aan bekendheid en belang dankzij de gedreven inzet van onze lectoraten en bestuurlijke inzet. Dat vertaalt zich in een groeiende betrokkenheid van hogescholen bij de nationale innovatieprogramma’s, met Saxion als één van de stuwende krachten. Met deze successen lijkt het erop dat het onderzoeksportfolio steeds belangrijker gaat worden. Onderzoek is voor Saxion een van de middelen om groot en sterk te blijven, ook in de moeilijke periode die komen gaat, met een eventuele krimp van het aantal studenten. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Sarah Ros-Philipsen (Fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Sarah Ros startte als eerste PD-kandidaat bij Saxion: ‘Ik ga niet voor de titel, maar voor mijn eigen ontwikkeling’

16 mei 2024
Onderzoek

HYGENESYS: hoe haal je kennis uit waterstof?

12 december 2023
Onderzoek

Professor Judy Honig deelt kennis over de Professional Doctorate